USA:s draksådd i Libanon

.

.

I en av de grekiska sagorna planterade den mytiske hjälten Jason ut draktänder i jorden och fick till sin förfäran se att det ur sådden steg upp män rustade med vapen som ville förgöra honom. Det är detta många människor fruktar ska ske i Libanon när de kanske tvingas till att skörda ännu en draksådd från USA. Ett nytt inbördeskrig där väpnade män drabbar samman i en blodig våldsvåg och folket får ta skydd från flygbombningar och ännu en invasion från Israel. Detta i stället för att i stället fridfullt få njuta vårens ljuva dofter av jasmin från snåren mellan cederträden i landets vackra berg.

.

https://i0.wp.com/lh3.ggpht.com/_hFyIVHLPW40/TT3ePAgZhJI/AAAAAAAAF9M/GoUzLOJ_AW0/176156456_d5f9a81b72.jpg?resize=584%2C388

.
Sandskulpturer föreställande Jason och hans draktänder.
Vid Great Yarmouth i brittiska Norfolk.

.

När Libanons premiärminister Saad Hariri kom till sitt möte med Barack Obama den 12:e januari hade han i bagaget med sig vad Vita huset begärt. En uppgörelse med sin egen finansielle och politiske mentor, Saudiarabiens diktator Abdullah Bin Abdul.  De två hade enats, i en politisk trekant med USA, om att det nu var ett lämpligt tillfälle för saudierna att bryta upp från sina diskussioner med Syrien om Hariris förhållande till den av FN uppbackade speciella Domstolen för Libanon (STL). I bakgrunden fanns också Israel. Som för stunden bara skymtade som en diskret voyeur eller fönstertittare till trekantens nya äventyr. Men samtidigt i högsta beredskap för att på nytt angripa Libanon med flygbombningar och stridsvagnar. Försvarsministern Ehud Barak, som sitter kvar trots att han i dagarna har bildat ett helt nytt parti, har mobiliserat vid gränsen mellan de bägge länderna. Sionismens historiska mål om ett Stor-Israel med en ny gränsdragning längre norrut vid Litaniflodens bräddar långt inne i Libanon finns kvar.

.

.

Saad Hariri och Barack Obama i Vita huset.

.

FN:s Specialdomstol sattes upp i det drama som följde när premiärministerns far, Rafiq Hariri, mördades med en kraftig bilbomb 2005. Gärningsmännen skulle jagas upp, gripas och dömas. En hel värld pekade ut Syriens säkerhetstjänst som skyldig och i dammet efter de syriska trupper och stridsvagnar som fick lämna Beirut och rulla hem till Damaskus greps fyra libanesiska officerare. STL kunde mönstra mängder med vittnen som villigt och utförligt berättade om att de gripna officerarna för Syriens räkning hade organiserat detta fruktansvärda dåd.
Många människor i Libanon blev övertygade om att det var Damaskus som låg bakom attentatet. Liksom det berömda ”Internationella samfundet”. I efterhand har till och med den skarpögde journalisten Robert Fisk, trots sin stora överblick över regionen, medgett han kom fram till samma slutsats. Drusernas ledare Walid Jumblatt ”bytte sida” och slöt upp i den västvänliga och antisyriska koalition som fick namnet 14 mars efter en väldig antisyrisk demonstration denna dag. Vid sidan av hans eget Progressiva Socialistparti murades blocket samman av sunnimuslimska partier och kristna falangistiska grupper. Samtidigt formerades efter en tidigare demonstration den 8 mars en motpol med namn efter denna dag bestående av de bägge shiitiska partierna Amal och Hezbollah i allians med Michel Auons kristna Free Patriotic Movement.
Officerarna hölls häktade av STL i hela fyra år! Men till sist visade det sig att rättegången var en komplott. Ett hopkok av falska vittnesuppgifter som  brände ner i botten. För att bevara någon form av tillit fick domstolen dra tillbaka alla anklagelser och frige de fyra. Saad Hariri fick åka till Damaskus och be Syriens president Bashar al-Assad och det syriska folket om ursäkt. För många libaneser var STL:s trovärdighet efter detta helt utrangerad.
Vi fick ett platt fall för det som kan låta så nobelt. En FN-stödd organiserad internationell tribunal. Men det var en domstol som redan från början var ifrågasatt av Hezbollah. En av dessa, som västvärldens länder sätter upp, till enorma kostnader, för att döma ”krigsförbrytare” från underordnade, av kolonialism och imperialism förtryckta och försvagade, ofta av etniska motsättningar sönderslitna länder. Visst, många av ”krigsförbrytarna” är krigsförbrytare och ska dömas. Men så länge dessa domstolar inte låter krigsförbrytare som Henry Kissinger, George Bush, Tony Blair och Ehud Barak skaka galler, kommer deras trovärdighet att ifrågasättas och deras domslut ofta bli kontraproduktiva.

