Zapatero utslagen på gatan och i urnan.
.
-Det var resonabelt att tro att Socialistpartiet skulle straffas i urnorna. Vi förstår det och står för det.
Orden är Zapateros efter det svidande valnederlaget i söndags. Den europeiska reformismen totala bankrutt kan inte uttryckas i mer nakna ord.
-Om jag vore 25 år gammal skulle jag också campa på Puerta del Sol, sa samme ynkrygg ett par dagar innan valfiaskot.
Det gäller att veta vad man vill och handla därefter. I stället har Socialistpartiet tagit på sig ansvaret att rädda de spanska kapitalisternas vinster på bekostnad av det spanska folkets välfärd.
.
Puerta del Sol lördag 21 maj. Hjältarnas vilostund.
.
Antagligen inbillade sig Zapatero att hans prat om vad han som 25-åring hade gjort skulle vinna sympati. Uppenbarligen fattade han inte att det i stället framstår som ett erkännande av att han och hans parti måste plåstra om kapitalismen oavsett vad det kostar folket av umbäranden. Utan att inse det erkänner han att varje socialists plats är på torget, inte i styrelserummen där minsta lilla vink från finansmarknaden måste följas.
Nu fick Zapateros socialister ta emot en riktig örfil av landets väljare. Som väntat vann högerpartiet PP med stor marginal, 37,58 % för PP mot 27,81 % för Socialistpartiet. Det är Socialistpartiets sämsta valresultat sedan Francos fall 1978. Högerpartiet gjorde sitt bästa regionalval någonsin. Ändå är det nog fel att tala om en högervind som vissa media redan gjort. Många av Socialistpartiets väljare vände dem ryggen i besvikelse och la sin röst på högern utan att svälja högerns program för krisen. Dessutom finns det knappt någon skillnad mellan de båda partiernas krisrecept.
.
De ”indignerade” i Madrid fredag 20 maj.
.
Det är också vad ungdomarna i ett femtiotal städer angriper.
-Ni räddar bankerna och stjäl från de fattiga, är ett vanligt slagord på Puenta del Sol och andra torg landet över. Inför valet fördes omfattande diskussioner bland de protesterande ungdomarna om agerandet på valdagen. Alla tänkbara positioner, från uppmaning till att rösta till krav på bojkott, luftades utan att någon klar majoritet tog form. Dilemmat är uppenbart. En uppmaning till bojkott saknade förankring bland medborgarna även bland de som ser sympatiskt på ungdomarnas protester. När hundratusental demonstrerade gick tiotals miljoner till urnorna.
Samtidigt visar ungdomens revolt att ingen av de dominerande rikspartierna för en politik som svarar mot den arbetande befolkningens behov, för att inte tala om de arbetslösas behov i ett land där arbetslösheten ligger strax över 20% och närmare 50% bland ungdomen.
-Jag är inte anti-system. Systemet är anti-mig!
.
I Pamplona samlas också tusentals till protester.
.
Den parollen visar mer än något annat de stämningar och känslor som dominerar på torgen och gatorna. Det förklarar också många ungdomars uppmaning till röstbojkott. När de säger att ”vi är vare sig vänster eller höger” drar många öronen åt sig. Vissa i den spanska etablerade politiska och fackliga vänstern talar till och med om en manipulation från högern. Det är naturligtvis absurt. Redan som åskådare utifrån känns äktheten i revolten och slagorden. Det är verkligen inget populistiskt högeruppror, inget Tea Party på spanska.
Men det är sant att det inte bara handlar om en revolt mot de materiella förhållanden som landets unga arbetslösa måste stå ut med. Det är en revolt mot hela systemet som de upplever det och som i själva verket är genuint vänster i meningen att hela samhällets struktur kritiseras.
.
Där ungdomen möts, där möts revolt och kärlek.
.
De demonstrerande ungdomarna ställer hela samhällets etik ifråga och den plats som människan har i dagens nyliberala marknadsdiktatur.
-Det handlar inte om att ändra världen, utan att ändra din värld, löd en av Socialistpartiets slogans inför valet. Man kan knappast hamna mer fel. Det är precis världen som den ser ut i dag som ungdomarna revolterar mot, inte mot avsaknaden av individualistiska lösningar i en nyliberal värld. I 15-majrörelsens Manifest och i slagord och krav ställs hela systemet till svars för krisen.
