Ned med dåren i Tripoli

Khaddafis regim faller samman.

.

Det handlar inte längre om en regim, om en elits diktatur, om en militärjunta, nu handlar det om en enda familjs försök att med alla medel, inklusive flygbombning av den egna befolkningen, hålla sig kvar vid makten. Regimen är inte längre en regim. Den är en skadeskjutet vilddjur som inte längre bryr sig om resultatet av sina handlingar.

Khaddafi och hans sju söner inser att det finns ingen väg tillbaka. Eftergifter räcker inte längre. Valet för familjens klan är att packa och lämna landet i all hast eller att ta till maximalt våld i ett sista desperat utfall mot den egna befolkningen.

Allt talar nu för att vi ser den storhetsvansinnige ”revolutionsguidens” sista timmar vid makten. Stannar han kvar finns det inget palats reserverat för en stillsam reträtt. Det blir närmsta vägen till en lyktstolpe eller en kula ur den egna revolvern. Det är han som valt vad som väntar.

Ministrar och ambassadörer lämnar det sjunkande skeppet. Överstar i flygvapnet vägrar bomba den egna befolkningen och flyr med sina moderna franska Mirageplan till Malta. Cheferna för det två största klanerna i landet och ett femtiotal islamska personligheter bryter med regimen och uppmanar befolkningen att resa sig. Klockan är slagen. Det är minuten innan midnatt.


5 svar på ”Ned med dåren i Tripoli

 1. Tittar precis på Al-Jazeeras nattsändning. Man vill inte tro att det är sant, men en tyrann som bombar sitt eget folk! Men allt beror på hur mycket som folket vill offra för en annan framtid. Samma gäller för Ghadaffi, hur mycket kan han offra för att sitta kvar? Ödelägga hela städer? Dom närmsta dagarna kommer att visa vem som offrade mest.

 2. Stig-Åke,
  ja det är sant att det handlar om vad man vill offra för att uppnå f8rändring. Det ser ut som ett inbördeskrig och kanske redan är det. Kom ihåg Franco och Guernica. Han bombade också sitt eget folk med hjälp från utlandet – tyska Luftwaffe. Kontrarevolutionen är beredd till allt om den tillåts.

 3. En liten fundering efter nattens tittande. Vad jag förstår så är det endast muslimska länder som drabbats av denna våg av folkets protester. Man måste fråga sig varför? Folket skriker och hungrar efter sin frihet och tyranners avgångar. Är inte dess ledare sanna muslimer? Att ledarna lever ett eget liv vet vi. Men detta hat från folket! Hur många år av inre ilska har inte dessa folk levt? Så för att sammanfatta det hela; är det något fel på muslimerna? Var hittar man roten till det onda? Jag ber att få återkomma, då detta är något unikt som vi bevittnar. Jo, flera inslag från Al-Jazeera handlar om Obama. Varför är han så tyst? Varför detta mot Egyptens ledare, när Ghadaffi massakrerar sitt eget folk? Som flera sa; Speak out, Mr President Obama!!

 4. Stig-Åke,
  Varför det sker just nu är det nog ingen som kan svara på. Du kanske har sett Marx’s berömda liknelse mellan revolutionen och en mullvad. Den gräver sina gångar och ingen ser den eller hör den tills den pötsligt sticker upp nosen. Och då ropar alla överraskat: -titta en mullvad. Trots att de alla visste att den fanns där i myllan.
  Att det skulle vara något speciellt med muslimer tror jag du kan glömma. Katoliker stod ut med det feodala förtrycket i århundraden, inte för att de var katoliker utan därför att de härskande hade tillräckligt starka krafter i sin tjänst för att hålla folken nertryckta. De diktaturer som uppstod i avkolonialiseringens kölvatten byggde också på makt och förtryck, inte religion.

 5. Pingback: Baghdad Bob i Tripoli

Lämna ett svar