.

https://i0.wp.com/www.facts-are-facts.com/news/Hariri.jpg?resize=584%2C380

.

Bombkratern efter dådet mot Rafaq Hariri.

.

När först Condolezza Rice och sedan Hillary Clinton gång på gång prisat STL för dess opartiskhet och grannlaga rättsarbete är detta ett falskt och förljuget beröm. För det första har USA klart och tydligt förklarat att ingen amerikansk medborgare kan dömas i denna typ av domstol  (samtidigt som man betalar huvudparten av den dryga miljard det kostar) !  För det andra är juristerna i sammanhanget naturligtvis inte opartiska. Libanons jurister, har efter stor möda, skrapats ihop av regeringen Hariri och när det gäller den majoritet jurister som utsetts av FN är det Ban Ki-Moon som bestämt vilka chefsjurister som ska sitta bakom skranket och i dagarna har vi än en gång fått bekräftat vad detta innebär. FN:s förre chefsrevisor, svenskan Inga-Britt Ahlenius, har nyss kommit ut med en bok tillsammans med Nils Ekdahl, om Ki-Moon som ”en smygande katastrof” för världsorganisationen och för radions P1 har hon berättat att hans beslut, i den mån han fattar några, bestäms av USA. STL:s chefsjurist Daniel Bellemare, kanadensare med karriär bland annat i gemensamma projekt med USA:s högsta åklagarämbeten, utsågs exempelvis av Ki-Moon. I en av WikiLeaks läckor av rapporterna hem till Washington från USA:s ambassad i Beirut återges besviket ett förtroligt samtal med denne Bellemere. Efter år av mödor har det hela misslyckats. Han har inte lyckats att producera ett hållbart åtal mot Syrien…
När domstolens huvudspår avslöjats som fabricerat kom omedelbart rykten i svang om att man hittat ett nytt blodspår som tycks leda till Hezbollah och Iran. Israelisk media, som ser ut att ha öppna dörrar in till STL:s överläggningar hävdar att det är Mustafa al-Din, organisationens viktigaste kontaktperson med Iran, som står på tur att pekas ut som Hariris mördare. För Hezbollah är al-Din en nyckelperson och har ett högt symbolvärde bland annat därför att han var svåger med den egna legenden och säkerhetschefen, Imad Mughniyeh, som avrättades på en gata i Syrien  (Mossad?)…
Hezbollah har förnekat all inblandning i bombdådet 2005 och ser det nya huvudspåret som en ännu en komplott, ett utlagt spår av kvartetten USA/Saudiarabien/Hariri/Israel. Bland annat har man sagt Israel kastar sten i glashus och har genom eget kontraspionage kunnat visa upp de bilder som Israels säkerhetstjänst tagit av det som skulle bli Rafiq Hariris sista färdväg. Partiet har hela tiden krävt att Libanon ska ta avstånd från FN-domstolen och kalla hem sina jurister. När sedan kvartetten plötsligt genom Saudiarabiens utrikesminister lät meddela att denne slängt ett nära nog färdigförhandlat förslag en politisk uppgörelse som kommit från hans egen regering och Syriens sida, rakt ner i papperskorgen, då valde Hassan Nasrallahs parti att lämna regeringen.
USA framställde omedelbart detta beslut som att Hezbollah misslyckats med sina ultimatum och än en gång demonstrerat att man främst värnade om sin egen väpnade gren och inte om Libanons nationella säkerhet. Trots att Hezbollah gjorde något så oskyldigt som att bara välja att bryta upp från en parlamentarisk samlingsregering för att söka en ny majoritet hade  Hillary Clinton vid en presskonferens i Doha omedelbart munnen snabbt full med utgjutelser om att detta beslut riktade sig mot landets rättssäkerhet och syftade till att underminera Libanons stabilitet och möjligheter till framsteg.
Allt var klappat och klart för en amerikansk utrikespolitisk offensiv. De nya anklagelserna från FN-tribunalen skulle komma upp på bordet. Hezbollah skulle försvagas och isoleras och därmed skulle Cederrevolutionen få ny fart. Den egna favoriten, miljardären Hari, skulle på nytt bäras fram av väldiga demonstrationer lämpade för att skildras live i CNN, NBC och FOX…

.

