Algeriet nästa?

-Nej till undantagstillståndet.

.

En koalition av oppositionella grupper kallar till en demonstration lördag 12 februari i den algeriska huvudstaden Alger. Stadens myndigheter har förbjudit demonstrationen med hänvisning till att det råder undantagstillstånd. Organisatör av demonstrationen är RCD, Rally för Kultur och Demokrati.

.

Algers myndigheter väntar snöstorm?

+

Därför blir också ett huvudkrav under manifestationen att undantagstillståndet ska hävas i hela landet. I plattformen finns också krav på att alla anhållna under upploppen i början av januari ska släppas och att alla demokratiska fri- och rättigheter ska respekteras.
Myndigheterna i Alger verkar fast beslutna att stoppa demonstrationen med våld. Polisstyrkor med pansarfordon kommer att sättas in och det finns en risk för att regimen än en gång visar upp sitt brutala ansikte.
-Vi har beslutat genomföra en fredlig demonstration i Alger oavsett myndigheternas beslut, säger Tahar Besbes från RCD och fortsätter: – vill de stoppa marschen får de ta på sig ansvaret.
Algeriet syns inte längre i media. Men en snabb titt i algerisk press visar att det inte går en dag utan strejker, upplopp, demonstrationer, ockupationer av vägar och kommunala byggnader. Landet är en verklig krutdurk som kan explodera vilket ögonblick som helst.

.

Algeriet i dag.
.
Landets ungdom kräver arbete och frihet. Tre fjärdedelar av befolkningen är under trettio år och av dem är 20 procent arbetslösa. Mot dem står en korrupt elit baserad på militärens makt, en elit som vare sig vill se eller höra hur befolkningen lever. Allt är upplagt för en ny explosion i norra Afrika.

.

Tusentals algerier tänker demonstrera på lördag.
-För sent. Det är redan fullt.

.

Media: DN1,DN2,SVD1,GP1,

Bloggare: Jinge,Svensson,Röda Malmö,Internationalen,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Ett svar på ”Algeriet nästa?

  1. Pingback: Jinge.se » Ett bloggtips om Egypten

Lämna ett svar