Folkomröstning i Grekland ?

 

Papandreou spelar poker

.

Hans beslut att hålla en folkomröstning om sparpaketet slog ned som en bomb i alla politiska läger. Inte ens medlemmarna i Pasoks ledning, Papandreous eget parti, hade nys om utspelet. Angela Merkel och Nicolas Sarkozy gick i taket och börsen slog i backen. Reinfeldt konstaterade djupsinnigt att det var ett utslag av grekisk inrikespolitik.

.Papandreou med Merkel och Barroso innan avtalet i Bryssel

.

Att det är ett pokerspel som heter duga råder det ingen tvekan om. Men varför riskerar Papandreou att rasera både sin egen politiska karriär och avtalet som ingicks i Bryssel förra veckan? Det enda vettiga svaret verkar vara att han inte tror att det går att driva igenom det avtalade sparpaketet om det inte ges en ”demokratisk legitimitet”. De allt mer omfattande protesterna i landet riskerar att övergå i rent uppror. Yngre, arbetande, pensionärer, alla drabbas av det vansinniga sparpaketet och Papandreou inser risken att det ska kasta landet in i ett folkligt uppror som inte setts i Europa sedan maj-68.
Det tror jag är anledningen till hans utspel. Idén verkar vara att mobilisera en majoritet för ett ja till avtalet i Bryssel. I media sägs det just nu att det finns en klar majoritet mot avtalet, någonstans kring 60 procent emot. Papandreous idé verkar vara att mobilisera alla passiva och resignerade medborgare som är trötta på ”kaoset” i landet och som gett upp hoppet om att komma undan följderna av sparpaketen.

.

Greklands pensionärer pressas som citroner av Papandreou

Papandreou vill helt enkelt ta sig an utmaningen att mobilisera en tyst majoritet för ett ja till avtalet i Bryssel. Med ett ja i ryggen kan han sedan luta sig mot ett demokratiskt beslut av folket och framställa de som protesterar och demonstrerar som en oresonlig minoritet.
Ska han lyckas? The answer is blowing in the wind, som Dylan sjöng. Idén att folkomröstningen ska hållas först i januari lämnar dörren öppen för alla sorters överraskningar. Redan dagen efter hans utspel gjorde vissa ledare i Pasok uppror mot chefen och innan veckans slut tvingas han kanske lämna sin post som premiärminister. Starka krafter vill inte ha en folkomröstning. Nu på fredag ställs Papandreou inför en förtroendeomröstning i det grekiska parlamentet och med bara 152 av parlamentets 300 medlemmar bakom regeringen riskerar den att falla. Avoget mot en folkomröstning gäller också i EU där Merkel och Sarkozy redan i tisdags sa att avtalet i Bryssel ska följas till punkt och pricka. De båda toppfigurerna i EU har inget till övers för demokratiska omröstningar kring ”nödvändiga realpolitiska åtgärder”.

 

 

PS: Om du vill läsa mer om den grekiska krisen hittar du en bra intervju med den belgiske ekonomen Eric Toussaint på bloggen Röda Malmö

 

Media: DN1,DN2,DN3,SVD1,SVD2,SVD3,GP1,GP2,SVD4,SVD5,

Bloggare: Röda Malmö,Jinge,Sjöstedt,Svensson,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

5 svar på ”Folkomröstning i Grekland ?

  1. Man har ju hört mängder av gånger att Papandreou skulle vara något av en hedersknyffel inom grekisk politik. Kan det därför han väljer den här vägen nu, för att inte gå till historien som en skurk?

  2. Johannes, Det är möjligt, men utesluter inte min slutsats att han försöker skaffa sig en demokratisk legitimitet för sparpaketet.

  3. På vilket sätt är det ”vansinnigt”?

    Tycker övriga EMU länder skall säga sorry ni får inte vara med längre. Hej då!

  4. Carl,
    Alla sparpaket som nu drivs igenom av borgerliga (och socialdemokratiska) regeringar är vansinniga eftersom de kommer att driva hela världsekonomin in i en djup recession i ett läge där redan enligt ILO 200 miljoner människor är officiellt arbetslösa. Politikerna har blivit galna och för nu samma krispolitik som Hoover förde när börskraschen 1929 förvandlades till en katastrofal depression. Allt bara för att rädda kapitalägarnas intressen.

  5. Grekerna uppfattar det inte som att de har lånat, resultatet av en folkomröstning är naturligtvis ”nej”. Grekland har gått i konkurs flera gånger innan den ens hållits. Vad det hela gäller är att offentliga sektorn inte har betalningsmedel om någon vecka. Papandreou spelar ut eurons ägare (Merkel/Sarkozy) mot varandra, de blir arga. Papandreou lämnar över till folket hur konkursen ska se ut, hoppas på fler fallskärmar från EU under tiden. Papandreous sits är omöjlig. Antingen sätts hårt mot hårt, då tvingas Grekland tillverka drachmer till att betala sina offentliganställda, både klienter och dem som jobbar, sen ska mat och hyror betalas med dessa drachmer, varpå varupriserna stiger, dvs drachmern faller. Om EU ger vika kommer nya euro att kastas in i Grekland, och skjuta upp problemet lite. Undrar om det inte blir billigare för alla ju tidigare de hoppar av? Folkomröstningen utlyses för att grekerna ska ta på sig skulden, antingen genom att acceptera den (mindre troligt) eller genom att förkasta den och samtidigt trilla ur euron (mer troligt). Som vanligt är ingenting politikernas fel, trots att de bestämt allt hela tiden, däremot är allt folkets fel, fast de ingenting bestämt hela tiden.

    Grekland kommer inte att betala ”sina” skulder, men EU kan tillverka nya digitala pengar och stoppa in i banker som lånat ut till Grekland. Däremot kommer ingen att vilja låna ut till Grekland, de får klara sig på egen hand, deras import blir mycket dyr, deras export mycket billig.

    Tyvärr har Italien och Spanen hade samma utsikter.

Lämna ett svar