.

Ett av FN:s övervakningsfartyg patrullerar vattnen utanför Libanon.
Skylten har en affisch från Hezbollah med en bild på
ett israeliskt fartyg som träffats av det egna kustförsvaret.

.

Israel (och kanske USA) väntade och väntar också på en ursäkt, en verklig eller framprovocerad provokation från Hezbollahs sida som kan öppna för ett nytt försök från Israels sida att ”hugga huvudet” av Nasrallahs väpnade motstånd. Ett nytt anfallskrig mot Libanon i vars förlängning det egna bombflyget dessutom kan ta ut den redan färdigprogrammerade kursen mot Irans kärnreaktorer.
Men för tillfället har dessa drömmar helt grusats av en för USA/Israel mycket olycklig vändning. Efter flera dagars överläggningar i parlamentet valde Walid Jumblatt, ledare för det Progressiva Socialistpartiet och de flesta av Libanons 400 000 druser, att vända ryggen åt 14-marsrörelsen. Han förklarade ironiskt att det var ”ockulta främmande krafter” som plötsligt sett till att den uppgörelse som gjorts mellan Syrien och Saudiarabien inte kunde förverkligas. Underförstått handlade det hela om att USA lagt in sitt veto och därför valde Jumblat helt sonika att leda sitt parti tillbaka till sina historiska panarabiska och västfientliga fåror.

.

https://i0.wp.com/english.aljazeera.net/mritems/Images/2011/1/22/201112211430909797_20.jpg?resize=584%2C386

.

Drusernas ledare Walid Jumblatt,  till vänster,  har brutit med sin
med sin förre samarbetspartner Saad Hariri.

.

Libanons parlamentariska system är rumphugget av ett historiskt arv från det Ottomanska riket och den franska kolonialismen. Landet ska styras av konsensus, av gemensamma överenskommelser. Demokratin är riggad och inte sekulär. Valdistrikt och röster är arrangerade efter en folkräkning från 1930-talet som iscensattes av fransmännen för att ge de kristna maroniterna ett så stort inflytande som möjligt. Så många som 12 religioner och deras församlingar har en egen rättslig status och beslutar exempelvis själva när det gäller familjelagstiftning. Premiärministern skall alltid vara en sunnimuslim. Talmannen en shiamuslim och presidenten en kristen maronit. I verkligheten samlar shiiterna i dag, tack vare den stora demografiska förändring som skett, med sina två större partier Amal och Hezbollah, över 40 procent av landets befolkning. Tillsammans med Michel Aouns kristna Free Patriotic Movemen, drusernas Jumblatt och en del sunniter vänligt inställda till Syrien har de bakom sig säkert mer än 60 procent av landets befolkning. Landets hundratusentals palestinska flyktingar – som självklart tar avstånd från Hariris block – saknar helt medborgerliga rättigheter av något slag.
Men trots att den egna parlamentariska majoriteten är deformerad kunde nu drusernas ledare – efter en del oklarheter med de oberoende ledamöterna i sin parlamentsgrupp – i en hast bli Libanons kungamakare. Hans sidbyte tycks innebära en ny parlamentarisk majoritet och med Hezbollah som största politiska kraft lanserades därför i går sunniten Najid Mikati till ny premiärminister  och utsågs i dag till  Hariris efterträdare.
Mikati är likt Hariri en rik miljardär. Men inriktad på samarbete med Syrien.
För USA och Israel är scenbytet i Libanon en katastrof. Lyckas Mikati få till stånd en fungerande regering har man i en hast tappat en stor del av sitt politiska inflytande. Dubbelmoralen när det gäller alla stora ord om landets demokrati blir uppenbar för alla.  Den amerikanska regeringen har listat Libanons majoritets- och kanske ledande regeringsparti som terroristiskt. I uttalanden har Vita Huset redan varnat för att man kan komma att dra in allt bistånd till Libanon. Från Israels sida heter det att det nu kan bli ”Iran” som gränsar till det egna landet. Hariris folk har redan iscensatt våldsamma gatuprotester och i går hävdade Hezbollahs TV-kanal Al Manar att beväpnade kristna falangister deltagit i demonstrationerna.

