A mad mad World

Vansinnet i katastrofens spår.

.

Mitt i de fruktansvärda följderna av katastrofen i Japan och inför hotet om en kärnkraftskatastrof visar det kapitalistiska systemet upp sin vidrigaste sida.
Den första åtgärd som den japanska regeringen vidtog efter tsunamins förkrossande framfart  var att pumpa ut 150 miljarder dollar på finansmarknaden för att lugna oroade aktieägare. Sedan dess har ytterligare 100 miljarder kastats till de hungriga vargarna i Tokyo, London och Wall Street.

.

Här krävs enorma insatser för att återskapa ett normalt liv. Aktiemarknadens oro är irrelevant.

.

Samtidigt ser vi reportage på teve om hur människorna i norra Japan saknar allt, – mat, el och tak över huvudet. All kraft verkar inte läggas ned på räddningsarbetet. Det är i alla fall den bild som media på plats förmedlar då den visar fullt farbara men i det närmaste tomma vägar norrut som rimligtvis borde vara fulla av lastbilar med förnödenheter.
Är det verkligen så groteskt att i finansvärldens topp bekymrar man sig mer om en härdsmälta på börsen än om de verkliga härdsmältor som hotar med oöverblickbara följder för människor och natur i Japan med omnejd? Det verkar så.
Det visar den vansinniga plats det internationella finanskapitalet ges av de politiska ledarna i världen. För att riktigt se galenskapen i sin nakenhet kan vi fråga oss hur det såg ut förr i tiden när stora naturkatastrofer inträffade.

.

Hur ska detta sluta?
.

Vi som är lite till åren kommen vet att när exempelvis jordbävningen i Agadir 1960 utplånade staden och dödade en tredjedel av innevånarna var det ingen som ens en gång kom på tanken att snabbt kasta in en livboj till aktieägarna. Det behövdes inte. För då var aktiemarknaden till för att finansiera företagens behov av produktiva investeringar. Nu är företagen till för att maximera utdelningen till aktieägarna på kortast möjliga tid.

.
Media: DN1,DN2,DN3,SVD1,SVD2,SVD3,GP1,GP2,DN4,SVD4,DN5,SVD5,GP3,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

6 svar på ”A mad mad World

 1. När profithajarna och dess politiska lakejer får styra är ett människoliv inte värt ett vitten.

  Ja det är sannerligen en galen värld vi lever i där kapitalet tycks viktigare än medmänsklighet och solidaritet.

 2. Och pengarna som skickas ut är papperslappar, eller bara digitala siffror, de har inget verkligt värde. Finns det någon gräns för hur mycket låtsaspengar de kan pumpa ut? De ”trycker” ju bara nya. Kommer det att bli konsekvenser i form av massiv inflation?

 3. Det är mycket viktigt att hantera situationen i Japan och dra lärdom av allt som hänt. Vi måste hjälpa människor, djur och natur så långt det bara är möjligt (precis som många andra platser, såsom Haiti etc). Tyvärr tror jag att balansen i ekonomin är minst lika viktigt att bibehålla, framför allt när oron ifrån 2009 ligger starkt i mångas minne och många runt om i världen fortfarande är arbetslösa och har det svårt till mycket svårt ekonomiskt. När ett så finansiellt viktigt land som Japan drabbas, så kan givetvis världekonomin hamna i panik och just nu så skulle de vara förödande om man samtidtigt behöver bistånd, hjälp och support. Det är lätt och säga ”profit hajar” etc och påstå att man är mer intresserad utav andras hälsa än sin egen ekonomiska situation, men att leva upp till det är betydligt svårare. Det gäller att försöka att hitta en balans i allt och jag tror att det Japanska folket och dess ledare – tillsammanse med många andra människor runt om på vårt jordklot försöker och kämpar så hårt det bara går. Om någon har bättre förslag om hur vi ska få balans och saker ska hanteras – så är ni säkert välkomna fram i rampljuset.

 4. Förvånar mig inte att höra detta. För vem som hörde det minns inte VD:n på Estoniarederiets första framträdanden dagen efter förlisningen, när det första han gjorde var att förklara att aktieägarna behövde inte oroa sig för Estonia var fullt försäkrat.
  Jag trodde inte vad jag hörde, drog in andan ett flertal gånger och lät hakan trilla ner på bröstet. Detta uttalande var så otroligt avslöjande. Mannen måste ju ha haft ett stort hål i huvudet, för ingen normal människa säger något sådant i radion i den situationen.

 5. ”Den första åtgärd som den japanska regeringen vidtog efter tsunamins förkrossande framfart var att pumpa ut 150 miljarder dollar på finansmarknaden för att lugna oroade aktieägare.”

  Nu är du/ni/partiet ute och cyklar.

  /Henrik

 6. Henrik,

  Jag gillar att cykla, men i det här fallet var det vad som skedde. Det gick inte mer än några timmar efter tsunamin innan Riksbanken annonserade att den släppte 150 miljarder dollar för att hindra oro på finansmarknaden.

Lämna ett svar