Bahrein i blod

.

Pärlrondellen i Bahreins huvudstad Manama fläckades i natt med blod som sipprade fram mellan sönderslagna tält och nertrampade sovsäckar för att sedan stanna upp och levras i de högar med tomhylsor som polisens tårgasgevär lämnat efter sig…
Så sent som i går samlades där tiotusen demonstranter för att skrika ut sin sorg och sin vrede över de två unga oppositionella som regimen dödat. Till svar fick de en tårögd ursäkt i den statliga TV-kanalen från landets kung Hamad al-Khalifah. ”Övervåldet” skulle undersökas och de skyldiga straffas…

.

https://i0.wp.com/lh3.googleusercontent.com/_hFyIVHLPW40/TVy8_jQIgpI/AAAAAAAAGZo/ijtzm8XM5eQ/Bahraini-protesters-wave--005.jpg?resize=584%2C350&ssl=1

.

Pärlrondellen i går

.

Fridfullt började många av de som samlats att bygga upp sitt eget Tahrirtorg. Tält restes och sovmattor rullades ut i den ljumma natten.
Men under vargtimmarna. Någon gång vid tretiden stormades lägret av kungens stormtrupper. Minst tre människor har dödats. Många är svårt skadade.

.

https://i0.wp.com/lh5.googleusercontent.com/_hFyIVHLPW40/TVzZQUfTPHI/AAAAAAAAGaU/At39XVD07T4/bahrain.jpg?resize=584%2C389&ssl=1

.

Pärlrondellen några timmar före massakern

.

För att undvika de anhörigas och kamraternas rasande protester vid Manamas sjukhus har soldater flyttat alla skadade till ett bevakat militärsjukhus. Långa rader med tunga pansarfordon har under förmiddagen rullat in till centrala Manama och slagit en järnring runt Pärltorget. Under eftermiddagen meddelar militären att den förbjudit demonstrationer och tagit kontroll över huvudstaden.
Kung Hamad al-Khalifah vill inte ha ett Tahrirtorg i sitt rike. Bahrein ska inte bli ett nytt Tunisien eller ett nytt Egypten. Han har valt att med våld försöka krossa all opposition.

.

https://i0.wp.com/lh6.googleusercontent.com/_hFyIVHLPW40/TVzNhBZd_eI/AAAAAAAAGZ8/7MLiTWpn8Kk/779px-Persian_Gulf_EN.jpg?resize=584%2C448&ssl=1

.

I Mellanöstern är Bahrein en lilleputtstat med lite drygt 700 000 innevånare. På översiktskartor över regionen ser landet ut som flugsmuts. Här finns olja men inte alls i samma omfattning som i grannländerna. Ytligt sett är det före detta emiratet bara en liten skärva i det stora kärl som nu spricker upp…
Men örikets strategiska läge mitt i Persiska viken innebär att den lilla statens politiska sprängkraft är enorm. Inte minst Vita Husets strateger har nerverna på helspänn. I en förort söder om Manamas centrum övertog USA:s marin 1972 britternas gamla örlogsbas och har sedan dessa bygget ut den till hemmahamn för marinens Femte flotta.

.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/05/Puck_cover2.jpg/300px-Puck_cover2.jpg

.

En bild från de första amerikanska satirtidningen Puck 1901.
Som hatt till påskfestligheterna tar man på sig ”kanonbåtsdiplomatin”…

.

Trots att engelsmännen fortfarande vemodigt sjunger om att ”Brittannia shall rule the world” är det i dag USA som försöker att stå för den bedriften. Den egna flottans tonnage är lika stor som de sammanlagda resurserna för de tretton övriga stater som konkurrerar om kontrollen över världshaven. Bland annat innefattar den 11 kärnvapenbestyckade hangarfartyg och 3 500 stridsflygplan. Den ”Femte flottan” kontrollerar Persiska viken, Röda Havet, Arabiska sjön och Öst-Afrikas kust ner till Kenya och ombord på dess krigsfartyg finns 25 000 marinsoldater.
Basen i Bahrein är ett oumbärligt nav för USA:s militära kontroll över regionen. Härifrån leds också militära operationer i Afghanistan och Irak.

