Kan man dö av en kopp te?

.

Kan man dö av en kopp te?
På en oförarglig tebjudning. På ett Tea Party?
Knappast. Bara om Agatha Christie varit framme och spetsat någon kopp med arsenik.

.

.

Jeff Danziger i Washington Post

.

Men om gästerna på bjudningen inte bara mumsar kakor, små snittar och sörplar på sitt te. Om de inte bara pratar väder? Tänk om alla upprört pratar om att göra slut på en nyinflyttad granne och gör pricktavlor med bilder på de nya främmande familjemedlemmarna. Samt sjunger om att ”ladda om”.
Då kanske detta kan inspirera en lite halvknäpp kille i sällskapet till att dricka ur sin kopp för att sedan göra slag i saken…
Massakern utanför stormarknaden i Tucson kan ha följt ett liknande mönster. När 22-åringen Jared Lee Loughner först sköt en kula rakt igenom kongresskvinnan Gabrielle Giffords huvud och sedan lät sin halvautomatiska Glock 19 urskiljningslöst döda och skada alla runt henne då handlade gärningen säkert inte bara om ren galenskap.
I USA försöker det politiska etablissemanget och media att så gott det går skyla över de ideologiska ”markörer” som vi än så länge fått när det gäller Loughners idévärld. Ingen koppling får göras med den ärkekonservativa Tea Party-rörelsen. ”Detta är ett dåd av en vettvilling och har ingenting med politik att göra”, menar man. Wall Street Journal är tydligast:
”Jared Lee Loughner är en mentalt störd man som i lördags utsåg kongresskvinnan Gabrielle Giffords och alla i hennes närhet i Tucson till sitt mål därför att hon var känd och därför att de var tragiskt lättåtkomliga … Vilka förvirrade politiska motiv han än uttryckte tycks dessa bara vara en del av hans mentala sjukdom och dess malström.”
Pratar vi amerikanska är detta ”Bullshit”. Pratar vi svenska är tidningens påstående rent skitsnack. I stället pekar allt mot att det är hans förvirrade sinne som virvlats ner i den republikanska högerns malström! Regionens sheriff, Clarence Dupnik, som är 76 år gammal och därmed inte behöver tänka på att bli omvald, slog också omedelbart fast att: ”Arizona har blivit USA:s gravsten med sina mjuka vapenlagar och alla de i media som dag ut och dag in inflammerar opinionen med retorisk svavelsyra som skapar hat, misstroende och paranoia om hur regeringen fungerar”.

.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/52/Boston_Tea_Party_Currier_colored.jpg/800px-Boston_Tea_Party_Currier_colored.jpg

.

Vi kan börja med tebjudningens pricktavla. Det som i USA kallats för Tea Party-rörelsen vädjar med sitt namn till det ”ursprungliga Amerika”. När Samuel Adams och hans grupp 1773  (utklädda till indianer) vräkte en brittisk last med te överbord från ett fartyg i Boston blev detta början till det amerikanska väpnade upproret mot den brittiska kronan. Engelsmännen hade mot amerikanarnas vilja lagt en tullavgift/skatt på detta populära njutningsmedel vid införsel till sin koloni ”over there” och med sin aktion startade ”frihetens söner” landets uppbrott från det brittiska imperiet. I retoriken använder dagens ”te-påsar” denna händelse till att motsätta sig nära nog all annan statlig verksamhet än den rent militära. Inte minst Barak Obamas sjukförsäkringsreform som ses som ”socialism”. Dessutom associerar man till rätten att ”ta till bössan”.

.

https://i0.wp.com/static.guim.co.uk/sys-images/Guardian/Pix/pixies/2011/1/10/1294695205739/Sarah-Palin-007.jpg?resize=584%2C350

.

Sarah Palin från Tea-Partyrörelsen hade gevärsikte riktat
mot Giffords på sin hemsida. Samt texten: ”Ladda om”.

.

