Håkan Juholt har gett det obegripliga ett eget ansikte

.
”Min uppgift som partiledare är att vara tydlig”, menade Håkan Juholt i SVT:s Agenda och gjorde samtidigt allt för att vara så otydlig som möjligt.

.

https://i0.wp.com/svt.se/content/1/c8/02/35/42/69/juholt_465.jpg?resize=584%2C335

.

I själva verket har han redan gett det obegripliga ett eget ansikte. Vare sig det gäller sina åsikter om Libyen, monarkin, pensionsfrågan eller kärnkraften.
Dagens Nyheters TV-krönikör Johan Croneman skojade till det och skrev att Juholt ”stekte sig själv” i TV-rutan. ”Likt Bosse Ringholm upprepade han med en åsnas envishet, gång på gång,  ett obegripligt svar”, menade han. Som när det gällde monarkins vara eller inte vara: ”Monarkin ska avskaffas – men kanske helst inte. Och i alla fall inte nu. Och särskilt inte i morgon. Heller.” Aftonbladets Peter Kadhammar jämförde inte med en åsna utan med en papegoja…

.

https://i0.wp.com/blogs.aljazeera.net/sites/default/files/imagecache/BlogsMainImage/Salehgaddafi.jpg?resize=584%2C389

I ungdomens flydda dagar. Muammar Khaddafi
tillsammans med polaren Abdullah Saleh från Jemen.

.

Inte minst i Libyenfrågan har Juholt också gjort en riktig Tage Danielsson. I bästa revytakter har han här alltsedan sitt I maj-tal försökt leva upp till dennes berömda parodi på socialdemokratins nonsens om kärnkraftens vara eller inte vara efter katastrofen i Harrisburg. En sammanfattning av den nye partiledarens åsikter skulle kunna se ut så här:
”Demokrati är bra. Krig är allvarligt. I krig går det ibland fel. Ibland innebär det att vi också ställer militära medel till förfogande. Det har varit vår tur när det gäller Libyen. Men nu är det någon annan som får ta sitt ansvar. De får dela kakan.  Men om det ändå är vår tur igen ska vi göra något helt annat än att skicka stridsflygplan. Då ska vi skicka krigsfartyg. Om det ändå är flygplan som vi ska skicka. Också. Då ska det inte vara så många. Helst ska de inte heller göra något. Men om de ändå är där ska de göra något annat. Är vi ändå där kan vi bredda verktygslådan genom att hjälpa engelsmännen att bemanna sina krigsfartyg. För våra egna är inte sjödugliga. Dessutom kan vi skicka signalspanare. Fast det viktigaste är att vi ser till civila insatser.”


Nu är inte politiken en revy eller en slapstick med småländska Juholt eller varför inte ”Johan i Hult” som ny estradör tillsammans med Åsa-Nisse från Knohult. Framförallt är politiken inte en revy när det gäller beslut om insatser från den svenska krigsmakten.
När Juholt nu riskerar att spolas bort och drunkna i sina egna strida ordflöden – och blir till  åtlöje i pressen – är det den radikale debattören Göran Greider som mest ihärdigt har försökt att agera som dennes livräddare. När det gäller Libyen kastar Greider ut en livboj i form av en generös omtolkning av sin partiledares budskap till att det egentligen handlar om att denne vill bredda Sveriges insats bortom NATO:s militära intervention till mer av fred och humanitet samt en politisk lösning.

.

https://i0.wp.com/sverigesradio.se/diverse/appdata/isidor/images/news_images/3130/543336_180_213.jpg?resize=384%2C454

.

