DN väljer bild.

En bild kan avslöja mycket.

.

.

Den här bilden valde DN till att illustrera utsikterna för revolutionen i Egypten. Man kan ställa flera frågor om den.

Först vad kvinnan står för. Att hon är islamist och radikal i sina idéer går det att gissa sig till. Men vad gör hon på torget? Jo hon deltar i en social kamp som mobiliserar människor ur alla samhällsgrupper i en gemensam kamp mot diktaturen. Hon var där i söndags tillsammans med kristna, andra muslimer, sekulära ungdomar, fackliga aktivister, socialister, nasserister och marxister.

Varför hon bär niqab vet vi inte. Gör hon det av egen vilja och religiös övertygelse? Eller bär hon den på grund av familjeförtryck? Vi vet inte svaret och det spelar egentligen ingen roll för hon kämpar tillsammans med alla andra som vill fälla regimen.

Nästa fråga som verkar lättare att besvara är varför DN valde just den här bilden av alla tusentals bilder till att illustrera artikeln. Av slentrian? Knappast. Antyda att det finns en fara att revolutionen slutar i en islamistisk regim? Troligen. Spela an på fördomar om muselmaner? Troligen, om än inte nödvändigtvis medvetet.

.

Kvinnor kan bära sjal och ändå be machopoliser hålla käften.

Ett är dock säkert. Bildredaktören har ägnat tid åt att hitta bilden. För bland alla de hundratusentals  människor som fanns på Befrielsetorget i söndags  bar kanske en handfull kvinnor en niqab. Det kan verka oskyldigt att välja en sådan bild men jag tror att avsikten var allt mer än oskyldig.

Det påminner mig om ett reportage från första miljondemonstrationen fredag den 28 januari. Jag satt klistrad vid Al Jazeeras direktsändning från torget hela dagen. Jag minns att jag reagerade överraskat på den totala avsaknaden av religiösa inslag.

Lika förbannat lyckades slaskkanalen RTL-TVi här i Belgien visa en intervju med en enda person från torget, en kvinna klädd i niqab. Jag begriper inte ens hur de lyckades hitta henne. Men jag begriper vad syftet var med inslaget. Ingenting är oskyldigt i media.

.

Media; DN1,DN2,SVD1,SVD2,SVD3,

Bloggare: Jinge,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

5 svar på ”DN väljer bild.

 1. Grymt bra och tänkvärt skrivet! DN sållar sig såklart till den islamofobiska samhällsskaran som ser islamisterna bakom varje hörn…

 2. Dessvärre är nyhetsförmedlingen inte, som de borgerliga redaktörerna gärna påstår, inte oberoende av deras politiska ståndpunkter. Det illustreras väl av bilden.

 3. DNs medvetna bildval blev särskilt tydligt under upptakten till riksdagsvalet. Helt klart är dessa illustrationer vinklade och en medveten taktik för att påverka läsaren i en viss riktning. Får en att fundera över hur det står till med Sveriges ”fria” media…

 4. de kunde ha valt ett foto som detta:
  Revolution Baby
  Som mamman I bakgrunden kallade den lille telningen.
  Revolutionärerna är unga, det gäller att börja i tid. 🙂

  Took my boss to Tahrir today. He is taking his kids tomorrow. 😀 #jan25
  http://twitter.com/Sandmonkey/statuses/35305903657979904

  Visst väljer de bilder med omsorg, som nämnts valdes bilderna inför valet med omsorg det förekom många mindre smickrande bilder av Sahlin. Alla kan se ”konstiga ut” när ett ögonblick fryses med kameran, det är rimligen en seriös tidnings uppgift att välja en bild som speglar så som personen ser ut och uppfattas i verkliga livet.

Lämna ett svar