Vi lever både med massbilism och massflyg

.

Här är fyra foton tagna i dag. Skyn är fångad i bilder denna vackra vintermorgon när termometern visade på minus sju grader. Först två mot Landvetters flygfält. Sedan två mot Säves. Vi bor i Alefjäll omkring sex mil ifrån bägge platserna som ligger åt öst respektive åt sydväst. 

.

.

Trots de stora avstånden är himlen ändå redan nersudlat med så kallade kondensstrimmor från luftens alltfler och allt större flygande stålskepp. Här släpps ut koldioxid, kväveoxider, vattenånga och små sotpartiklar i mängder. Det bildas ozon och strimmorna breder sedan ut sig. Ingen forskare vet bestämt hur detta påverkar atmosfären och klimatet. För närboende bullrar det och för oss andra finns det ständigt ett infraljud från himlavalvet. Jag verkligen hörde tystnaden när den isländska vulkanen Eyjafjallajökul levde upp till sitt rykte och stoppade allt flyg.

.

.

Går vi ut en vacker sommardag för att ta en kopp kaffe i solen, märker vi numer att kondensstrimmorna snabbt gått över i breda cirrusmoln. Vi får ta på oss en tröja och lägga undan våra solglasögon.

I världsmåttstock är Göteborg en liten håla med gles flygtrafik. Ändå ser det ut så här och detta samtidigt som flygets expansion är explosionsartad. En ”liten weekend-resa” hit eller dit med flyg är snart normalt. Charter- och helt onödigt fraktflyg ett måste. Vi lever inte bara med massbilism utan också med massflyg.

.

.

Min undran om morgonen är varför detta diskuteras så lite. I alla sammanhang débatteras miljö och klimat. Men flyget tycks vara heligt. Om några år sägs koldioxidutsläppen från svenska flyget passera bilismen. En resa till och från jobbet med liten ”miljöbil”, tvåtusen mil/år, släpper inte ut mer än det som en charterresenär till Grekland sägs stå för.

.

.

Jag är ingen moralist och tror inte att individuella beslut i sista hand avgör hur vi hanterar vår energianvändning. Kör själv bil och åker på charterresor. Här krävs gemensamma radikala, revolutionerande beslut när det gäller boende, transporter och produktion.

I den diskussionen och i den politiska kamp som krävs måste flyget in i bilden. Även om det inte rullar på marken…

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

I media: SVD1,GP1,

2 reaktion på “Vi lever både med massbilism och massflyg

  1. Om det pågår bakom ryggen på hela folket undrar man hur de som gjort filmklippen kan veta något.

Kommentera