Aldrig fler Utöya.

Ensam galning eller social galenskap?

.

Det är svårt att ta till sig det fruktansvärda som skedde i Oslo och på idyllen Utöya. En ensam man dödar oskyldiga ungdomar med ett så extremt och ändå kyligt våld att verkligheten har svårt att tränga in i medvetandet. Vi vill inte att sådant här ska hända. Vi stöter det ifrån oss.

.

Utöya – en grön idyll som förvandlades till helvetet av en fascist.

.

Ändå måste vi ta till oss det oerhörda och bearbeta det för att förstå och förebygga nya avskyvärda angrepp mot allt vad ungdomarna på Utöya stod för. Tyvärr är våra media inte till hjälp. I tevekanaler och tidningars spalter citeras den ena ”terroristexperten” och psykoanalytikern efter den andra. ”Ensam galning med tvångsföreställningar” och andra visheter radas upp. Inte en enda av dem verkar förstå att vad som skett är bevis på en social galenskap, inte följden av en ensam galnings hjärnspöken.
Anders Breiviks handlingar är avskyvärda och alla känner vi vanmakt inför vad som skett. Inte ens på den yttersta högerkanten, i de brunas skummaste vrår, vågar någon jubla över Breiviks ”bragd”. Men beror det inte bara på att vårt nuvarande samhälle är relativt fredligt, att konflikter och motsättningar stöts och blöts tills mer eller mindre acceptabla lösningar hittas, att hatet mellan sociala skikt brinner på sparlåga?
Det hade kunnat vara annorlunda. Hans akt hade kunnat utlösa jubel bland tusentals människor med hat i bröstet. Placera Breivik i Tyskland 1931 och låt honom begå ett massmord mot ungdomar samlade till sommarläger organiserat av det tyska kommunistpartiet. Tiotusentals extremister i Hitlers följe hade med all säkerhet jublat över slakten på ”bolsjevikpesten” och ”marxistsvinen”.
Låt Breivik ta plats i en av Mussolinis dödsskvadroner och mörda några dussin fackliga ledare i det röda Emilia-Romagna. Han hade säkerligen hyllats som hjälte av tusentals svartskjortor.
Det har funnits många Breivik under historiens gång. Om de ses som isolerade galningar eller politiska hjältar har inget med psykologi och psykiatri att göra. Analysen av den bruna pesten kan inte göras med Breivik tillbakalutad i soffan och en ”expert i det mänskliga tänkandet” lutande sig analytiskt framåt.
Breivik är ett en social produkt. Vi ska vara lyckliga över att inte tusentals hatiska anhängare hyllar hans handling. Det finns andra samhällen på vår jord där stora grupper människo hyllat politiska massmord. Vi ska med all vår kraft sätt stopp för de som vill att vårt samhälle blir en bördig mylla för Anders Breiviks ideologiska fränder.
På den röda stoppskylten står det:

Nej till främlingshat och rasism.

Social rättvisa och solidaritet mellan folken.

.

Media: DN1,DN2,SVD1,GP1,SVT1,SVD2,DN3,SVD3,SVT2,SVD4,DN4,DN5,DN6,GP2,SVT2,

Bloggare: Jinge,Svensson,Röda Berget,Röda Malmö,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

4 svar på ”Aldrig fler Utöya.

 1. Hej,
  Tack för ett bra inlägg! Mycket intressant att läsa.

  Anledningen till att jag kontaktar er är dock orelaterat. Er blogg har valts ut för att ingå i medieregistret CisionPoint och i vår topptiolista över svenska ekonomibloggar. Vill ni veta mer om Cisions så kan ni besöka vår hemsida på http://se.cision.com/sv/OmCision/.

  Eftersom jag inte hittar någon mejladress på bloggen hoppas jag att ni kan kontakta mig på moa.wirde@cision.com, så att jag kan skicka mer information. Hör även av er för att meddela om ni INTE vill finnas med i topplistan och medieregistret.
  Vänliga hälsningar,
  Moa

 2. Pingback: Tyst minut för offren i Oslo och på Utøya | Röda Lidköping

 3. Pingback: I mars visste säkerhetspolisen att Breivik sysslade med nåt underligt | Svensson

Lämna ett svar