Men så är det inte.  Redan från början skulle socialdemokratin ha gått ut i en stenhård kritik av Carl Bildt och regeringen och då för utrikesministerns avslöjande ord om att man inte ville ”ta ställning för endera parten”. Ett arbetarrörelsens internationalistiska stöd för demokratikämparna innebär en rakt motsatt uppfattning. Då som nu måste kravet på att Sverige ska erkänna Det Nationella Övergångsrådet som Libyens enda legitima representant vara centralt. Redan i mars skulle den ledning som revolutionen ser som sin fått möjlighet och hjälp med att öppna åtminstone ett diplomatiskt Informationskontor i Stockholm. Vidare skulle socialdemokratin gått emot de delar av FN:s resolution 1973 som innebär ett embargo också när det gäller vapen till rebellerna. Delar av NATO:s militära intervention – som apachehelikoptrarna – har blivit nödvändiga bara därför att man vägrat att ge upproret egna moderna vapen. Som exempelvis artilleri från Bofors!
En annan viktig uppgift skulle ha varit – och är –  att skicka Wanja Lundby-Wedin (LO-ordförande; ordförande i Europafacket samt medlem i socialdemokratins Verkställande utskott) tillsammans med partiets utrikespolitiske talesman Urban Ahlin till ett möte och en diskussion med Övergångsrådet i dess säte, det libyska Benghazi.  Det är revolutionärerna själva och inte NATO som i första hand ska tillfrågas om revolutionens behov. Lundby-Wedins närvaro skulle inför en hel värld kunna visa på vikten av fackliga rättigheter i det kommande Fria Libyen. Hon kan dessutom stryka under betydelsen av fulla fackliga rättigheter för alla landets hundratusentals immigrantarbetare.
Socialdemokratin ”breddar ingen verktygslåda”. När det obegripliga i dag till sist blev begripligt vid en presskonferens berättade Urban Ahlin med stort eftertryck att han minsann ”varit i ständiga kontakter med NATO” och ville med detta markera sin och partiets egen självständighet.
Men hade det inte varit bättre att åtminstone ägna en del av sin egen tid åt egna kontakter med Övergångsrådet? Att acceptera en del väpnade NATO-insatser till stöd för revolutionärerna  – vilket varit nödvändigt – kan aldrig innebära att man agerar likt en vasall i förhållande till Västimperialismens planer för regionen.

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

I media: SVD1,SVD2,SVD3,SVD4,DN1,DN2,DN3,DN4,AB1,GP1,GP2,DN5,DN6,DN7,GP3,SVT1,AB2,

DN8,

Bloggare: Jinge,

14 svar på ”Håkan Juholt har gett det obegripliga ett eget ansikte

 1. Hur många tycker ni att det är lagom att bomba ihjäl för att ersätta en klanledare med en annan? En klanfederation (som i alla fall är internationellt oberoende, vad man än kan tycka om den i övrigt) med en som är beroende av stöd från Nato och Saudi för att hålla sig uppe?

  Och som naturligtvis kommer att få betala för det stödet på ett eller annat sätt – t.ex. genom att skänka bort sina oljetillgångar.

  Att utmåla valda tyranner som alldeles särskilt tyranniska, och därför värda att föra krig mot, har varit ett stormaktstrick i hundratals år. Den som verkligen satte det i system var lord Palmerston, som var väldigt framgångsrik i att få brittiska radikaler, av ungefär samma snitt som ni, att entusiastiskt stödja det brittiska imperiets expansion genom att beskriva hur hemska diverse indiska småfurstar var. Det är märkligt hur tricket fungerar än idag.

 2. Jan,
  Ännu mer märkligt är att det finns så många av din kaliber som aldrig kan känna igen ett socialt/politiskt uppror trots att de sker mitt framför näsan på er.

 3. Det värsta i hela soppan är att man går med så lättvindligt vid sidan av en ”allierad” som har bidragit till folkmord i Irak. Jag är själv inte säker att jag vill vara med i klubben ex (B)liar och Bush och de har fortfarande inte ställts till rätta i Haag,

  Flygförbudszon? Har inte hört om några av Kadaffis plan skulle ha varit uppe senaste tiden, finns de över huvud taget kvar?

