Strejker och ungdomsprotester i Egypten

,

En storm av strejker har blåst upp över stora delar av Egypten. Arbetargrupp efter arbetargrupp kräver lönehöjningar, utbetalning av redan innestående löner, slut på korttidsanställningar, mer rättvisa lönesystem och ett slut på korruptionen.

.

https://i0.wp.com/lh6.googleusercontent.com/_hFyIVHLPW40/TVMJKcQlb3I/AAAAAAAAGRY/8SLuxmQf1bs/tamim_.jpg?w=584&ssl=1

,

Arbetare från Telecom Egypt demonstrerar utanför huvudkontoret.
De lamslog trafiken på den viktiga Ramses Street
och krävde att både bolagets ledning
och fackets styrelsemedlemmar skulle avgå.

.

Överallt i landet, ofta i våldsamma protester, kräver ungdomen samtidigt arbete och frihet. Tahrirtorget har dessutom tjänat som smältdegel för smidet av en ny politisk koalition, ”Revolutionens ungdom”, som innefattar de nätverk och lösliga grupper av ungdomar som haft som minsta gemensamma nämnare att regimen Mubarak ska störtas. Koalitionen fråntar gruppen av ”vise män” eller andra traditionella politiker rätten att tala i ungdomarnas namn och dess första uttalande var symboliskt nog att dessa revolutionens stormsvalor vägrar att förhandla om någonting, de flyger inte i svärm med andra, så länge Mubarak sitter kvar.
Slagorden haglar sedan några dagar också utanför det egyptiska parlamentet. Motståndets fokus har vidgats till att inte bara omfatta Mubarak och hans familj utan tar in i bild hela det vidriga politiska garnityr. som med hjälp av fejkade val besatt denna byggnad: ”Nyval! En ny konstitution! Ett nytt parlament! En ny president!”.

.

.

Det är bara femhundra meter från Tahrirtorget till parlamentet…

.

Överallt i Egypten diskuteras nu uppgifterna om att familjen Mubarek är god för över 500 miljarder kronor. ”Landsfadern” har skott sig för glatta livet på sina ”barn”. Landets alla medborgare där hälften ska leva på 15 kronor om dagen…
Men det är inte bara Mubarak som sugit ur märgbenen på människor. De arbetare vid Telecom Egypt som i går blockerade Ramses Street kunde berätta att de själva haft samma låga lön, 600 egyptiska pund i månaden (ungefär samma i kronor), i över 20 år. Samtidigt som företagets divisionschefer tjänar 30 000 pund/månad. De som sitter i bolagets styrelse tar hem svindlande 250 000 pund/månad. Här ligger de verkställande direktörerna i våra börsbolag, som LO-ekonomerna berättat om i veckan, ordentligt i lä när det gäller löneklyftan mellan sig själva och sina anställda…
I Kairo organiserade den nyfödda oberoende fackföreningsrörelsen en protest utanför den statliga fackliga federationen, ETUF. ”Federationen har blivit ett centrum för att bekämpa fackliga aktiviteter. Vi kräver en undersökning om korruption. Ledningen måste avgå och vi arbetare ska ha rätt att fritt bilda oberoende fackföreningar”, sa Kamal Abu Eita som är ordförande för landets första fria fackliga federation.

.

https://i0.wp.com/lh4.googleusercontent.com/_hFyIVHLPW40/TVNzV0Ehi9I/AAAAAAAAGSM/015Ncuo16f0/Egyptian-museum-workers-s-001.jpg?resize=584%2C365&ssl=1

.
Strejkande arbetare vid Egyptens Nationella museum i Kairo.

.

Utanför den egyptiska Postens huvudkontor samlades i går också 5 000 postanställda. De krävde ett slut på all korruption och att alla tillfälliga anställningar skulle ska förvandlas till fastanställningar. ”De skar ner vår bonus med 50 procent för att i stället anställa ”konsulter” från militären med 20 000 pund i månaden”, berättade Sameh Mohamed, som själv haft en lön vid Posten på  600 pund i månaden. ”Vi har över 4 000 korttidsanställda som de förvägrar fasta heltidsjobb”, sa han till egyptisk media.
Under veckan har strejk- och proteströrelsen spridit sig som ringar på vattnet. Giza, Helwan, Kafr Al Zayat, Sadat City, Ismaila, Port Said,  Mahalla…
Många kvinnor är med i den fackliga oppositionsrörelsen. Inom textilindustrin och sjukvården. Vid exempelvis forskningsinstitutet Egyptian Animal Health Research Center krävde dess många kvinnliga anställda i en demonstration att direktören, Mona Mehrez skulle sparkas. ”Hon är helt korrupt”, sa en doktor till pressen. ”Pengar som skulle gått till forskning har hon använt för att bygga egna flotta villor i Kairo och Alexandria”. ”Det handlar om nepotism. Enda skälet till att hon fick jobbet är att hennes bror är anställd på Hälsoministeriet..”.

.

https://i0.wp.com/lh4.googleusercontent.com/_hFyIVHLPW40/TVNynUQzDPI/AAAAAAAAGSI/i-pe0JKVpNw/Anti-government-doctors-r-008.jpg?resize=584%2C389&ssl=1

.

