Khadaffis fall firas i Jemen

 

 Segern i Libyen ger kraft

 

Över hela Nordafrika och i Mellanöstern firar människor Khaddafis fall. Här under finns en kort rapport från Jemens huvudstad Sanaa. Tiotusentals oppositionella mot landets diktator Saleh visade sin glädje över att Khaddafi är slut. Nu är det Salehs och Baschar Assads tur skanderade demonstranterna.

.

I Sanaa samlades tiotusentals i protester mot Saleh..

Stärkta av Muammar Khaddafis död intog tiotusentals demonstranter gatorna i Jemens huvudstad för att kräva president Ali Abdullah Salehs avgång.
-Ali, nu är det din tur, din och Bashars, skanderade demonstranterna, med hänvisning till president Bashar al –Assad, en annan ledare i regionen som möter protester typ arabiska våren.
-Varje diktator möter sitt öde, sjöng de när de marscherade genom Sanaas centrum under beskydd av oppositionella trupper som bytt sida och nu stöder protesterna mot regeringen.
-Khaddafis död har eldat på revolutionärer världen över, och speciellt i Jemen, sa Walid al-Ammari , en talesperson för de unga aktivister som stått i spetsen för nio månaders protester mot Salehs styre.
-Nu måste Saleh dra lärdom av Khaddafis död, som kallade libyerna råttor men som till slut fångades som en råtta i en tunnel, sa al-Ammari till AFP.

.

-Bye ,bye Khaddafi… nu är det din tur, säger plakatet om Baschar Assad under en demonstration i går i Syrien.

.

Media: DN1,DN2,DN3,SVD1,SVD2,SVD3,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

4 reaktion på “Khadaffis fall firas i Jemen

 1. Dags för sharialagar i Jemen tycker ni alltså! Är det en ny socialism ni står för eller är det bara så att ni inte förstår vad ni pratar om?
  En fråga: Har ni överhuvudtaget varit med och sett en revolution på nära håll? Revolution eller dö, säger ni, är de något ni lever efter?

 2. Georg,
  Man kan undra vem som begriper vad efter att ha läst din kommentar.

 3. Tog orden slut här Benny, eller går de till att ropa bifall till de lynchmobbar som avrättar människor med ett skott i tarmarna utan rättegång? Är det ”öga för öga” som gäller i din värld? Att ta till vapen för försvar är en sak. Att döda en obeväpnad krigsfånge är en annan. Så skall det inte fungera i en demokrati. En demokrati kan inte heller byggas på sharialagar, då de är per definition inkompatibla. Håller du inte med om det så vet vi nog vem som har problem med begreppen.

 4. Georg,
  Nej det är ingen risk att orden tar slut. Däremot är det svårt att veta om man ska svara seriöst eller inte sett till din typ av frågor. Krigsfånge? Knappast, det har rått revolution, kontrarevolution, inbördeskrig i Libyen och Khaddafi valde sitt slut genom att säga sig kämpa mot ”råttorna” till det bittra slutet. ”Jag vill dö som kämpe” var ett av hans uttryck. Han hade kunnat undvika detta slut genom att likt Ben Ali eller Mubarak inse realiteter och stuckit med svansen mellan benen.
  Despoter brukar sluta på detta sätt, oavsett om FN och Amnesty hänvisar till krigslagar och mänskliga rättigheter. Jag hade föredragit att se Khaddafi inför rätta men tänker inte fälla en tår över hans slut. Lika få tårar som den internationella arbetarrörelsen och det italienska folket fällde över Mussolini när han hängde i en lyckstolpe.
  Vad gäller din övertygelse om vilken typ av regim som så småningom kommar att kristalliseras fram i Tripoli har jag ingen anledning att ödsla tid på. Tids nog får du själv och vi alla se vad som blir resultatat av revolutionen. Just nu är det en vidrig diktator som försvunnit. Det räcker långt.

Kommentera