.

https://i0.wp.com/lh5.ggpht.com/_hFyIVHLPW40/TT6L9ccVmXI/AAAAAAAAF90/EaJ5OYedoq0/20111254339590621_20.jpg?resize=584%2C386

.

Anhängare till Saad Hariris block är ute på gatorna och demonstrerar
mot den nya parlamentariska majoriteten. Som USA brukar säga:
”En våldsinriktad gatumobb” som vänder sig mot Libanons demokrati…

.

En ny majoritetsregering kan punktera FN:s tribunal med ett enda beslut. En sådan regering kan också börja en intensiv jakt för att spåra upp alla de israeliska säkerhetsagenter som härjar i landet. En ny försvarsminister och landets svaga armé, som nekats köpa moderna stridsflygplan av USA/Israel, skulle – vid en ny israelisk invasion – dessutom säkert spela en helt annan roll än den gamla. Inför Israels senaste krig – enligt WikiLeaks – försäkrade Hariris försvarsminister Elias Murr för USA:s ambassad att Libanons väpnade styrkor skulle förhålla sig passiva om israelerna beslutade sig för att anfalla. Han begärde i utbyte att inga kristna bostadsområden och dess infrastruktur skulle bombas…
USA lekte med elden med risk för att den libanesiska krutdurken skulle springa i luften. För dagen är det landets egna långa armar som fått svåra brännskador. De närmaste veckorna avgör om människorna i frid ska kunna promenera bland vårens doftande jasminer. Eller om de ska huka i skyddsrum fulla med stickande rök från automatvapen, granater och bomber…

.

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

I pressen: SVD1,DN1,DN2,GP1,DN3,DN4,DN5,DN6,GP1,SVD2,DN7,

14 svar på ”USA:s draksådd i Libanon

 1. Hej du har en intressant blogg, jag gillar den. Men tycker du borde ha någon omröstning eller liknande för oss läsare. Själv använder jag mig av http://www.valresultatet.se när jag gör mina till min blogg.

  Glöm inte titta in på min blogg också! 🙂

 2. Det bör sägas att FN lät och som fortsätter att låta Hezbollah bygga upp allt mer maktstyrkor längs gränsen till Israel.
  2006 var det Hezbollah som provocerade Israel. Libanons styrkor var som sagt passiva och Israel höll tillbaka mot en demokratisk regering.
  Nu domineras Libanon av Hezbollah med inflytelse av Iran och Syrien. Att förse Libanons arme med vapen är det samma som att förse Hezbollah.

 3. Israel mobliserar inte mot gränsen till Libanon, var där i går

 4. Libanon är ett paradexempel på multikultisamhälle i full islamisk blom.

 5. Hezbollah är Irans väpnade arm i Libanon, striderna 2006 var beordrade från Teheran, kanske för att lätta på pressen mot Iran när det gäller kärnreaktorn?

  Libanons inrikespolitik består av motsättningarna mellan de två islam, shia (Iran) och sunni (Syrien) och ortodoxt kristna. Israel ligger alldeles bredvid, USA finns överallt som mjuk makt, och till havs med hangarfartygsgrupper, och Frankrike är den gamla kolonialmakten för hundra år sen. Libanon hörde till ortodox kristendom, dessa kristna finns kvar, invaderades av islam, bägge grupperingarna finns kvar, korstågen mot islam landade i Libanon, senare koloniserades landet av Frankrike. Det finns ganska mycket grogrund till konflikt, och alla inblandade parter är kapabla att spränga bomber, att maskera sig som någon annan är en del av tekniken. USA är inte konfliktens upphov, utan bara en av deltagarna, den som har minst att förlora, men mest pengar.