Frivilliga läkare vid Tahrirtorgets provisoriska akutklinik tar en paus.
Men lugnet är bedrägligt.
Besten Mubarak är sårad. Men inte död…

.

Varje facklig protest, varje socialt krav får omedelbart en politisk dimension och arbetarna kopierar lärdomarna från Kairo, likt i Port Said där man nu reser sitt eget tältläger på Martyrernas torg. I både Al-Arish och Sheikh Zowayed på Sinaihalvön har 5 000 demonstranter i ett uttalande anslutit sig till de krav man ropar på Kairos Tahrirtorg.
På Sinaihalvön har det tidigare rapporterades om våldsamma sammanstötningar mellan befolkningen och polisen. Men tills vidare tycks nu säkerhetstjänsten och polisen ha ”gått under sanden”.
I oasstaden Kharga, sydväst om Kairo, har polisen däremot skjutit ihjäl fem personer när ett folkligt uppror krävde att provinsens säkerhetschef skulle sparkas. Armén uppges ha gått in och ”säkrat viktiga regeringsbyggnader”. Den hatade chefen ska ha entledigats…
Dödssiffrorna stiger. Men proteststormarna mot diktaturen fortsätter att öka i styrka och det finns ännu inga tecken på att de skulle nått sin kulmen. Tvärtom!
*********************
När morgondagens historiker skriver sina sammanfattningar av regeringen Reinfeldts och utrikesminister Carl Bildts politiska roller under den egyptiska revolutionen vintern 2011.
Då är en sak sak säker. I de akademiska verken och i biografierna kommer det att berättas om deras fullständiga svek, nu under sexton dagars uppror, mot det egyptiska folkets krav på social rättvisa, frihet och demokrati…

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

I pressen: SVD1,SVD2,SVD3,DN1,DN2,DN3,DN4,GP1,GP2,DN5,DN6,AB1,SVD4,DN7,AB2,AB3,DN8,GP3,

DN9,VG1,SVD5,GP4,GP5,

3 svar på ”Strejker och ungdomsprotester i Egypten

 1. De skar ner vår bonus med 50 procent för att i stället anställa ”konsulter” från militären med 20 000 pund i månaden”, berättade Sameh Mohamed, som själv haft en lön vid Posten på 600 pund i månaden. ”Vi har över 4 000 korttidsanställda som de förvägrar fasta heltidsjobb”, sa han till egyptisk media.

  Bortsett från lönenivåerna kunde det varit här, alltfler konsulter av tveksamt värdet anlitas inom vård skola etc medan den ordinarie verksamheten går på knäna i den nyliberalt reformerade offentliga ekonomin.

  Att Mubarak skulle vara god för 500 miljarder låter som en klar överdrift. Bill Gates som ligger i toppen på listan som världens rikaste är god för ”endast” 343 miljarder, Warren Buffet 303. Betvivlar inte att familjen Mubarak skott sig och plundrat det fattiga Egypten men att han skulle vara på den nivån med simpel plundring av ett fattigt land tror jag inte.

  Det farliga med sådana förmodligen grovt överdrivna siffror är att det får ett par enstaka miljarder att verka fjuttiga. Redan det eller även mindre än typ en miljard dollar är oerhört mycket pengar och mycket allvarligt brott mot medborgarna i Egypten.m Det är liknande som med påståenden om hur många som fått sätta livet till under diverse vidriga regimer, det är inte nog med ett antal hundra eller tusen det ska helst vara hundratusentals eller miljoner, det är en farlig inflation som degraderar människovärdet.

 2. Hej Lasse. Uppgifterna om Mubaraks tillgångar, 500 miljarder kronor, cirkulerar i alla internationella tidningar och baseras på uppskattningar från seriösa ekonomiska kreditvärderingsinstitut. Det mesta av mina uppgifter om detta i en tidigare blogg baserade jag på uppgifter i den brittiska tidningen The Guardian:

  I dag uppskattar bedömare den sammanlagda familjeförmögenheten till så mycket som 70 miljarder dollar. Det mesta av det man roffat åt sig är placerat i brittiska eller schweiziska banker och i en lång rad fastigheter. Bankerna UBS i Schweiz och Bank of Scotland sägs förvalta en stor del av kassan. Om den nu inte i en hast har flyttats till Saudiarabien. De värdefulla egendomarna äger familjen i London, i New York, i Los Angeles samt vid Röda havskustens mest exklusiva stränder. Enligt uppgifter publicerade i den arabiska tidningen Al Khabar äger Mubarak bland annat fastigheter på Manhattan och vid Rodeo Drive, Beverly Hills kanske lyxigaste kvarter. Hans bägge söner, Gamal och Alaa, förfogar också över egna miljarder. När brittiska journalister för några dagar sedan jagade Gamal, som man tror har flytt till London, flockades de utanför dennes vräkiga hus vid Wilton Place mitt i City…

 3. Pingback: Hosni Mubarak avgick inte | Svensson

Lämna ett svar