Gabrielle Giffords röstade för denna reform och hamnade därför på den famösa hemsida som rörelsens mest lysande stjärna Sarah Palin lagt ut. Där har hon haft bilder på sina mest hatade motståndare i kongressen och sedan ringat in dessa med riktpunkten eller ”hårkorset” i kikarsiktet på ett gevär. Med texten ”Nu laddar vi om”.  Giffords motkandidat i fjolårets kongressval, förre marinsoldaten och ”tepåsen” Jesse Kelly organiserade en tillställning där hans supporters fick skjuta med automatkarbinen M 16 under mottot ”Hjälp till med att få bort Gabrielle Giffords”. Under valkampanjen samlades dessutom hans anhängare varje vecka utanför hennes kontor med plakat om att ”Dags att ladda om” eller att ”På det ena eller andra sättet ska du bort”…
Ser man på de videosnuttar som Loughner lagt ut på nätet är de fulla med retorik från Tea Party-rörelsen och mediakampanjer från Fox News, ABC och Rupert Murdochs tidning The Journal. Loughner rasar mot ”Den andra konstitutionen” vilket i denna politiska miljö betyder de två tillägg i konstitutionen som kom efter det amerikanska inbördeskriget. Förbudet mot slaveri och rätten till medborgarskap för alla barn födda i USA. Det senare har republikaner i kongressen just nu lobbat för att få bort med innebörden att hindra alla nyfödda barn  till illegala invandrare från att få rätt till medborgarskap. När Loughner i en video utropar ”Nej! Jag vägrar att betala en skuld i en valuta som inte baseras på värden i guld eller silver”, kan detta för oss svenskar låta som tokerier men i USA är det en av de mest välkända parollerna från talkshow-stjärnan Glenn Beck i Fox News och betyder ett kategoriskt nej till nya offentliga utgifter. Tea Party-rörelsen är givna motståndare till aborter och Loughner utbrister också att ”en kvinna som begår abort är terrorist”.

.

https://i0.wp.com/lh5.ggpht.com/_hFyIVHLPW40/TSwAEBWc4HI/AAAAAAAAF1Q/RA3VQ3Op9WU/s912/Fullsk%C3%A4rmsinf%C3%A5ngning%202011-01-11%20075946.jpg?resize=584%2C386

.

Den rasistiska rörelsen ”American Renaissance”
uppges ha influerat Loughner.
Här hyllar man Sverigedemokraterna på sin hemsida…

.

Till sist har både Fox News och New York Times rapporterat att han åtminstone är influerad av den rasistiska rörelsen kring nät- och förlagshuset American Renaissance. En rörelse vars ägare, Pioneer Found, med pseudovetenskapliga argument försöker hävda att olika människoraser har olika intelligens mm. Därför är man  för rasåtskillnad. Som kuriosa kan nämnas att rörelsen stort hyllade Sverigedemokraternas valframgångar i höstas.
Uppenbart finns det i USA en politisk malström som nu har blivit en mardröm.
När Giffords pappa i amerikansk media fick frågan om hans dotter hade några fiender, kom repliken snabbt, ”Hela Tea Party”.

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

I pressen: SVD1,SVD2,SVD3,SVD4,SVD5,DN1,DN2,DN3,DN4,DN5,GP1,GP2,GP3,GP4,DN6.DN7,SVD6,

5 svar på ”Kan man dö av en kopp te?

 1. Denna artikel borde skrivas in i SAOL under Guilt by Association.
  Vad får er att nånsin tro att folk ska sluta associera er politik med Stalins om ni håller er på denna nivå i debatten.

  Sarah Palin,rasism,religion mm. har kidnappat en sund kritisk rörelse riktad gentemot staten och dess värdelöshet,speciellt inom centralplaneringen av penningpolitiken. De vill återgå till kapitalism,där banker tillåts gå i konkurs och där staten inte har monopol på sjukvård.

 2. ”Sund, kritisk rörelse”?

  Man häpnar. Mer finns inte att säga.

 3. ”staten och dess värdelöshet” ? Är det felskrivning? Man skulle förstå om det gällde staten och dess ”vårdslöshet”. En invändning mot statlig interventionism är ju att den som hanterar/konfiskerar andras pengar/egendom har en tendens att inte bry sig om tillgångarna, utan bara ta hand om sina egna inkomster.

  Konflikterna i USA och i alla andra länder är så komplicerade att varje analys är otillräcklig. Ett par grundproblem är dock att folk lånar till konsumtion, och att pengarna är stämplade papperslappar utan verkligt värde. Giftig blandning.

  Jag associerar dig inte med Stalin, på annat sätt än att i varje maktövertagande av bolsjevikkaraktär dyker snart en Stalin upp och tar över, oavsett hur fina intentioner man hade från början. Han kommer från de egna leden. ”Napoleon” i Orwells ”Djurfarmen”.

 4. Pingback: ”Vem ska jag skjuta?”

 5. Det vore av intresse att få veta vad myndigheter i USA har agerat om den sida som Palin har med siktet inställt på politiska motståndare istället har haft en muslimsk organisation eller person som ansvarig för hemsidan.

Lämna ett svar