Hôôôgtryck ôôver Vääästra Gôôôtaland

.

Sveriges Meterologiska och Hydrologiska Institut har sitt hjärta och sin hjärna i moderna lokaler på Folkborgsvägen 1 i Norrköping. Därför använder också de flesta meteorologer i sitt mål landsändans märkliga ä  och ö när de för oss berättar om sina prognoser. Snart tror t o m en inbiten göteborgare att högtryck ska uttalas som hôôôgtryck. I radion och på TV har Götaland har blivit till Gôôôtaland och innefattar dessutom absurt nog också Skåne, Småland och Blekinge…

.

.

SMHI:s lokaler i Norrkôôôping

.

Ofta när siarna från Norrköping talar om att regn är på väg in över Västkusten har det redan börjat att hällregna i våra trakter.

Eftersom det mer eller mindre alltid blåser i våra trakter blir det lågmälda rapporter härifrån när det tjuter till runt knuten. Stockholmsmedia i stort, men framförallt det katastroftokiga Aftonbladet, larmar direkt med hysteriska rubriker om det blåser upp till 15 sekundmeter vid Landsort, Stavsnäs eller Svenska Högarna och hatten blåst av någon stockholmare som promenerat på Djurgården. Men drar det till med 25-30 sekundmeter vid Nidingen, Måseskär eller Väderöarna är det inte värt en notis.

.

.

Göteborgspostens hemsida i dag förmiddag

.

Sak samma med rapporterna om Berit. I förrgår larmades det bara om ovädret över främst Jämtlandsfjällen. Uppe på Sylarna och Blåhammaren blåste det upp till 30 sekundmeter i byarna. Men samtidigt var det tyst om de lika starka vindarna vid Väderöarna. I dag pratas det Halland, Skåne, Småland och Blekinge.

.

.

Så här såg lågtrycket ut den svåra stormen 1902

.

I dag har Väderöarna – som ligger i linje med oss uppe på Alefjäll – redan noterat 31 sekundmeter i en del byar (13.35). Många tåg har stannat på grund av träd som vräkts omkull. Elströmmen är redan utslagen för tusentals hushåll. Kollektivtrafiken i stort har väldiga problem. Havsvattnet och Göta Älv stiger oroväckande snabbt. Liseberg har stängt. Ännu så länge är det betydligt lugnare söderöver…

.

.

De beryktade stormen 1969

.

Själva bor vi i glesbygd och fast det bara är fem mil till Göteborg saknas det kollektivtrafik. Vi vågar oss ändå ner med bilen till Nödinge för en liten ljusstund med barn och barnbarn. Men för säkerhets skull ligger redan motorsåg, visir och blåställ i bagaget. Nerfallna träd hör till vardagen här uppe på höjderna väster om den mäktiga Göta Älvdalen. Detta som på många andra orter och i tusentals mindre byar i vårt avlånga land.

.

.

”2005 var det dags igen. Gudrun tog för sig.

.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

I media: GP1,SVD1,SVD2,DN1,AB1,SVT1,SVT2,SVT3,SVD3,GP2,GP3,GP4,GP5,DN2,DN3,DN4,

GP6,GP7,

Bloggare: Jinge,Svensson,RödaMalmö,

 

4 reaktion på “Hôôôgtryck ôôver Vääästra Gôôôtaland

 1. det lär nog inte blåsa några sekundmeter alls någonstans, har mig veterligen aldrig gjort det heller. Meter per sekund, däremot finns det antagligen så det räcker…….

 2. Johan,
  Hårt blåser det i alla fall. Sekundmeter är en vanligt förekommande (om än vetenskapligt felaktig) term som används i vardagsspråket. SMHI har slutat använda den. Men som gammal i gården minns jag mycket väl att sjörapporterna på 50-talet använde uttrycket. Och i Norge och Danmark används det fortfarande i mer formella sammanhang.
  Om du bara ville skämta spelar vi med; Men om du hävdar att begreppet inte finns och aldrig använts då är du ute i minst 7 sekundmeter.

 3. ”I radion och på TV har Götaland har blivit till Gôôôtaland och innefattar dessutom absurt nog också Skåne, Småland och Blekinge…”

  Götaland innefattar faktiskt Skåne, SMåland och Blekinge.
  http://sv.wikipedia.org/wiki/G%C3%B6taland

  Jag misstänker att du syftar på Västra Götalands län som

 4. Hej Johan. Jag har varit mycket ute på sjön, fiskat, jobbat i Göteborgs hamn och varit röjdykare. I dessa sammanhang, åtminstone vid Västerhavet, säger vi sekundmeter och det är också språkligt helt godtagbart enligt standardverket Nationalencyklopedins ordlista. Däremot är det inte facktermen.

  Till Anders. Jag skriver detta lite skämtsamt. Men menar att det har ett visst v ärde att betona var våra historiska länder i Sverige. Götaland var i huvudsak de gamla landskapen Västergötland och Östergötland. Alla de olika småländerna var något helt annat. I Skåne levde danerna, inte goterna osv. Historikern och biskopen i Kroton skrev redan på 5oo-talet om gaithigoth (goterna vid Göta älv) och ostragothi (Östergötland). Götamål har aldrig talats i Skåne (!) men influerat norra Småland, Dalsland och en del bygder i Värmland.

  Den moderna administrativa och meteorologiska indelningen gör oss urarva när det gäller vår historia.

  Det är därför jag tillåter mig att vara lite provokativ.

Kommentera