Ska nya huvuden rulla?

.

”Huvuden skall rulla”, lovar Rysslands premiärminister Vladimir Putin som svar på det självmordsattentat vid Domodedovos flygterminal som krävde minst 35 människors liv och skadade många fler.
Samtidigt berättar polisens tekniker på plats att attentatsmannens huvud – alldeles av sig själv – redan rullar runt i den nerblodade avgångshallen…

.

https://i0.wp.com/www.themoscowtimes.com/upload/iblock/21f/front.jpg?resize=584%2C462

.

Människor i sorg efter självmordsbomben i Moskva.

.

Putins löften om blodshämnd föder bara rysk chauvinism och ny extremism. Där människor är beredda att gå så långt att de offrar sina egna liv och frivilligt låter sina huvuden rulla. Bara de tar livet av en massa ryssar samtidigt. ”Svarta änkor”, liksom bröder, svågrar och söner till dödade separatister/extrema islamister kommer att söka ny vedergällning. Det ”Andra Tjetjenienkriget” under hårdför ledning av Putin, själv ett barn av den sovjetiska säkerhetstjänsten, innebar oerhörda offer på bägge sidor i striderna. I april 2009 meddelade den ryska säkerhetstjänsten att operationen i Tjetjenien var avslutad. Men attentatet i Moskvas tunnelbana och det nu i Domodedovos nybyggda, flotta entré visar att det mest desperata nationella motståndet i norra Kaukasien i stället valt den ryska nationens hemmaplan som sin nya krigsskådeplats.

.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/6a/Evstafiev-helicopter-shot-down.jpg/300px-Evstafiev-helicopter-shot-down.jpg

.

Rysk helikopter nerskjuten av tjetjenska rebeller.

.

En mindre uppmärksammad händelse förra veckan väcker dessutom farhågor om att Ryssland – mer än tre decennier efter sitt tio år lika långa, som blodiga krig i Afghanistan – om än i en ny skepnad planerar ett militärt återtåg in mot Hindukush`s mäktiga bergsmassiv.
Det var Afghanistans valfuskande president, Hamid Karzai, som oväntat dök upp på statsbesök i Moskva och togs emot med en varm rysskram av sin kollega Dmitrij Medvedev. Den korrupte Karzai försöker skaffa sig en större internationell vänkrets än den han redan har i Vita huset. Eller för den delen i Arvfurstens palats hos Carl Bildt.  Han har sedan tidigare goda kontakter med Mahmoud Ahmadinejads iranska regim i väster, har besökt Pakistan och vill nu visa Vita Huset att han minsann på egen hand kan skaffa sig ett eget armbågsutrymme norrut. Låt vara att gränserna har ritats om. Med Ryssland har fortfarande en viktig närvaro i hela Centralasien.

.

https://i0.wp.com/lh6.ggpht.com/_hFyIVHLPW40/TT9Bgnp8iNI/AAAAAAAAF-c/sa2hADaiRFk/201112014165460876_20.jpg?resize=584%2C386

.

Hamid Karzai i Moskva.

.

Men besöket var inte till bara för att mopsa sig lite mot amerikanarna i Kabul. Framförallt handlar det om att han fått NATO:s tillstånd att  dra i gång ett militärt samarbete med ryssarna. Som en vängåva av Medvedev fick han i höstas 20 000 Kalashnikovgevär tillsammans med över två miljoner patroner. Nu handlar diskussionerna om att de ryska attackhelikoptrar, som en gång var så fruktade för sin manöverförmåga och eldkraft i Afghanistans trånga bergspass och dalar, åter ska tas i bruk för att urskiljningslöst döda människor i detta krigshärjade land. Ryska militärer ska också till att börja med utbilda och träna afghanska piloter. Det är säkert mer än en tillfällighet att Bildt inte kommenterat det faktum att den svenska krigsmakten fått ryska vapenbröder.
I dagens värld rör sig politiska, religiösa och nationella ideologier snabbt över gränserna. I norra Afghanistan finns det både turkmener, uzbeker, kazaker och pashtuner. Ryssland, likt Sovjetunionen på 1980-talet, riskerar nu att dras in i samma krig som Sverige. Men i en större skala. Både med egna stridsinsatser och med ett omfattande logistisk hjälparbete åt NATO/ISAF. Det blir nästan oundvikligt att hamna i motsättning till en eller flera av dessa etniska grupper och med de porösa gränser som finns mellan Centralasiens nya statsbildningar och Ryssland ökar självfallet risken för nya terrordåd i Moskva.
Putins utfall om att ”huvuden ska rulla” känns kväljande. Nästan perverst. Självfallet var det ingen tragedi i sig att diktaturens Sovjetunionen föll samman. Det var en historisk nödvändighet. Tragedin är i stället den marknadsliberalism med lokala, nationella eliters plundring av offentlig egendom som kom i stället för en demokratisk socialistisk federation av samverkande nationer. Ryska Tjetjenien, Dagestan och Ingusien, liksom många andra regioner med nationella minoriteter i den ryska staten, plågas av en skriande ojämlikhet, fattigdom och våld. Liknande förhållanden präglar vardagen i nya statsbildningar som Turkmenistan, Uzbekistan och Kazakstan där ”nationella” eliter tagit makten och hänsynslöst roffar åt sig allt de kan.
Det bästa sättet att bekämpa ”terrorism” av vilket slag det än må vara är och förblir social jämlikhet och välfärd samt politiska och nationella friheter.

