Inför franska presidentvalet 2012

Den borgerliga mitten är död i Frankrike.

.

Den franska veckotidskriften Le Nouvel Observateur publicerade häromdagen en valenkät som ställde frågan vilka kandidater man tänkte rösta på om presidentvalet hölls i dag. Enkätens mål är att visa på hur många röster olika tänkbara kandidater får utifrån vilken kandidat Socialistpartiet ställer upp med i första valomgången.

.

Om inget oförutsett inträffar är Olivier Besancenot NPAs presidentkandidat 2012.

.

I korstabellen nedan ser vi hur många procent som tänker rösta på exempelvis NPAs Olivier Besancenot om SP ställer upp med Ségolène Royal, Strauss-Kahn eller Martin Aubry eller någon annan kandidat.


Röstintentioner inför presidentvalet 2012

Socialistpartiets kandidater från vänter till höger; Martine Aubry, Ségolène Royal, François Holland,

Dominiqu Strauss-Kahn och Arnaud Montebourg

Så här läser du tabellen; Olivier Besancenot får 7 % om Martine Aubry är Socialistpartiets kandidat i första valomgången och 8 % om det är Ségolène Royal.

.
Vad som verkligen slår i den här undersökningen är att det inte längre finns en borgerlig mittenfåra i fransk politik. Till höger dominerar Sarkozys UMP och tillsammans med Nationalfrontens Marine Le Pen har detta block höger/extremhöger kring 40 procent.
Socialistpartiet och den yttersta vänstern får strax över 42-43 procent om Socialistpartiets kandidat är Srauss-Kahn, nuvarande chefen för IMF, men bara 36-37 procent om Ségolène Royal är SPs kandidat.
I den borgerliga mitten får varje kandidat mindre än den yttersta vänsterns kandidater. Och mellan yttersta vänsterns två tänkbara kandidater Olivier Besancenot och Vänsterpartiets Jean-Luc Melenchon är det jämnt, 6-8 procent. Tillsammans med Nathalie Arthaud från Lutte Ouvrier får den yttersta vänstern nästan lika många röster som Nationalfrontens Marine Le Pen. Det är i sig ett sensationellt utslag i undersökningen.
Det är också sensationellt att Nicolas Sarkozy hamnar på eller under 25 procent i alla kombinationer. Utan nationalfrontens röster i andra och avgörande valomgången är racet kört för Sarkozy. Och att Marine Le Pen skulle uppmana sina anhängare att rösta på Sarkozy är helt uteslutet.

.

För Marine Le Pen är en allians mellan höger och extremhöger utesluten.

.

Nu hålls inte valet förrän i maj nästa år så mycket kan ännu hända. Men om det vore val i dag är det här ett resultat som speglar regimens kris. En kris som började med de enorma protesterna mot pensionsreformen i höstas och sedan gått från kris till kris i utrikespolitiken med olika ministrars mingel med Ben Ali och Mubarak.

.

Media: SVD1,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Lämna ett svar