  I Israels intresse ligger givetvis ett passivt och neutralt Libanon. I Irans intresse ligger att kriget mot Israel förs från Libanons territorium. Syrien vill kontrollera Libanon, det ligger vid kusten och antagligen tycker Syrien att Libanon är Syriens medelhavskust, avstyckad av kolonialmakter, precis som Kuwait från Irak enligt Saddam. I den libanesiska civilbefolkningen intresse ligger att balansen mellan alla dessa kulturer förblir oförändrad, sämst är ytterligare ett krig för alla civilister. Israel, Syrien, USA och Frankrike kan alla tänkas vara intresserade av lugn och ro, men Teheran önskar krig på sina villkor. I den riktningen ska man titta efter bombsprängares uppdragsmän, även om vem som helst utklädd kan vara gärningsmannen på rena maffiagrunder. Ekonomiskt fiffel, transaktioner mellan de bägge islamiska folkslagen, olja, vapen, knark, livsmedel och byggindustri är så omfattande att ingen kan veta vem som gör vad. Allt man kan säga är att alla med en position vill ha del av kakan, och är beredda att hugga de andra ryggen vid behov. Listigast är att vara dold, annars får man igen med samma mynt.

  När USA med sedvanlig naivitet delar ut nya vapen till några de tror står på deras sida, hamnar vapnen lika gärna hos motståndare, eftersom lokalbefolkningen står på sin egen sida. USA köper sig inflytande, den lokala eliten kräver stöd för att leverera stöd, men resultatet blir bara att fler blir beväpnade och i slutet av dagen har USA lika lite inflytande som förr, men fler är tungt beväpnade lokalt. Freden kräver militär nedtrappning, förhandlingar, fri handel utan privata tullstationer för varje liten länsherre. Det kan man titta i månen efter.

  I Sverige bor många libaneser, de är oftast kristna och har tröttnat på inbördeskriget med islam. De driver restauranger, är läkare, allt möjligt. De verkar vara vana förhandlare…

 6. Jag hoppas lugn och ro bevaras i Libanon. Jag befarar att USA och Israel kommer att utnyttja situationen och döda många oskyldiga, som de gör i Afghanistan,Pakistan,Iran,Irak och Palestina. De skulle inte tveka skylla på Hizbullah sedan. En sak är tydlig att USA och Israels svarta ansikte är väl kända bland oss svenskar. Jag hoppas den demokratisk utvalda nya premiärministern får stanna kvar och inte terrorist stämplas av USA medföljd av Europa.

  Länge leva demokrati för alla

 7. Saad Hariri vill att mordet på hans pappa reds ut. Hezbollah gör allt för att stoppa utredningen. Om utredningen var riggad, skulle inte Hariri stötta den – det handlar ju om mordet på hans pappa, för tusan!

 8. Hej,

  Intressant artikel som kastar ljus på vad som verkligen händer i Libanon och vem ligger bakom vad!
  Följer härned som synpunkter på vad ärliga läsare har skrivit/kommenterat:

  Eva
  ”Att förse Libanons arme med vapen är det samma som att förse Hezbollah”.
  Detta är inte en riktig påståelse, Hezbollah har betydligt avancerade och effektivare vapen än den som ges till Libanesiska arme (logistisk typ av vapen).

  Paul
  ”Israel mobliserar inte mot gränsen till Libanon, var där i går”.
  Du kanske var på Google Earth sida och inte på Israel’s gränsen :), det är inte hemligt att Israel förbereder sig till ett kommande krig med Hezbollah som kan bryta när som helst. Det visar den långa historien med Israel och den dagliga varningar Israel utfärdar.

  sl,
  Undrar om det är en äldre SL:are (läs StorStockholm Lokaltraffik) som skriver denna kommentar.

  ”Libanons inrikespolitik består av motsättningarna mellan de två islam, shia (Iran) och sunni (Syrien) och ortodoxt kristna”.

  Syrien’s är styrd av Baath Parti, vilket är närmare till Shia än till Sunni. Syria och Iran är väldigt nära när det gäller politisk hållningen i regionen, dessutom finns det flera Kristna grouper som står väldigt nära till Syrien (Aoun, Franjieh). Konflikten i Libanon är snarare mellan en front som står väldigt nära till USA’s (Israel och andra) planner for regionen och den andra front som står på Iran, Syrien och Hezbollah sida.

  ”Libanon hörde till ortodox kristendom”.
  Islam har funnits i Libanon i 1400 år medan Armienierna som kom hit för mindre än ett hundra år påstår att de hör till Libanon och att de är mer Libaneser än de flesta majoriteten i Libanon.

  ”alla inblandade parter är kapabla att spränga bomber, att maskera sig som någon annan är en del av tekniken” detta påståenden är mycket riktigt om den räknar med alla gruper som finns i Libanon (Läs: Israel, USA, Syrien, Iran, Iraq, Palastinier, Muslimer och Kristna, PS: det kan finnas mera grupper).

