En doft av Tahrir i Madrid?

Arabisk vår och spansk sommar.

.

Den kallar sig 15-majrörelsen och manar till demonstration för frihet, arbete och ett mänskligt samhälle. Nej, det är inte ännu en bland de arabiska revolutionernas datumrörelser. Den arabiska våren sprider sig till vår egen kontinent.
Democracia Real, Ya är dess stridrop. Verklig demokrati, nu! Madrid har fått sitt Tahrirtorg –ett Befrielsetorg på spanska med namnet Puerta del Sol. Det finns tydliga gemensamma drag mellan Tahrirtorget i Kairo och Puerta del Sol i Madrid och andra torg i Spanien som de unga ockuperar. Till och med tälten i mitten påminner om de omtumlande dagarna i Kairo.

.

-Verklig demokrati, NU!

.

I slutet av den här artikeln kan du läsa den unga rörelsens Manifest. Det är en ungdomlig, skönt fräsch och något naiv text. Den reser krav på ett nytt sätt att leva, att nya prioriteringar ska gälla i samhället. Upp till oss alla att anta utmaningen.

Ungdomarna som bildat 15-majrörelsen manar till strid mot den spanska socialistregeringens krisprogram som har en enda kompassriktning –låt de arbetande betala den kapitalistiska krisen. I Spanien är det verkligen kris. Efter den vansinniga byggruschen fram till 2007 har landets ekonomi kraschlandat. Nu står tusentals byggnader halvfärdiga i hela kvarter som redan börjar förfalla.
Samtidigt är fler arbetslösa i Spanien än i något annat land i Europa. Bland den vuxna befolkningen är arbetslösheten just nu 21,19 procent och statistiken säger att 44,6 procent av alla i arbetsför ålder under 25 år saknar arbete eller jobbar svart för smulor.

.

När ungdomen tar till orda exploderar fantasin.

.

Häromdagen såg jag ett reportage på fransk teve om krisen i Spanien. Det som frapperade mig främst var de individuella öden som beskrevs. Där fanns en 29-årig kvinnlig advokat utan arbete sedan flera år och som tvingas bo hos föräldrarna för att få tak över huvudet. En statsanställd 39-årig kvinna hade sparkats från sitt jobb och tvingades också flytta hem till sina åldrade föräldrar.
-Det är jag som borde kunna ta hand om mina föräldrar men i stället är det de som måste ta hand om mig, sa den bittra kvinnan som kanske aldrig mer kommer ut på arbetsmarknaden.
Där fanns den 44-årige metallarbetaren som bor på gatan sedan hans rätt till a-kassa löpt ut. Hans ”jobb” består nu i att sälja prylar som han hittar bland sopor och skräp. Enligt olika beräkningar är det en till fyra miljoner spanjorer och invandrare som dagligen släpar sig fram på en svart arbetsmarknad med löner som påminner om sweet-shops i Bangladesh.

.

Plaza de Catalunya i Barcelona fylls också av protesterande ungdomar.

.

Trots den djupa krisen, eller kanske på grund av den, har det varit få protester mot följderna av krisen för de arbetande i landet. En viktig förklaring till det är uppenbarligen den roll som den ”socialistiska” regeringen under Zapatero haft, nämligen använda allt sitt inflytande i de fackliga organisationerna för att lägga locket på. Det har däremot inte hindrat mer än 100 000 ungdomar från att demonstrera över hela landet.
Nu på söndag hålls regional- och kommunalval. Socialistpartiet kommer att krossas i valet. De arbetande överger partiet som så tydligt visat att de inte representerar deras intressen. Samtidigt är det politiska krismedvetandet bland den stora massan av väljare sådant att högerpartiet med all säkerhet kommer att segra stort i valet. Att de står för samma krispolitik inser inte alla och idén att ersätta Zapatero med ett alternativ från höger har ett vitt fäste. Resten kommer röstskolket att fixa till högerns fördel. Men som ungdomarna skriver i sitt manifest –det verkar inte vara någon skillnad mellan traditionell högerpolitik och vänsterpolitik. Inför söndagens val har Valkommissionen utlyst ett förbud mot alla demonstrationer. Det är knappast troligt att landets ungdomar lyssnar.

.

I Zaragossa tar man sig tid att diskutera.

.

Men för de unga som ockuperar Puerta del Sol finns det ett alternativ om alla samlas till kamp.
-Skapa ett, två, tre Tahrirtorg.
-Gatans parlament kan stoppa krispolitiken.

