Palestinierna blåsta av sina egna ledare

.

Den palestinska myndigheten under ledning av Mahmoud Abbas eller Abu Mazen har krupit på sina bara knän inför sina förtryckare. Men fick ändå  mer stryk. Abbas och hans lierade trycktes ner i sin egen skit. De viftade med olivkvistar men fick inte ens i gengäld ett fikonlöv för att skyla att de stod nakna inför sitt eget folk.

.

https://i0.wp.com/static.guim.co.uk/sys-images/Guardian/Pix/pictures/2011/1/23/1295811554319/The-Palestine-papers-001.jpg?resize=584%2C406

.

I oktober 2009 brast till och med tålamodet för den Palestinska myndighetens chefsförhandlare Saeb Erekat. I ett resignerat men känslomässigt utfall mot USA:s sändebud George Mitchell slog han fast:
”Nitton år av löften och ni har inte bestämt er för vad ni vill göra med oss /…/ Till och med Yuval Diskin, Israels ansvarige för säkerhetsfrågor, lyfter på hatten när det gäller hur vi hanterat säkerhetsfrågorna. Men ändå kan jag inte ens få ett fikonlöv i form av ett sex månaders byggstopp för nya bosättningar…”
Denna totala förnedring dokumenteras nu av Aljazeera och The Guardian i en ny ”läcka”  av hemliga dokument. Om det är WikiLeaks eller någon annan ”visselblåsare” som ligger bakom denna journalistiska bedrift avslöjas inte. Däremot är det klart att palestinierna blivit blåsta av sina egna ledare.
Men det som många av oss inte bara anat utan också insett.  Det dokumenteras nu i svart på vitt – inför en hel värld. Palestinierna har inte bara Israel och dess bundsförvanter som sina motståndare. De är rakt av blåsta av sina egna. Den palestinska myndigheten är helt enkelt en bunt quislingar. Beredda att vika sig i allt. Nöjda om de bara får administrera en ekonomiskt omöjlig liten bantustat.
De dokument som blir tillgängliga under de kommande dagarna innefattar 1 700 datafiler bestående av tusentals sidor med diplomatisk korrespondens som i detalj visar hur den så kallade fredsprocessen sett ut. Det är memon; e-brev; kartor och protokoll från privata möten. Även från förhandlingar på hög nivå. Här finns strategiska dokument och till och med presentationer i power point.
”Nu vänder vi bladet och går vidare”, sa vårt majestät när hans amorösa äventyr på diverse svartklubbar började diskuteras offentligt. Samma lättsinne blir inte möjligt för Abbas och hans korrupta vänner i den Palestinska myndigheten. Under de kommande dagarna kommer vi att kunna läsa och höra om:
 • Den palestinska myndighetens beredskap att så när som på ett enda undantag acceptera alla Israels illegala bosättningar i och utanför Jerusalem.
 • Myndigheten har också vikt ner sig i flyktingfrågan. George Bush`s utrikesminister Condolezza Rice konstaterade bara cyniskt: “Det händer hela tiden tråkiga saker för folk runt om i världen..”. Samma Rice som Abbas 2008 ska ha hälsat med ett underdånigt: ”Du ger tillbaka livet till den här regionen när du kommer hit”.
 • Vi kommer vidare att i detalj få reda på hur ”säkerheten” för den palestinska bantustaten skulle se ut. ”Palestinierna vet att de kommer att få ett land med begränsningar”, underströk Saeb Erekat för George Mitchell i ett samtal. ”De kommer inte att ha en armé, ett flygvapen eller en flotta”.
 • I veckan publiceras också dokument om hur den Palestinska myndighetens privata diskussioner med USA:s förhandlare såg ut när det gällde den uppmärksammade Goldstonerapporten om Israels bombkrig mot Gaza och Hamas.

.

Palestinian negotiators Ahmed Qureia (right) and Saeb Erekat (2nd right) with Israel's Tzipi Livni

.

”Vi erbjuder ingenting”. Det är vad den Palestinska Myndigheten
har fått höra från Tzipi Livni till vänster på bilden.
Till höger i förgrunden de som sålt ut sina landsmän.
I förgrunden Ahmed Quereia. Sedan Saeb Erekat.

.

