Avgå Assad

Regimen dödar avsiktligt.

.

Snart har sex hundra oppositionella dödats av Bachar Assads säkerhetsstyrkor. Enligt humanitära organisationers sammanställningar har hittills 560 dödats inklusive det tjugotal som mördades i går.
-Ingen dödades i går. Allt var lugnt, säger regimens taleskvinna Reem Haddad i en telefonintervju med Al Jazeera. Bagdad Bob har tydligen bildat skola för diktaturer i arabvärlden.

.

Regimens dödliga förtryck lyckas inte skrämma bort demonstranterna från gatorna.

Men allt var långt ifrån lugnt. I ett dussintal städer trotsade tiotusentals människor militärens hot och krävde än en gång frihet, värdighet, slut på korruptionen och regimens fall.
Information från olika håll i landet pekar mot att omkring fem hundra personer per dag har arresterats den senaste veckan. De syriska fängelsehålorna är djupa och än finns det plats. Likt i Libyen finns det ingen annan utväg än att Assads familjediktatur faller eller så kommer oppositionen att krossas som i Bahrain. Ingen ”ersättare” till Assad finns i regimens bakficka. Det är allt eller intet som gäller för både Bachar Assad och den heterogena oppositionen.

.

Staden Homs har stått i centrum för kampen. I går protesterade befolkningen på nytt.

.

-Protesterna styrs av utländska terrorister, säger regimens propaganda och försöker i samma stil som Mubarak, Ben Ali och Khaddafi att vifta med det islamistiska skynket för att skrämma folk i det egna landet och för att söka stöd bland allierade i utlandet.
I utlandet finner den stöd i en ohelig allians bestående av Israel, Kina, Ryssland, Hezbollah, Iran, Hamas och Hugo Chavez. En fin samling där tyvärr Hugo Chavez är den som mest högljutt torgför regimens propaganda om en ”utländsk komplott” för att störta ”anti-imperialisten” Bachar Assad.

.

Chaves stöd till Assad går utöver de vanliga diplomatiska relationerna mellan statschefer.

.


Vilken effekt Chavez öppna och entusiastiska stöd till Khaddafi och Assad kommer att få för socialisters rykte och möjlighet att arbeta effektivt i den pågående arabiska revolutionen är det ännu för tidigt att dra någon definitiv slutsats om. Däremot lär det inte dröja innan ”principfasta anti-imperialister” i väst, inklusive Sverige, kommer ut i ett stöd till Bachar Assads regim med argument att oppositionen är ”pro-imperialistisk”. Broder Assad står ju upp mot imperialismen så lite stridsvagnar och snipers som håller ordning på folket kan man ju stå ut med.
Regimen använder det islamistiska skynket för att spela på de etniska och religiösa skillnaderna i landet. Regimen hotar den kristna minoriteten med ”ett helvete på jorden” om de ”beväpnade terroristerna” tar makten i Syrien. Det är svårt att få information om vilken hållning de kristna intar. Sett utifrån verkar de just nu stå ”neutrala” i kampen.

.

-Låt färgen rinna, inte blodet. Solidaritetsaktion utanför Syriens amnassad i Paris.

.

Däremot verkar regimens försök att skrämma den kurdiska minoriteten till lojalitet misslyckas. I går demonstrerade stora grupper i den kurdiska staden Amuda under slagorden ”Syriens folk är enade. Frihet, Frihet”.
I veckor har stora folkmassor stått upp mot ett allt brutalare våld, arresteringar och militär isolering som i staden Daraa där uppenbarligen allt nu saknas – el, vatten och förnödenheter. Ett avgörande måste komma. I sociala strider står människor ut med många umbäranden men det finns gränser och om inga stora framsteg görs i kampen inom kort finns det en stor risk för att Syrien blir ett nytt Bahrain.
Den arabiska våren närmar sig sommaren. Då blommar eller vissnar många spröda skott beroende på tillgången på livgivande vatten.

.

Media: DN1,DN2,SVD1,SVD2,GP1,GP2,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

9 svar på ”Avgå Assad

 1. Att fascisten Hugo Chavez uttalar sitt stöd för en annan fascist är väl inget konstigt. Så ordet ”tyvärr” är i sammanhanget minst sagt malplacerat.

  Chavez helhjärtade stöd för Ghadaffi, Assad och andra fascistiska massmördare är i första hand ett budskap riktat till folket i Venezuela. Chavez förtäckta hot kan inte misstolkas.

 2. Janne,
  Du kallar Chavez fascist. Du visar att du inget begripit.

 3. En bagatell, men jag undrar varför du skriver sniper i stället för krypskytt?

 4. Hej Anders,
  Nja, inte av någon speciell anledning. Jag tror jag har använt båda orden i olika artiklar. Men du har nog rätt. Det är bättre med det svenska ”krypskytt”.

  mvh
  Bneny

 5. Benny, om Chavez inte är en fascist, så kan du ju tala om varför han slänger fackföreningsledare i fängelse. Nyligen blev strejkledaren Ruben Gonzalez dömd till drygt 7 års fängelse i Chavez fasciststat.

  http://www.workersliberty.org/blogs/olivierrubens/2011/03/02/venezuela-ruben-gonzalez-sentenced-7-years-and-2-months-strike

  Jo, du Benny. Jag har för mycket länge sedan begripit att Chavez är ett simpelt fascistsvin. Att du och de flesta andra på vänsterkanten har gått på hans fascistpopulistiska antiimperalistiska retorik visar bara hur godtrogna ni är.

 6. Janne L !
  Alla som man tycker är antidemokratiska eller diktatoriska behöver inte vara fascister för det. Detta är en föga vetenskaplig inställning, utan mer av en känslomässig reaktion. Om man är socialist så vill man ju förstå varför saker är som dom är för att kunna ändra på världen. Debatt är ju till för att öka förståelsen i det avseendet.
  Läs gärna Leon Trotsky’s ”Fascism – What It Is And How To Fight It”
  http://www.marxists.org/archive/trotsky/works/1944/1944-fas.htm

 7. Janne,

  Jag har väl inte kallat Assad eller Khaddafi för fascister? Jeg vet mycket väl vad som definierar en fascistisk rörelse. Trotskys analys av fascismens seger i Tyskland tillhör det storsta som skrivits av en marxist och jag är väl insatt i allt han skrivit i ämnet.
  Men tack ändå för länken.
  mvh
  Benny

 8. Nja, Benny! Du missar nog att jag riktade mig till Janne L , som inte verkar ha läst detta. Om han ser detta så ska han inte heller hoppa över introduktionen.

  Att du har läst den och är väl insatt det förstod jag gott och väl, men det är ju många andra som läser denna blogg och det är ett gott tillfälle att få de som inte gjort det att läsa denna klassiker, som ju inte så omfattande volymmässigt.

 9. Janne,

  ok jag såg inte att du riktade dig till en Janne L

  Benny

Lämna ett svar