Varför mördades general Younis?

Hämnd, maktkamp eller

Khaddafis långa arm?

.

Nyheten om general Younis död slog ned som en bomb i internationella media. Upprorets högste militära ledare mördad under oklara förhållanden. Mer behövdes inte för att spekulationerna om vad som skett skulle ta fart i alla riktningar.
Men än så länge handlar det bara om spekulationer och motstridiga sådana. Ena timmen sägs han ha mördats på väg till ett ”förhör” om situationen i kriget och misstankar om kontakter med Khaddafi. I nästa stund påstås det att han mördades av okända män efter ett möte med övergångsregeringen TNC.

.

Åsikterna om general Abdel Younis lojaliteter går isär.

.

Vår blogg har naturligtvis ingen information utöver vad som finns i media och tänker inte bidra med ”sanningen” om vad som skett. Det överlämnar vi åt andra ”experter” i bloggvärlden som exempelvis Alexander Cockburn (CounterPunch) som redan dagen efter mordet slog fast att Younis mördats av TNC. Några bevis för sina påståenden hade Cockburn naturligtvis inte. Det är länge sedan han besvärat sig med sådana futiliteter i sitt skrivande om revolutionen i Libyen och numera också Syrien.
Däremot kan det vara på sin plats att resonera kring situationen i Benghazi och samtidigt hålla dörren öppen för tänkbara förklaringar till vad som verkligen hände.
Det är ingen nyhet att det ända sedan revolutionens start den 17 februari existerat spänningar mellan olika grupperingar och fraktioner inom oppositionen mot Khaddafi. Inget märkligt med det. Vi har sett och ser liknande spänningar i Tunisien och Egypten. Speciellt de senaste veckorna i Egypten med allt hårdare motsättningar mellan de sekulära krafterna bland framför allt ungdomen på Tahrirtorget och de islamska krafterna i Muslimska brödraskapet och extremisterna i den salafistiska rörelesen.

.

Kan TNCs chef Mustapha Abdeljalil ligga bakom mordet? Mer troliga förklaringar finns till hands.

.

När general Younis hoppade av till upprorets sida sedan han skickats av Khaddafi till Benghazi för att krossa demonstrationerna möttes det av motstridiga reaktioner. Younis var alltsedan Khaddafis militärkupp 1969 diktatorns närmaste man i den militära hierarkin. Det har aldrig förekommit spekulationer om tvister de två emellan. Därför var det inte konstigt att hans avhopp till revolutionens sida möttes med stor skepsis av många i oppositionens led. Samtidigt såg andra det som en stor seger och ett bevis på att Khaddafis regim rämnade i toppen.
Vad kan ha skett? Flera scenarier är trovärdiga men inte nödvändigtvis sanna. Jag kan se fyra tänkbara förklaringar till mordet på generalen. Jag har ingen ”favorit” bland dem. Det kan också finnas en annan och helt okänd förklaring. Kanske vi snart får veta sanningen.

.

Efter 2003 och fram till revolten i ferbruari 2011 var det ingen fnurra på tråden mellan Khaddafi och ledare i väst.

.

.

General Younis kan varit en spion för Khaddafi. Hans avhopp var planerat av Khaddafi i syfte att inifrån sabotera revolutionens militära kapacitet och hålla Tripoli informerad om TNCs göranden. I så fall är det troligt att TNC ligger bakom mordet. Det sades i media att Younis son brast ut i gråt under faderns begravning och ropade att Khaddafi måste komma och ”befria Benghazi”. Kan sonen ha varit lojalist samtidigt som fadern ledde upprorets trupper? Det är inte omöjligt, för ordspråket att äpplet inte faller långt från trädet saknar ofta grund. Men det kan också stärka tesen om att Younis i själva verket var Khaddafis spion och att sonen ropade ut sanningen i sin sorg.
Han kan också ha dödats av agenter lojala med Khaddafi. Hans avhopp om det var ”äkta” var en riktig örfil som Khaddafi inte var beredd att glömma i första taget. Under åren har Khaddafi visat att han inte tvekade att mörda oppositionella utomlands. Listan är lång. Minst 35 kända oppositionella politiker i utlandet har mördats genom åren. Younis kanske kan läggas till som sista namn på listan.
Under sina år som Khaddafis närmste man har Younis skaffat sig många fiender. Redan vid hans första framträdande i Benghazi ropade en man i publiken att han var en mördare som gett order om att ta livet av manens son under sin tid som minister i Khaddafis regering. Den mannen var säkerligen inte den ende i landet som längtade efter hämnd för handlingar som skett på order av Younis under hans år som Khaddafis man.
Till sist kan det också vara så att han mördats i en ren maktkamp inom övergångsregeringen i Benghazi. Inget talar direkt för det. Men ännu utesluter inget heller det som en möjlighet.
Oavsett vad som ligger bakom mordet på general Younis är det ett bakslag för den libyska revolutionen och oppositionens trovärdighet. Inget av de fyra alternativen ovan saknar negativa konsekvenser i den fortsatta kampen mot Tripoli. Hur negativa återstår att se. Mycket beror på hur TNC kommer att sköta utredningen av mordet och hur de demokratiska fri- och rättigheterna fortsätter att utvecklas där oppositionen driver undan Khaddafis styrkor.

.

Media: SVD1, SVD2,SVD3,DN3,

Bloggare:

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

6 svar på ”Varför mördades general Younis?

  1. @ Göte # 2

    Jaber? Vem är Jamal Jaber? Inte ens Google vet vem detta sanningsvittne är.
    Han verkar lika anonym, eller fiktiv, som de flesta i TNC’s ”regering” så det vore väl trevligt om du kan presentera din ungdomskamrat lite närmare och berätta vad han har för åsikter om vem som mördade Younis t ex.

  2. Det kan jag inte. Av lättförståeliga säkerhetsskäl är Jamal Jaber en pseudonym. Jag kan bara säga att han är arab och socialist. Både Benny och jag liksom en del andra äldre kamrater känner honom väl sedan fyrtio år tillbaka. Du får alltså välja mellan att lita på oss eller att strunta i det han skriver.

  3. Ibland undrar jag om du är köpt av EU-kommissionen? En sorts inofficiell PR-person på ”folklig nivå” för västvärldens politik. Allvarligt, det finns dokumentation på att allt fler civila dör i detta utdragna bombkrig. En artikel i dagens the Guardian som ifrågasätter landets krigsinsatser drog till sig mitt intresse och där rapporteras att över 1100 civila hittills har dödats i bombräderna över Tripoli Är det det som du/ni stöder så passionerat? Skulle vara intressant att höra din/er kommentar om detta. Länken till artikeln är följande: http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2011/aug/02/britain-bombs-libya-whitehall

  4. Marie,

    Jag vet inte vad du tänker med, men inte är det hjärnan. Köpt kan du vara själv.

Lämna ett svar