Helt säkert är det både ett och flera blad som nu vänds i historien. Men det är inte den Palestinska myndigheten som kan gå vidare som om ingenting hade hänt. Den är definitivt förbrukad. Både den och ”fredsprocessen” är  avlivade som politiska alternativ och det är bara en återskapad demokratisk palestinsk massrörelse som kan ta nya steg framåt.
Så här kommenterar Karma Nabulsi det som hänt i dagens The Guardian. Tidigare en representant för PLO och nu skribent:
”Detta till synes ändlösa och fula spel är över. Fredsprocessen är en skam och palestinierna måste ta avstånd från sina företrädare för att i stället återuppbygga sin egen rörelse /…/ Genom sina skadliga exempel har de sett till att unga palestinier inte känner till sin egen historia av motstånd mot kolonial och militär makt. De vet inte att tiotusentals briljanta, kreativa och utomordentligt modiga palestinier har funnits. Eller än värre att de ska ha kämpat och dött för ingenting. Genom sina exempel har företrädarna skurit av dem från tidigare användbara erfarenheter av hur man mobiliserar. Tekniker de kunde ha lärt sig av i dag. De demokratiska och kollektiva mekanismer som behövs mer än någonsin. De har inte fått lära sig dygden att det är en kollektiv organisation, som tillhandahåller den mekanism som möjliggör och kan bevara en folklig demokratisk förändring.”

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

I pressen: SVD1,DN1,GP1,SVD2,AB1,SVD3,DN3,AB2,DN4,DN5,DN6,

Bloggare: Jinge,RödaBerget,Palestinagrupperna,RödaMalmö,

12 svar på ”Palestinierna blåsta av sina egna ledare

 1. Problemet är att Muslimerna i Palestina aldrig kommer att kunna acceptera att leva med judar som grannar.

  Det man glömmer är att majoriteten av Israeler är judar som flydde och fördrevs ifrån medelhavets muslimska länder på 40 talet.

 2. Om araberna ville haft fred med Israel, hade det varit fred sedan länge. Men det ligger uppenbart inte i arabiskt intresse att skapa fred. Istället tycks allt handla om att upprätthålla konflikten mjölka miljarder från FN, EU och enskilda stater inkl. Sverige.
  Eftersom araberna ständigt begär det omöjliga, framtidssäkras konflikten – och inflödet av pengar! För övrigt är Jordanien arabernas land och lösningen på denna evinnerliga konflikt.

 3. Pingback: Vill Israel ha fred? « Röda Berget

 4. Pingback: Det totala sveket. | Annarkia

 5. Pingback: Israel och USA är inte intresserade av fred i mellanöstern. | Ensson

 6. Fatah är inte valda av palestinierna och de är trogna sina uppdragsgivare. EU och USA har tillsatt dem. Det var ett annat parti som vann valet 2006, men dess representanter på Västbanken fängslades.
  Helt klart är att palestinierna har problem med att få sitt land konfiskerat bit for bit som skett sedan 1948. Endast 20% återstår av det som FN partitionplan då tilldelade Palestina. Jag skulle också ha vissa problem med att acceptera detta om det gällde mitt hemland- Sverige.

 7. Jaje och Andreas uppmanas att läsa blogginlägget ånyo (sannolikt har ni dock inte ens läst den). Det i kombination med att drastiskt minska information som inhämtas från Israels propagandaapparat hade gjort er gott!

 8. Xelto,
  av palestinamandatet gick 80 procent av marken till att skapa Jordan. Jordan har en palestinsk drottning och en huvudsakligen palestinsk befolkning. 1948 delades resten av området ungefär lika av FN mellan judar och araber.
  De arabiska grannländerna anföll Israel. 800.000 fördrevs som sagt ovan från muslimska stater och absorberades i Israel. 600. 000 araber flydde från Israel. Dessa absorberades inte av sina arabiska grannar utan ses fortfarande som flyktingar, nu ett antal som vuxit till 5 miljoner på grund av förökning och inflyttning.
  ca 1 miljoner eller 20 procent av Israels befolkning är araber. Det finns praktiskt tagit inga judar kvar MÖs arabiska stater som tidigare under århundranden hade väsentlig judisk befolkning.

 9. Palestinska myndigheten verkar ju vettigare än jag trodde,hoppas de tillåts fortsätta förhandlingarna. Vi kan ju se vem som lyckas bäst av de 2 palestinska sidorna…
  Det som inte framgår är om deras arabiska ”vänner” ens för samtal om de palestinier som är förtryckta och förföljda i Egypten,Jordanien och Syrien.

 10. Pingback: Lasses blogg » Terrorism bekämpas med politik

 11. Pingback: Jinge.se » Rawia Morra om Palestina

 12. Det är inte palestiniernas välfärd som motiverar Egypten, Jordanien och Syrien utan deras status i egenskap av flyktingar.

Lämna ett svar