Expresståget Tunis

Mohamed Ghannouchi har

redan avsatts.

.

Ben Alis premiärminister utnämnde i går sig själv till interimspresident och lovade ”genomföra” de beslut som Ben Alis tog innan han flydde till Saudiarabien. Problemet var att han gjorde det med stöd av 56 paragrafen i landets konstitution. Och den öppnar dörrarna för en återkomst för Ben Ali.

Mohamed Ghannouchi hann inte ens bli varm i kläderna.

.

De som kämpat för sin frihet kände riskerna med Ghannouchis interimstyre och i dag lördag hölls redan stora demonstrationer med krav på hans avgång. I parlamentet kände medlemmarna tydligen av trycket från gatan och Ghannouchi avsattes med hänvisning till paragraf 57 som stoppar alla möjligheter för Ben Ali att ta tillbaka makten.
Det Konstitutionella utskottet godkände helt enkelt inte Ghannouchis självutnämning och ersatte honom med den person som paragraf 57 förutser – nämligen parlamentets talman Foued Mebazaa. Det tog mindre än 24 timmar för det tunisiska folket att göra sig av med Ben Alis högra hand. Den nye interimspresidenten som känt av stämningarna lovade att parlamentsval ska hållas inom sextio dagar, inte sex månader som Ghannouchi sagt.

.

Ska Foued Mebazaa möta samma öde som Ghannouchi?

.

Ska Mebazaa åka lika fort som Ghannouchi? Kanske inte, eftersom han är sedd som en ”hederlig” person. Han har nog intresse av att leva upp till sitt rykte om han ska behålla sin post i sextio dagar.

.

Media: DN1,DN2,SVD1,SVD2,SVD3,

2 svar på ”Expresståget Tunis

  1. Pingback: Tunisien har alltid varit en demokrati | Svensson

  2. Pingback: Tunisier! Vi stödjer er av hela vårt hjärta! « Röda Lund

Lämna ett svar