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

I pressen: SVD1,SVD2,SVD3,SVD4,SVD5,SVD6,SVD7,SVD8,DN1,DN2,DN3,DN4,DN5,DN6,DN7,DN8,AB1,GP1,GP2,GP3,

AB2,AB3,SVD9,DN9,DN10,GP4,SVD10,SVD11,DN11,AB4,DN11,SVD12,DN12,GP5,

Bloggare: Jinge,Röda Malmö,

6 svar på ”Ska nya huvuden rulla?

 1. Vifta inte bort putins teknik för snabbt.

  Trots att de är inblandade i långt fler anfallkrig mot muslimska grupper,

  så har de ändå relativt få attentat på sig.

  Att få fienden att respektera en, och att slå ner hans kampvilja, verkar mycket bättre mot muslimer än mot väst-stater.

 2. Har du några källor på att Karzai är korrupt som du kunde delge oss? Eller räknar du de nämnda Kalashnikovgevären och ammonitionen som en muta? Då har väl västvärlden också mutat Karzai med sin militära närvaro? Hur ska afganerna förövrigt kunna ha ett fungerande samhälle om de inte själva lyckas upprätthålla lag och ordning? Hur kan de få lag och ordning om de är sämre beväpnade och organiserade än motståndarna? Det optimala vore ju om man genom fredliga, demokratiska medel kunde enas inom landet utan utländsk inblandning men tyvärr är väl misstron mellan de olika ledarfraktionerna än så länge för stor.

 3. Sakerhetsprocedurer pa flygplatser har ingenting med ett lands politik att gora. Det handlar om att garantera att kunder som kopt flygbiljett kommer att resa fran punkt A till punkt B utan att nagot ”otrevligt” hander.
  Arbetar pa flygplats i Tel Aviv, och du kan vara saker pa att varenda en resenar undersoks dar fore check in, inga terror dad utfors for det ar mycket svart. Oavsett vad du tycker om Israels politik.

 4. Till Andreas. Att ”slå ner muslimer” tycks inte alls fungera. Vare sig under de historiska korstågen eller i dag. Förtryck av andra nationer föder bara motstånd. Titta på pashtunerna i Afghanistan som aldrig besegrats av vare sig ryssar eller britter. Eller nu av amerikaner och svenskar…

  Till Nyfiken. Under åren vimlar både nationell och internationell press om hur korruptionen ätit upp Karzairegimen. Inte minst i amerikansk press. Här ett exempel:

  http://topics.nytimes.com/top/reference/timestopics/people/k/hamid_karzai/index.html?scp=2&sq=karzai%20family%20and%20corruption&st=cse

 5. Michal, eller också är det ingen som har något att vinna på att attackera israel eftersom det ändå inte skulle ge dem några nya våldsrättigheter gentemot omvärlden. De gör redan som de vill har inget behov att driva sin befolkning mot en mer offensiv hållning gentemot omvärlden, eller att hävda sin rätt för omvärlden. Kan man spränga ett helt land utan att omvärlden lägger sig i, pga 2 kidnappade soldater, så kan man göra vad som helst.

  Det är ungefär som att vända på blicken och låta rättvisan ignorera ett mord, bara för att det utförs mot en pedofil av en förälder till ett våldtaget barn.

 6. Till Ehm:
  Menar du att du ar emot sakerhetskontroller pa flygplatser? Det som hande pa Domodedovo flygplats tyder pa att deras sakerhetskontroll inte ar effektiv, det ar allt. 35 peroner dog, 116 skadades i ett sjalvmordsattentat som inte skulle ha agt rum till att borja med. Det andra du talar om adresserar jag inte ens.

Lämna ett svar