-Ungdomarna vänder sig mot det sterila tvåpartisystem som råder i praktiken och kräver en mer direkt öppen demokrati: Democracia Real, Ya. Verklig demokrati NU.
.
-Friheten måste erövras varje dag. Som under maj-68 finns det inga gränser för fantasin.
.
-Både högern och socialisterna anklagas för korruption och kompispolitik av de revolterande. Att flera av de båda partiernas kandidater är misstänkta för korruption eller redan åtalats bara stärker ungdomarnas kritik.
-Ni stöder bankerna och stjäl från de fattiga, är ingen oskyldig opolitisk hållning. Den kan bara födas ur ett progressivt socialt perspektiv på vilket samhälle man vill skapa.
Valdagen var en stor segerdag för de demonstrerande människorna på alla torg i landet. Trots Valkommissionens beslut att förbjuda alla demonstrationer under lördag och söndag beslutade deltagarna att bruka civil olydnad. Ingen följde ordern om demonstrationsförbud. Polisen stod passivt kvar som åskådare. Etablissemangets auktoritet var satt ur spel. Regeringen vågade inte ge order om att verkställa Valkommissionens demonstrationsförbud.
Söndagen var en seger för Puerta del Sol. Nu ställer sig de unga frågan hur deras kamp ska föras vidare. De har beslutat att stanna kvar och ockupera torget fram till åtminstone lördag 29 maj. Problemet är både fysiskt och politiskt. Det går inte att sova i tält och sovsäckar på landets torg i månader. Politiskt gäller det också att kunna vidga rörelsen. Valet i söndags visade att en stor majoritet av den arbetande befolkningen och de arbetslösa deltog i det parlamentariska valet.
.
-Ett annat sätt att tänka är möjligt. Det håller ungdomarna med om,
men inte för att köpa en Hyundai.
.
I de ungas Manifest uttrycks en vilja att förändra samhället, att skapa en verklig demokrati. Det kan bara göras av den stora majoriteten av befolkningen. Hur den ska mobiliseras för att göra 15-majrörelsens krav till hela den arbetande befolkningens krav är det problem som nu ställs på dagordningen. Det har de unga inget svar på än. Det ska de inte lastas för. Ingen annan har heller ett klart svar på vilken väg som leder till befrielse från den krassa marknadsdiktatur som Puerta del Sol förkastar.
Videoklipp från Perta del Sol.
En underbart vacker video från Barcelona 18 maj.
.
Media: SVD1,
Bloggare: Röda Malmö,
Läs även andra bloggares åsikter om Ekonomi, Politik, SPanien, Barcelona, Madrid, Puerta del Sol, Zapatero
Pingback: Manifest för 15 maj | Röda Lidköping
”Democracia Real, Ya!”
Javisst ,men för det krävs ett konsekvent revolutionärt brott med kapitalismen, typ den Batasunarelaterade vänster som gick starkt framåt i norr.
Aktivisterna på Puerta del Sol var väl snarare de verkliga förlorarna i valet, eller!?
PP raderade ju all mysvänster.
Lotta,
Försök att sätta dig in lite mer i levande klasskamp utan att avfärda den enligt ditt uppgjorda schema om hur en revolution ser ut och hur den kan starta. Utan ungdomlig spontanitet och naivitet blir det aldrig uppror.
mvh
Benny
tack för [återigen] grymt bra blogginlägg , särskilt videon.
Det är ett hoppets fyrbåk som tänts i Spanien. Och naturligtvis är det dödstyst i media… Rörelsen är politiskt avancerad, brett folklig och växer trots polisbrutatliteten häromdagen. Allt är möjligt , än så länge.
Daniel,
Som du säger, allt är möjligt. Visa oss landet Utopia. Allt annat saknar betydelse. Ungdomen är revolutionär.
Benny
Om jag lyckas tolka info-flödet rätt så pågår nu vad man kalla en konsolideringsprocess. Rörelsen diskuterar att ta en paus från torgen . Man skapar asambleas populares ( ung folkriksdagar) utgående från kvarteren. Stora beslut ska tas idag. Rapporteringen i El Pais känns hederlig. Hade det varit Sverige hade man sannolikt inte rapporterat annat än vid stenkastning.