  Förresten, lycka till med dödandet 🙂

 4. Jag kan hålla med om att han kunde haft ett mycket tydligare sätt att vara tydlig på när det gäller Libyen. Det här tramset med Björklund och si och så många spanings-JAS är meningslöst öht. Natos bomber i Tripoli rör inte Khadaffi en cm som läget är nu. Han gömmer sig inte i någon bunker (längre). Jag vet inte om det stämmer, men det stämmer in på Khadaffi, att han gömmer på ett stort sjukhus i Tripoli på förlossningsavdelningen..

  Marktrupper tillsammans med National Liberation Army eller bistå med vapen till densamma. Khadaffi måste dödas eller tillfångatas. Han kommer inte att ge sig. Men Juholt kan nog inte helt ensam försöka beväpna befrielsearmén. Det är väl Frankrike och Italien samt lite mumlande från USA som han skulle rycka tag i för göra gemensam sak i frågan. Juholt verkar inte så insatt trots sina år som försvarspolitiker. Det är ju inte de andra partiledarna heller gubevars. Men på ett sätt har han väl ändå rätt i att båtar skulle kunna göra mer nytta än spanande JAS? Undsättning för båtflyktingar och transport av förnödenheter osv.

  En sak som Juholt har gjort extremt bra var den briljanta inledningen på kongressen då han lyfte fram kulturen på ett mycket bra sätt. Där visade han en bra värderiktning på ett tydligt och skarpt vis. Å andra sidan så talar valet av ekonomisk talesperson i motsatt riktning. Borde ha varit Lena Sommestad.

 5. Eftersom det tydligen inte är speciellt intressant med fakta angående vad som faktiskt händer i Libyen, så kommer här lite aktuell information från dom svenskar som verkligen är på plats och ser vad som händer:

  ”Varje dag sker ett antal brott mot flygförbudszonen med helikoptrar och mindre propellerflygplan som nyttjas till transporter, minfällning och eldledning för artilleri.” Hämtat från http://www.forsvarsmakten.se. 11-06-05.

  Visst – det är inte tungt stridsflyg som Khaddafis styrkor flyger med, men väl med andra flygplan som orsakar civilbefolkningen mycket lidande. Men som vanligt vet svenska politiker allt så mycket bättre än alla andra.
  ”Om kartan inte stämmer överrens med terrängen, så är det terrängen det är fel på”.

 6. Juholts inlägg har inget med Libyen att göra, han för inrikespolitik. (s) finner allas ointresse för (s) upprörande, (s) är en nödvändig förhandlingspartner som egentligen borde bestämma var skåpet ska stå, enligt egen uppfattning alltså. Tramsandet om antal JAS, larvet om att skicka skepp istället, absurt babbel om trupp till Syrien; allt beror på att i (s) värld är (s) världsbäst på att vara för fred och fredliga operationer, och nu när (m) visar sig kunna göra samma sak lika bra försöker (s) göra det bättre från baksätet, och det svider riktigt ordentligt. Världens bästa parti, med världens bästa politik… och ingen är intresserad! Då måste man ta i, så att alla minns vem som egentligen borde bestämma 🙂

 7. Jag förstår att det väcker vissa känslor hos Er när Sverige deltar i krigföring och att det kräver sin förklaring. Men faktum är att FN har deklarerat, i samband med Libyen, att diktatorer som hotar sitt eget folk måste bemötas med samma metoder från västdemokratierna. Det är naturligtvis en känslig fråga när Europa har sina armeer i muslimska länder eftersom det anknyter till en kolonialistisk agenda.

  Det är dock inte samma sak när vi idag – och då talar jag faktiskt för oss alla – önskar en demokratisk utveckling där folket och inte despoterna styr länderna i arabvärlden. Syrien har idag överskridit gränsen för vad den fria världen kan acceptera i form av våldsbruk gentemot sin egen befolkning och kommer således att bemötas på samma sätt som Libyen av EU och USA i den mån de framhärdar med sitt folkmord. Med detta hoppas jag att vi har klargjort och förklarat vår ståndpunkt på ett begripligt och förtroendeingivande sätt.

