Nazistisk terror mot tyska Vänsterpartiet

.

Kommunpolitikern och vänsterpartisten Daniel Riazat som i lördags blev misshandlad av nazister från Svenska Motståndsrörelsen, planerar nu tillsammans med de andra medlemmarna i den partipolitiskt obundna organisationen Dalarna mot rasism en ny manifestation i Ludvika lördagen den 11 februari.

.

.

Dalademokraten i dag

.

”I lördags var de verkligen där för att skada, det var helt planerat, inget spontant. Det var tio personer och de hade kniv med sig som de aldrig hann använda”, säger Riazat till Dalademokraten. ”De försökte dra mig ut ur lokalen, men jag lyckades komma undan men blev slagen med flaskan i huvudet och kom undan med blodet rinnande mot ryggen”.

”Efter attacken kom vi överens om att det nu är ännu viktigare att stå upp för våra åsikter och kämpa mot främlingsfientlighet och rasism”, understryker Riazat i intervjun. ”Stödet har varit enormt från hela landet. Både i samtal, mail och sms”.

Självklart har han rätt. Oavsett om nynazismen har en nattstånden ideologi och aldrig blir en massrörelse i sina nuvarande former, är den ett fysiskt hot och samverkar direkt eller indirekt med rasismen i dess andra politiska skepnader.

.

De senaste årens utveckling i Tyskland visar på en lika möjlig som skrämmande hotbild också för Sverige.  Där utsätts Vänsterpartiet, Die Linke, ständigt för grova hot eller terror från den rasistiska miljön. Det som blivit vardag för dess medlemmar och andra antirasister, men samtidigt något som det etablerade samhället inte gärna vill prata om, det uppmärksammades först stort efter den inrikespolitiska chock som kom i och med att den nynazistiska terrorcellen Zwickau, Nationalsozialistische Untergrund (NSU), i november bokstavligen sprängdes efter ett misslyckat rånförsök mot sparbanken i Eisenach.

.

 

.

Från attentatet i Köln 2004

.

Uwe Böhnhardt och Uwe Mondlos flydde då  till sin väntande husbil, tände eld på ekipaget och sköt sedan sig ihjäl sig själva. Efter tillslaget mot de två valde en tredje medlem i gruppens kärna, Beate Zchäpe, att spränga lägenheten i det hus i Zwickau där de haft sitt gömställe under 13 långa år. Försökte sedan själv fly, greps levande, men har vägrat att  svara på frågor. Beslagen i den förstörda lägenheten var övertydliga och mycket snart stod det klart att gruppen bland annat var ansvarig för seriemorden på elva utlandsfödda småföretagare med sin bakgrund i Turkiet/Grekland (Bosporenmorden). Men också för ett attentat med en spikfylld rörbomb i Köln samt mord på en kvinnlig polis i Heilbronn.

.

Det söndersprängda huset i Zwickau

.

Det hela har blivit en rättsskandal eftersom det visat sig att tyska SÄPO mycket tidigt kände till gruppens medlemmar och hade möjligheter att redan då ingripa. Varför gjordes ingenting? En talesperson för de parlamentariskt förankrade nationalisterna i NPD har också häktats för samarbete med terrorcellen. I Zwickau hittades dessutom adresser mm till ett femtiotal medlemmar i Die Linke…

Men oavsett kopplingar till NSU eller inte har den extrema högerns terror mot de tyska vänsterpartisterna trappats upp. Det går knappt en vecka utan att fönster till privabostäder eller partikontor krossas samtidigt med nazistiska slagord på väggarna. Partimedlemmar får lappar med dödshot omväxlat med kraftiga smällare i sina brevlådot. Bromsmekanismerna i deras bilar förstörs eller så lossar man på hjulmuttrarna.

Varje gång som exempelvis Gregor Gysi, gruppledare i riksdagen för Die Linke, besöker sitt partikontor i stadsdelen Niederschöneweide, utsätts han för olika former av förföljelse. Fönstren till huset där han har sitt arbete är ofta fulla med slagord i sprayfärg. Fler och fler högerextrema flyttar in i denna stadsdel. De köper också hus. ”De ser området som  sitt”, säger Gysi till Der Spiegel. ”Men jag vägrar att låta mig drivas bort”, fortsätter han. Mängder med andra partikamrater utsätts för liknande uppvaktning.

.

.

Uwe Böhnhardt och Uwe Mondlos

.

Inte minst Die Linkes talesperson i säkerhetsfrågor, Ulla Jelpke, som ständigt stör regeringen med obekväma frågor om exempelvis varför statistiken över högerns terrordåd är full med felaktigheter eller om var nynazisterna tillåts att ha sin konserter med vit maktmusik, är utsatt för övergrepp. Stålkulor har avlossats in mot hennes kontor och gatstenar har vräkts in genom hennes fönster. Den dystra statistik som Die Linke redovisar är 100 attacker på vänsterpartister eller partiets kontor under perioden januari 2010 t o m sommaren 2011.

 

.

.

Nyss släpptes en tysk film,  Krigarinnan (”Kriegerin”), av den unge regissören David Wnendt. Där gestaltas Marisa som en högerextrem våldsinriktad ung östtysk kvinna. Nazisternas Lisbeth Salander? Enligt många en mycket bra film som i förväg spelade in ett scenario likt det som sedan kom att bli verklighet. Vi får hoppas att den kommer till Sverige och blir åtkomlig för en bredare publik.

,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

I media:

Bloggare;

2 reaktion på “Nazistisk terror mot tyska Vänsterpartiet

  1. Jag vet inte hur pass mycket den här vänstertomten själv är oskyldig till, allt vad han anklagar andra för. Vad jag läst på diverse bloggar så har han vissa otrevligheter själv i bagaget.

    Man skall inte döma hunden efter håren!!

  2. Ugglan,
    Om du har några ”avslöjanden” att komma med så sitt då inte kvar i mossan. Upp till bevis eller håll tyst.

Kommentera