Manifest för 15 maj

Democracia Real, Ya

Manifest av 15-majrörelsen

Vi är vanliga, normala personer. Vi är som du, personer som stiger upp tidigt för att studera, arbeta eller söka ett arbete, personer med familj och vänner.
Vi arbetar hårt var dag för att leva och skapa en bättre framtid för de runt omkring oss. En del av oss är radikala, andra är mer konservativa. Vi är troende eller inte troende, vi har en klart uttalad ideologi eller är opolitiska.
Ändå är vi alla engagerade och indignerade över den politiska, ekonomiska och sociala situation vi lever i, över politikernas, företagarnas, bankirernas korruption… och medborgarnas försvarslöshet. Denna förfärliga vardag kan ändras om vi sluter oss samman.

.

Tahrir eller Madrid?
.

Det är dags att stå upp, att tillsammans bygga ett bättre samhälle. Därför står vi starkt eniga bakom:
-Varje framstående samhälles prioritet ska vara jämlikhet, framsteg, solidaritet, kultur för alla, en ekologiskt hållbar utveckling, självförverkligande och medborgarnas välmående.
-Det finns grundläggande rättigheter som bör garanteras av samhället, som rätten till en bostad, rätten till ett arbete, tillgång till kulturen, till utbildning, deltagande i det politiska livet, individens fria utveckling, rätten att konsumera varor nödvändiga för ett sunt och lyckligt liv.
-Vårt ekonomiska system och styrelseskick fungerar i dag inte enligt principerna ovan och utgör nu ett hinder för mänsklighetens framsteg.

.

I Barcelona vill man inte vara sämre än i Madrid. Barca mot Real.

.

-Demokratin utgår från foilket, (demos=folk; kratos=makt), och därför ska regeringar födas ut folket. Men i vårt land lyssnar inte majoriteten av politikerna på oss. Deras jobb borde vara att representera våra krav i samhällets institutioner och möjliggöra våra medborgares deltagande i det politiska livet till förmån för samhällets bästa. I stället berikar de sig själva på allas bekostnad.
-Vissas omättliga maktbegär provocerar fram ojämlikhet, konflikter och orättvisor med ett våld till följd som vi förkastar. Vårt utlevda och onaturliga ekonomiska system blockerar samhällets utveckling och skapar en spiral som berikar vissa medan andra stöts ut i fattigdom och umbäranden. Till sammanbrottet.

.

Den arabiska skon passar också spanska politiker.

.

-Medborgarna är fångna i en maskin med mål att berika en minoritet som ignorerar alla våra behov. Vi är osynliga, men utan oss skulle inget fungera. Det är vi som får hjulen att snurra.
-Systemets inriktning och mål är att ackumulera pengar som ställs över samhällets effektivitet och välmående. Det slösas med resurser, förstör vår planet, skapar arbetslösa och olyckliga konsumenter.

.

Utan kvinnokamp ingen socialism.

.

-Om samhället kunde lära sig att inte lägga framtiden i händerna på en abstrakt ekonomis räntabilitet som aldrig tjänar majoritetens intressen kan vi avskaffa alla överdrifter och skapa allt som vi saknar.
-Det behövs en Moralisk Revolution. Vi har satt penningen över Människan när det borde vara tvärtom. Vi är människor inte varor på en marknad. Jag är inte bara det jag köper, varför och av vem.
Allt detta upprör mig.
Jag tror att jag kan ändra det.
Jag tror jag kan vara till hjälp.
Jag vet att enade klarar vi av det.
Kom med oss. Det är din rättighet.

Puerta del Sol i skymningen.

.

Media; DN1,SVD1,SVD2,DN2,DN3,SVD3,SVD4,SVT1,DN4,GP1,DN5,SVT2,GP2,

Bloggare:Svensson,Röda Malmö,SVD5,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

4 svar på ”En doft av Tahrir i Madrid?

  1. Anar två äldre herrar som ur ett homoerotiskt perspektiv njuter av ”ungdomens” härliga sätt att revoltera mot de ”rika”. Roligt. Trodde inte såna som ni fanns kvar..

    : )

  2. Jonas,
    Jodå, vi finns kvar och vi har inga planer på att kasta in handduken på länge än. När ungdomen gör revolt blir alla yngre till sinnet, utom makthavarna.
    mvh
    Benny

  3. En matnyttig sammanfattning. Jag känner väl till Puerta del Sol. Nu i helgen flyger jag till Barcelona och kommer inte att vara sen att dela med mig av mina intryck från Placa da Catalunya. Klart att jag kommer att ta mig tid att gå dit och snacka med folk och kolla pulsen. Det är ju historia som sker „as we speak.”

  4. Zeitgeist,
    Vad spännande. Hör gärna av dig med längre inlägg som vi kan inkorporera i en blog om du inte har något emot det.

    Viva Espagna!
    Benny

Lämna ett svar