 8. JAS i stället för vatten , mat och medicin? Hur tänker du då? Vems behov uppfyller du då?

  citerar; Claes-Göran Bjernér , tidigare proffessionell reporter samt verksam inom fedsbevarande styrkor under 60-70talet:
  ”Varför kan Sverige inte skicka ett mobilt fältsjukhus istället för stridsflygplan.
  Under mina besök i Syd-Korea hör jag ofta äldre människor uttrycka sin tacksamhet för det sjukhus,
  som Sverige bidrog med under koreakriget.”
  http://www.korean-war.com/swedishhospital.html

  Min fb- vän Fick svar via mail på facebook från Libyens folk kopierat rätt av: :

  Susz Stensson den 7 juni kl. 23:15
  ”How are you and your people?
  I wonder- because some of the politicans in Sweden want to send to help- and they say that aeroplanes too watch the air are the best. But I wonder- have they asked you? Have they asked the people? what does your people need most from other countries? Are there any hospitals left? And food? Water?

  Ahmed Benghazi den 7 juni kl. 23:45
  Please if you can send help to the west cities especially in Zintan! They need alot of food, water and medicine! If you can speak with the swedish polititians tell them that Zintan city needs alot of help and many supplies of food, water and medicine! Thank You! ”

  JAS i stället för vatten , mat och medicin? Hur tänker du då? Vems behov uppfyller du då?

 9. Luder!

  Var 12 år i svensk regimskola en fet lögn? Eller är det regimen (sjuklövern) och propagandamedia i sveriges sedvanliga principlösa skamgrepp som körs med? Allt ska låta bra utåt fasadmässigt medan allt alltmer ruttnar inifrån.

  I svensk skola var det dåligt med att ha Vitryssland som diktatur så nära inpå – men det gäller nog inte längre. Demokrati efterfrågas inte.

  Mer än 300 miljarder i bistånd och vad ska vi göra när folk påstår att de vill ha demokrati? Vi väntar i all oändlighet

  Står Sverige för något förutom feta löner i offentliga sektorn? Vi verkar inte ha principer alls att vilja hjälpa folk med att starta demokratier.

  Vad är problemet? Media (som förmodligen ljuger som vanligt) påstår att Tunisier och Libyer m-fl vill ha demokrati. Gör ett demokratiskt inkörsprov med fri uttryck i konst – vad inom Islam som fungerar i demokratier och vad som inte fungerar inom demokratier. Ha en konsttävling om Profeten Muhammed – få de att garantera 110% yttrandefrihet och att detta ska bevisas först.

  Inge bevis: Då kan de sitta där med sina klaner och klankrigsföring <- de är en grund inom Islam: jag mot min bror, jag och min bror mot vår far, vår familj mot vår klan, vår klan mot grannklanen etc etc.

  Vill de inte ha 100% demokrati så låt de vara med Islam och klaner – då har de precis vad de önskar. Vill de ha demokrati så skicka in trupper och rensa omgående – sida vid sida med dessa herrar som vill ha demokrati.

  Vad är problemet? Står vi för något alls?

 10. Ps. Med detta önskar vi naturligtvis inte att Ni ska upphöra med er kritik- Det är essentiellt i en demokrati – utan endast som ett klargörande från vår sida. Ds.

 11. Vill understryka att det inte hade varit möjligt med någon humanitär hjälp överhuvudtaget till exempelvis Misrata eller till berberna i Nafus utan militär intervention från NATO. Det är den akuta situation som gäller.

 12. Göte, men utan militär intervention hade kadaffi återtagit kontrollen för länge sedan och bara en bråkdel hade dödats och skadats. Nu har vi tyvärr nått point of no return och det är nu vi som står för den accelererade dödande vid sidan eller i ledbanden av (b)liar och bush som inte heller var några att se upp till. Man bör både välja sina fiender om man kan och sina vänner i synnerhet. Vi har valt fel vänner och de har valt ut våra fiender, så är det bara.

  Så genom att stå kvar ger man sina ”fel” vänner dåliga signaler och går man ur så bidrar man till att ännu fler dör.

 13. Pingback: Vi får lägga vår tid på att röja nerblåst skog…

Lämna ett svar