Oljan köper social fred

 

Arabiska vårens fallfrukter

.

Det kan synas som att den arabiska våren helt uteblivit i Saudiarabien och de små emiraten vid Persiska viken med Bahrain som undantag. Några enstaka rapporter om ”oroligheter” i Saudiarabien har förekommit. Men annars verkar ordningen härska.

.

.

Att det är till ett stort pris som den sociala freden köpts har det inte funnits mycket information om. Men det är precis vad som skett. De rika kungahusen och emirerna, som likt den feodala jordaristokratin lever på räntor, inte av jorden men väl av de fossila resurserna, har känt av hettan från den arabiska revolutionen mycket mer än vad som synts utåt.
Alltifrån Saudiarabien med sina 27 miljoner medborgare, till pytteländerna Förenade Arabemiraten, Qatar och Kuwait har kraftigt ökat sina sociala utgifter för att stoppa allt inflytande från Tahrirtorget och andra revolutionära centra.
I Saudiarabien beslutade monarkin plötsligt att öka på budgeten för 2012 med 130 miljarder dollar för hälsovården, utbildningen och en a-kassa för de arbetslösa medborgarna. Den utländska arbetskraften räknas inte. I hela regionen behandlas den i det närmaste som livegna. En halv miljon nya bostäder ska byggas och 60 000 nya arbeten skapas i den offentliga administrationen.

.

Likt feodalherrar levar de som parasiter på den fossila räntan

.

För Saudiarabien med en relativt stor befolkning kostar satsningen mycket och kan bli svår att upprätthålla i längden, trots de stora oljetillgångarna.
Det är inte fallet för de övriga länderna med mycket olja eftersom den inhemska befolkningen med medborgarskapsstatus utgör bara 15 procent av de bosatta i området.
I Förenade Arabemiraten har den härskande aristokratin höjt lönerna för medborgarna med mellan 35 till 100 procent för de offentligt anställda och höjt militärens pensioner med 70 procent.
I Dubai har regimen avsatt 2,7 miljarder dollar för sociala bidrag till de sämst ställda.
I Kuwait fick alla familjer tre tusen dollar i kontantbidrag och gratis mat i 13 månader.
I Qatar höjdes de statsanställdas löner med 60 procent och militärens sold med 120 procent. Det senare bara understryker härskarnas visade militära ambitioner i hela regionen. En fond på 100 miljarder dollar har satts av till den högre utbildningen. Regimen vill sätta Qatar på kartan som ett lärosäte av högsta kvalitet.

.

Räcker inte de sociala eftergifterna litar Qatars härskare  till sin kravallpolis

.

Det är bara i Bahrain som försök att köpa social fred verkar misslyckas. Lönerna har höjts med 30 procent. Men det har inte haft önskad effekt eftersom demonstrationerna mot regimen nu tagit fart på nytt efter slakten på Pärltorget i våras.
Det är stora ekonomiska eftergifter till befolkningen som härskarna känner sig tvungna att göra. Rädslan för att den arabiska våren ska smitta av sig är stor. Frågan på sikt blir då: -kan man köpa bestående social fred med pengar och vaga löften?

 

Media: DN1,DN2,DN3,SVD1,SVD2,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

En reaktion på “Oljan köper social fred

  1. Amnesty International har i åratal påtalat Marockos brott mot de mänskliga rättigheterna i Västsahara. Marockos ockupation är inte erkänd av något land i världen.

Kommentera