Framåt – men aldrig glömma!

,

Sprickorna i den gamla sfinxen från Kairo var så många att inte ens CIA i går kväll trodde att den gick att rädda. Inför en hel värld förklarade Barack Obama därför att det i går kväll skulle skrivas historia…

.

http://jeffreyhill.typepad.com/.a/6a00d8341d417153ef0147e2165481970b-800wi

.

Diktatorn Hosni Mubarak skulle få ge sin sista föreställning i ett TV-tal till nationen.  Försvinna bakom scenen under mer värdiga former än Tunisiens diktator Ben Ali. Slippa att förnedras. Allt under kontroll av den militär som beslutat att hans tid var ute.
Men när väl ridån gick upp förstod alla att Mubarak  – trots allt som sagts bakom kulisserna – vägrat att spela den roll som förväntats. Med käpprak officersrygg, håret färgat i ungdomligt svart och rynkorna översmetade med TV-smink förklarade i stället 82-åringen att han vägrade att överge sin post. Inte ens de undantagslagar som var regel under diktaturens trettio år skulle hävas…
Mubarak inledde sitt tal avskyvärt nog med att hylla den ungdom han bekämpat. Som den gamle politiske patriark han är sa han sig tala till sina landsmän som en fader till sina söner och döttrar och förklarade salvelsefullt att ”de martyrer som dött under de olyckliga, tragiska händelserna deras blod och sår ska inte ha offrats förgäves”…
För oss som såg spektaklet i direktsändning och för de hundratusentals demonstranterna på Tahrirtorget i Kairo kom utspelet som en chock. Minuterna innan hade Tahrirtorgets människomassor jublat och dansat över sin seger. Googles ansvarige i Egypten, som fängslats och torterats, för att sedan friges som en eftergift åt oppositionen, gick ut med ett färdigt glädjemeddelande på twitter:  ”Mission accomplished” (Uppdraget slutfört)…

.

https://i0.wp.com/lh6.googleusercontent.com/_hFyIVHLPW40/TVRkj-1GK9I/AAAAAAAAGUM/n0MYlXonsuI/Egypt-reaction-to-Mubarak-001.jpg?resize=584%2C405&ssl=1

.

Men när chocken lagt sig. Då kom raseriet och ursinnet. Där sångerna och glädjen tystnat och de egyptiska flaggorna sänkts, där höjdes nu  i stället en skog av smutsiga skosulor i ett öppet förakt mot den avskydde diktatorn.
Uppdraget var inte slutfört. Inte ens det första vägskälet var passerat.
Men efter en kort förstämning. När massrörelsen väl hämtat andan. Då rullade på nytt slagorden mot Mubarak och hans regim runt som åsknedslag på torget. Redan i natt började en mindre grupp av demonstranter att röra sig mot presidentpalatset och det befästa TV-hus där Mubarak spelat sin kanske sista roll.  Nu som så många gånger förr är frihetskämparnas paroll ”Framåt – men aldrig glömma” och i dag fredag väntar en våldsam konfrontation mellan upprorsrörelsen och en regim i kramp. Vi vet inte hur den inre maktkampen i den militära elitens hierarki ser ut. Vad som helst kan hända.

.

https://i0.wp.com/lh4.googleusercontent.com/_hFyIVHLPW40/TVTU612k58I/AAAAAAAAGUk/LZI26Ec7joM/PH2011021001953.jpg?resize=584%2C366&ssl=1

.

Vad vi vet är att vi på vår blogg ska fortsätta med att följa dramat. Inte som politiska flanörer eller snusförnuftiga kommentatorer. Vi vill efter förmåga försöka bidra till solidariteten med frihetsrörelsen.
Ned med tyrannerna!
Leve den arabiska revolutionen!

.

Av Göte&Benny

.

Media; AB1,DN1,DN2,DN3,DN4,SVD1,SVD2,SVD3,SVD4,GP1,GP2,SVD5,EXP1,GP3,VG1,AB2,SVD6,SVD7,

AB3,GP4,

Bloggare; Jinge,Svensson,Röda Malmö,Internationalen,Röda Berget,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,
.

Ett svar på ”Framåt – men aldrig glömma!

  1. Pingback: Jinge.se » Blodbadet kan börja

Lämna ett svar