Mullorna på maktens sida.

Det verkliga « kriget mot terrorismen »

.

I dag reser sig Tunisiens och Algeriets ungdom mot diktatur, korruption, förtryck och dyrtider. I går reste sig Irans ungdom mot skäggiga gubbars diktat om moral och leverne, mot förtryck och censur av media och cyberrymden. I morgon reser sig Marockos ungdom för att kräva frihet, arbete och mänsklig värdighet.
.Unga män och kvinnor i gemensam kamp.

.

Ungdomens uppror och krav på frihet är det verkliga kriget mot extremism och religiös fanatism. De ropar inte Allah är stor, utan Ned med Ben Ali, Arbete åt alla och Frihet.
Washingtons ”krig mot terrorismen” har skördat hundratusentals offer bland oskyldiga människor. När en drönare släcker livet på en hel familj som firar sonens eller dotterns bröllop vänds vreden mot inkräktarna och imamer och mullor kan rekrytera fritt. Vreden kan vändas till religiös extremism.
När ungdomarna i Algeriet och Tunisien skriker ut sitt hat mot sina regimer finns det ingen plats för islamsk fundamentalism. Tvärtom ser ”moralens väktare” med förskräckelse på ungdomarnas kamp. Unga män och kvinnor, studenter och studentskor visar tillsammans sin avsky för makten och kräver frihet, arbete och dignitet. De flesta av ungdomarna är säkerligen religiösa men deras protester är inte mer påverkade av religionen än IRAs kamp i Nordirland då det begav sig.

.

Makten känner bara våldet som svar. Minst elva dödade i Tunisien och tre i Algeriet.

.

Den islamska fundamentalismen i Algeriet, Tunisien och Marocko är en spegelbild av regionens förtryckarregimer. De har bara ett annat förtryck att erbjuda och den upproriska ungdomen betackar sig. De kräver att den världsliga makten ska respektera dem och ge dem frihet och välstånd. De har inget behov av löften om paradis i himlen som ursäktar förtrycket i jordelivet.
USAs och Natos jihad mot världens fattiga bara stärker de mörkermän som i Allahs namn kallar de unga till jihad i stället för befrielsekamp. I Algeriet och Tunisien visar de unga hur verklig kamp mot terrorismen ska föras – en kamp för social rättvisa, arbete åt alla, värdiga bostäder och framför allt frihet att tänka och tala.

.

Media; GP1,DN1,DN2,SVD1,SVD2,DN3,DN4,DN5,SVD2,SVD3,GP2,GP3,DN6,DN7,SVD4,DN8,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

10 svar på ”Mullorna på maktens sida.

 1. ”deras protester är inte mer påverkade av religionen än IRAs kamp i Nordirland”… detta är din subjektiva tolkning. Jag VET att de flesta är väldigt påverkade av religionen, snarare än det du beskriver. Jag umgås med muslimer varje dag och VET att nästan alla sätter sin religion som nummer 1. Ja, det betyder att islam sätts över lagarna i diverse länder.

 2. Nathalie,
  Du må leva med muslimer från morron till kväll. Men du har upopenbarligen inget förstått av vad som sker i Tunisien och Algeriet. Självfallet är de religiösa men det kommer inte till uttryck i deras protester. Men som sagt du VET.

 3. Som den egyptiske bloggaren skrev om brödupproret 2008 att muslimska brödraskapets folkliga inflytande är kraftigt överdrivet.

  Förr var folk från arabisktalande världen Marockaner, Egyptier, Tunisier etc … framgångsrikt har nu islamister, högerextremister och en hel del på vänsterkanten i en ”gemensam” ansträngning strippat dessa på individuallitet, nationstillhörighet och olika sociala sammanhang och de är bara ”muslimer”. Som om en arbetslös arbetare eller student i tex Tunisien skulle ha identiska intressen med förmögna kapitalister i Kairo bara för att de båda råkar var födda i länder där Islam är den förhärskande religionen.

 4. Det stora problemet här, fast det rör kanske inte de Nordafrikanska staterna – just nu, är ju att vi inte vet vilka protester som är spontana sådana och grundade i verklig folklig önskan om ”demokrati och frihet” och vilka som egentligen är hyrda av CIA att demonstrera och skapa kaos i sina länder. Hur var det exempelvis med den gröna proteststormen i Iran?
  Jag vet inte, men jag vet vad USA har för sig runtom i världen.

 5. Kerstin,
  Vad gäller länderna i Nordafrika tror jag vi kan vara säkra på att det enda CIA gör är att stötta upp dem med alla medel eftersom de ses som allierade i ”kriget mot terrorismen”. Här handlar det vare sig om oranga eller gröna ”revolutioner” men om ungdomar i uppror mot ett förtryckarsamhälle.

 6. Pingback: Jinge.se » Vänstern behöver nya kvastar

 7. Det märkliga i sammanhanget är att väst är så tyst inför detta mördande., När Irans regering dödade demonstranter (runt 20) så blev det ett ramaskri..nu är det många fler som mördas, men protesterna från EU och USA låter vänta på sig..

 8. Nathalie,
  Du har inte förstått nånting… Protesterna har inget med religion att göra utan om desperation och fattigdom. Folket (och unga i synnerhet) har fått nog av att se deras demokratiska rättigheter instränkta och att några få previlegierade nära presidenten blir enormt rika på deras bekostnad. Jag tror inte att unga i Tunisien vill ha en muslimsk stat för de vet (när de ser på det som händer i Iran Afganistan etc…) att det kanske bli en ny regering men förtrycket kommer att kvarstå… Och det är just det de protesterar mot…
  Och tro mig jag VET… Jag har rötter och familj kvar i Tunisen och har själv växt upp där nere och känner igen den desperation och vrede de unga bär på för det var samma desperation (fast mycket mildare skulle jag tro) som gjorde att jag lämnade landet för snart 17 år sen…

  Jag tycker att EU borde vara hårdare i sin kritik mot regimen (Följ USA för en gångs skull). Frankrikes position är rent av skandalöst och tro mig, om frankrike skickar polisförstärkning till Ben Ali kommer det aldrig att accepteras av befolkningen för kom ihåg att Tunisien blev franskt protektorat när frankrike skickade trupper som förstärkning till landets dåvarande kung år 1881…

 9. Nathalie, x har helt rätt. Om du kollar in alla reportage som ändå finns att tillgå så understryker de alla att det inte finns ”skägg” med i demonstrtionerna, det vill säga inga imamer och andra islamska höjdare syns till. Bland plakat och slogans som syns finns det inte en enda religiös anknytning. Det handlar om ett i allra högsta grad ”världsligt” uppror.
  -Det här är inte moskéernas ungdom, det är ingens ungdom, sa en universitetslärare i Alger till Le Mondes reporter och sammanfattade nog ganska bra situationen i de båda länderna. Att det är ”ingens ungdom” är lika mycket ett problem för den ”etablerade” sekulära oppositionen, som Ben Ali själv tillåter att existera för att kunna visa upp ”demokratiska drag” som gillas i Paris och Bryssel.

Lämna ett svar