  ”USA är inte konfliktens”! Detta påstående är inte alls riktigt, enda sedan Libanon’s självständighet och USA blandar sig i små och stora saker i Libanon. Sprängningarna mot dess arme 1984 och dess arme bombningar 1983 till Libanesiska byar är ett littet example på USA’a direkta inblandningar i Libanon’s innre ängelägenheter. Inte att nämna USA’s diversa Utrikes ministrar’s olika utalanden vad gäller Libanon dagliga händlerserna.

  ”I Israels intresse ligger givetvis ett passivt och neutralt Libanon”.
  Detta påstående gör mig som en Libanese skyldigt att be Israel om ursäkt för alla dess krig och döende i Libanon.
  Inte att nämna Israel’s okupation av Södra Libanon i år tionde, och dess invassion till huvudstaden Beirut 1982, massakern, vatten skällande och de inblandningar i diversa spionage aktioner, assesenationer av Libaneser och andra.

  Min opinion är om Israel inte har funnits på våra gränser vi skulle ha haft det betydligt lungnare och med mindre konflikter och visserligen ingen behövde fly sitt land, om du nu är Libanes.

  ”USA köper sig inflytande”, detta är ett riktigt påstående. Har du tänkt dig var ligger USA’s intresse i detta?

  ”I Sverige bor många libaneser, de är oftast kristna och har tröttnat på inbördeskriget med islam”, Jag trodde att inbördeskriget i Libanon har tagit slut 1990!!! Det är väldigt misvissande att du påstår att det handlar om inbördeskrig. Kristna är lika splittrade som Muslimerna i Libanon nu. Konflikten har inte med relgionen att göra utan snarare me de olika gruppers intresse och vilka står bakom de.

  Libaneser i Sverige är INTE bara de som är Kristna, jag som Svensk Libanes tycker att det är pinsamt att förtsätta och bära på de råttiga tänkerna om andra Libaneser och istället försöka förstå hur det hela ligger till om vi vill behålla vårat land.

 9. Det går rykten om att en specialtillverkad missil från Tyskland användes i mordet på Rafik al-Hariri. Det skulle förklara den massiva kratern, som ingen bilbomb klarar av att producera. Själv har jag sedan dag 1 trott på teorierna om att en missil användes i dådet.

  Vad som händer inte bara i Libanon utan i hela den muslimska världen är att folket börjar göra sig av med sina sionistiska marionetter. Ikväll fick vi veta att tre egyptier dödades i våldsamma protester. De arabiska diktatorerna (lierade med väst och Israel) är på väg att kastas ut. Vi kommer snart få se en rad revolutioner i likhet med den Islamiska revolutionen i Iran 1979.

  Om Israel anfaller Libanon, vilket många tror att de kommer att göra, kommer sionisterna att ena libaneserna och övriga muslimer i hela världen. Saad al-Hariri och gänget kommer att förlora ytterligare makt om Israel tar det beslutet. Jag tror snarare att det svenska migrationsverket får förbereda sig på att ta emot kanske tiotusentals israeliska flyktingar. Sionisterna har börjat inse att det israeliska projektet är dömt att misslyckas. Det finns en stor risk att så pass många israeler flyr att palestinier på egen hand kan befria sitt land.

 10. Tack för bloggen och inlägget !
  Sen vill jag tacka zongali för kommentaren !

 11. zongali.
  var på plats var där en vecka, den militära närvaron har inte ökat

 12. SI och Peter Harold har en mer mogen och reflekterad förståelse för situationen.

  I övrigt vädras den arabiska propagandan som också den svenska vänstern har gjort till sin egen.

 13. Jag förstår bara inte? Varför anses hizzbullah som terrorister`? Så ni tycker att vi ska titta på när vårt folk och våra barn dödas, men inte försvara oss? Då är vi terrorister?
  Och kriget i libanon 2006 har inte med varken iran eller någon annan att göra? Vem provocerade kriget 96 då ?eller 86? eller 82? Och de här ett fåtal av attacker israel gjort.
  Jag blir så jävla arg! Utan hizzbullah senaste kriget hade israel evakuerat oss.Kan ni inte vara glada att vi har nån som skyddar oss? Eller iallafall vi från södra libanon? Vad bryr ni er.Ni har väl inte blivit av med era barn och familjer! Det är vi som har lidit.Och vi är glada att vi har nån som skyddar oss!

Lämna ett svar