Volvo ett hot mot demokrati

.

https://i0.wp.com/www.telecinco.es/informativos/content/maincontent/373.$plit/C_4_maincontent_2130753_largeimage.jpg?resize=584%2C398

.

Volvos dåraktiga beslut att direkt avskeda en arbetare, uppenbart utan att ens be om en förklaring, bara för att denne upprört skrivit på Facebook:  ”En dag kvar av veckan på detta dårhus” är ett hot mot demokratin och fackliga friheter. Ansvarig chef borde omedelbart avskedas.
Vad som hände var att arbetaren gick till sin arbetsledare och berättade att hans mamma drabbats av en svår sjukdom på sin bröllopsresa. Hon avled två dagar senare. Han var svårt chockad men bemöttes bara med  det cyniska beskedet:  ”skit i det och jobba vidare”.
I en kommentar till vad han skrivit skrev han senare ”inget fel på Volvo. Är bara inte sugen på att jobba för stunden”.
Det är så många företagsledare vill ha det. Det är också därför de älskar bemanningsföretagens mer otrygga anställningsförhållanden. Om din mamma får ett besked om att hon är döende ska du inte bry dig. Bara jobba på som vanligt…
Undrar jag var platschefen själv gör om någon av hans egna nära och kära får ett besked om att de ska dö?
Jag har själv jobbat i nästan trettio år på Volvo Lastvagnar i Göteborg och faktiskt aldrig träffat en sådan idiot…
Övergreppet är självklart också avsett för alla andra anställda. De ska skrämmas till tystnad. Om man säger att arbetsmiljön är dålig. Är man då illojal? Vad gäller om man säger att lönerna är skit?

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

I pressen: SVD1,DN1,GP1,Aftonbladet,SVD1,GP1,GP3,GP4,

10 svar på ”Volvo ett hot mot demokrati

 1. forst och framst, foretag ar inga demokratier. Foretag ar diktaturer dar hierarkin bestammer vad som skall utforas.

  du har sedan ingen absolut ratt till jobb, cheferna bestammer om de vill anstalla dej eller inte. Du har sa klart ratt att saja vad du vill, men en chef har ratten att bestamma om de vill ateranstalla dej eller inte.

  Om killen inte ville jobba dar och publikt patalar att denna arbetsplatsen inte ar nagot bra da ser jag inga som helst problem att han far hjalp med att slippa jobba dar langre -tycker inte att det ar synd om den personen alls.

  had han daremot sagt att det ar jobbigt att jobba just nu personligen pga av hans situation da hade jag kunnat hallt med, men cyniska medarbetare forstor arbestsmiljoer for sina kollegor. jag ser inget som helst hot mot demokratin att hjalpa dem att slippa jobba pa stallen som de inte tycker om.

  nu ar det val sa att han angrar sej, men det ar val inte mer an rimligt att en vuxen man lar sej en bit om personligt ansvar. Om han had uttallat sej illojalt om invandrare pa arbetsplatsen tex. had du du gatt och snackat dej varm om hot mot demokratin?

  sjalv tycker jag att om man gillar sitt jobb och sin inkomst kalla sa bor man vara lika radd att forolampa det och sina arbetskamrater som man bor vara om sin familj. Tror inte han kallar sin familj och sitt hem for ett darhus tex.

  hot mot demokratin? tror inte det.

 2. Men företag behöver inte vara diktaturer. Eller?

  Dessutom tyckte han om både Volvo och sitt jobb. Hans arbetsledare skulle naturligtvis bemött honom på ett helt annat sätt!

 3. Det jag måste anmärka på är att det tydligen är ”någon” som läst det och, rent ut sagt skvallrat. Eller sitter det volvofolk och lusläser det folk skriver. Skärpning Volvo!!

 4. Det kommer fram många små wannabe fanjunkare och kommandoror när man med statens ekonomiska makt gör massiva ingrepp i marknaden och skapar köparens marknad när det gäller arbetskraft. Bara ett barn kan tro att det handlar om ”inflationsbekämpning” i landet som inte i egentlig mening haft lönedriven eller konsumtionsdriven inflation sen rekordåren. Så är där förstås också högerns internetsvans som par b ovan som hejar på.

  Annars brukar företagen vara noga med att inte betala för mer än exakt den tid som folk arbetar, de köper t.ex. 8 timmars arbete och betalar inte för 24 timmar om dygnet 7 dagar i veckan och vanligen bara för det arbete som utförs under den köpta tiden och inte arbetstagarrens tankar och själsliv. Men som sagt på en artificiellt skapad köparens marknad får väl folk numer sälja hela sitt liv för att få ett arbete.

 5. Pingback: Volvo ett hot mot demokrati

 6. Pingback: Jinge.se » Hellre en bäck utanför torpet

 7. Varför tog det 1 månad för denna nyhet att nå media… Finns det information som inte kommer fram?
  Varför lyfter facket fram fler fall just nu och inte gjort det tidigare? Finns det en politisk agenda där media blivit spelplanen?
  Det finns fler frågor än inlägg. Sanningen kommer aldrig komma fram om inte någon part vill berätta den.

 8. Säkerligen någon sossefacklig som tyckt att killen inte var arbetsgivarvänlig nog. Finns ju gott om exempel på hur sossefacket motarbetat sina medlemmar och andra arbetare på Volvo – t.o.m. medverkat till att de inte fått sina jobb tillbaka efter krisen.

 9. Som Gustav Krupp sa:

  Vi vill endast ha lojala arbetare, som från djupet av sitt hjärta är tacksamma för det bröd, vi låter dem äta.

 10. Pingback: Fackets representant bakom avskeden i Skövde

Lämna ett svar