.

https://i0.wp.com/lh6.googleusercontent.com/_hFyIVHLPW40/TVw31DJRAXI/AAAAAAAAGZQ/kaeXPLG8nIo/s912/091024-N-6832D-048.jpg?resize=584%2C390&ssl=1

.

Hangarfartiget USS Nimitz lägger till vid sin hemmahamn i Manama

.

Under inbördeskrigens blodiga år i Libanon flyttade viktiga delar av regionens finansiella centra från Beirut till det lugna Manama som därmed fick sin vikt måttad inte bara efter  mängden oljefat utan också efter tillgångarna i alla bankvalv.
Bahrein vill gärna kalla sig för en konstitutionell monarki, men i praktiken styrs landet som ett familjeföretag av den gamla dynastin al-Khalifah. Kungen och hans familj öppnade 1999 för en del hårt styrda och begränsade demokratiska reformer med någorlunda fria val till en Andra kammare. Men regeringen domineras helt av kungafamiljen. Kungen farbror Khalifah ibn Sulman al-Khalifah har suttit bergfast som premiärminister ända sedan 1970…
I många rapporter från de senaste dagarnas uppror berättas att shiiter och sunniter deltar sida vid sida i protesterna mot korruptionen och landets politiska diktatur. Men shiiterna som utgör 70 procent av landets befolkning, utgör en diskriminerad ”underklass” tillsammans med flera hundratusen arbetare från Indien, Sri Lanka och Filippinerna. Den gamla dynastin al-Khalifah är däremot sunni. Här finns en  religiös rivalitet som självklart spelar en stor roll i upproret och dessutom riskerar att spilla över till grannländerna. I Ryad är shejkerna säkert lika nervösa över vad som sker som sina vänner i Vita huset. Av Saudiarabiens 25 miljoner innevånare är bara 3-5 miljoner shiiter. Den stora majoriteten är sunniter. Men den shiitiska minoriteten finns i de mest oljerika delarna av landet och dessa gränsar dessutom till Bahrein…

.

https://i0.wp.com/lh6.googleusercontent.com/_hFyIVHLPW40/TVzSdB1dpUI/AAAAAAAAGaE/2Nsq5HJfpVc/s720/US_Navy_080113-N-9852I-004_President_George_W._Bush_greets_Vice_Adm._Kevin_Cosgriff%2C_commander_of_U.S._Naval_Forces_Central_Command_and_the_U.S._5th_Fleet%2C_at_Naval_Support_Activity_Bahrain.jpg?resize=584%2C490&ssl=1

.

George Bush på kärt besök i Bahrein 2008

.

Jag har självklart inget tittskåp där det går att se hur upproret i Bahrein kommer att avlöpa. Den shiitiska politiska oppositionen talar i dag om att regeringens tillslag mot Pärltorget är ”verklig terrorism” och en del röster höjs för att familjen al-Khalifah ska störtas.
Men vi kan definitivt vara säkra på att telefonerna mellan kungens palats och Washington går varma…

.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

I pressen: SVD1,SVD2,SVD3,SVD4,SVD5,DN1,DN2,DN3,DN4,DN5,AB1,GP1,GP2,GP3,AB2,GP4,SVD6,

DN6,DN6,DN7,

Bloggare: Jinge,Svensson,RödaMalmö,

4 svar på ”Bahrein i blod

  1. Jaha, och vad har allt detta med Inspire, Taimour Abdulwahab och al-Qaidas hot mot Sverige att göra? Det begriper jag inte.

  2. Väldigt mycket. Det bästa sättet att gynna radikal islamism, både shiitisk och sunnitisk, är givetvis att göra det man gör just nu. Nämligen att försöka krossa mer sekulära frihetsrörelser!

  3. Pingback: Pärlrondellen återerövrad – generalstrejk

  4. Pingback: Bahrein ockuperat – en politisk härdsmälta

Lämna ett svar