Centerpartiet – alltmer vämjeligt

Dagens Centerparti är en vämjelig sak. Tiden som folkrörelse är historia och hör hemma på Skansen. Bönderna som en klass representerar inte längre mer än några kommunala mandat i en glesbygdskommun och vi lär aldrig mer se någon ledande partimedlem med valkar i nävarna. Några tiotusental röster i hela Sverige. Det är alltså slut med valkar i partiets ledning. De riktigt rika bönderna röstar dessutom med moderaterna.

.

En ung kvinnlig Napelon? Nja, men kanske en ung Thatcher. Varför inte pröva?

.

Det blir allt svårare att hitta en egen plats i borgerlighetens utmarker till de välbärgade och stöddiga moderaterna. Sverigedemokraternas Jimmy Åkesson har stulit folkdräkten som partisymbol. Göran Hägglunds kristdemokrater har tagit över både familjefrågan och de bibeltrogna. Miljöpartiet vårdar storstädernas balkongodlare och Folkpartiets Jan Björklund har till sist gjort både militären, skoldisciplinen och sänkta ungdomslöner till sina käpphästar. Att vara för den kärnkraft man är emot har heller inte hjälpt.

Med så ont om plats gäller det att pröva allt. Så varför sänkta ingångslöner bara för ungdomen? Varför inte försöka med att köra detta på hela arbetsmarknaden? Alla vet att detta får som direkt följd att lönerna sänks överhuvudtaget.

.

Inkomstfördelningen mätt med en så kallad ginikoefficient.

Under 1980-talet var Thatcher en förebild för högern när det gällde

att bryta den mer jämlika fördelningen under efterkrigsåren.

.

Nu vågade inte Annie Lööf själv gå ut med detta budskap. Det kanske trots allt kan uppfattas som väl oanständigt bland en del av de egna väljarna. Därför fick partiets stackars talesperson i arbetsmarknadsfrågor, Annika Qarlsson, släppa i väg en testballong. ”Alla ingångslöner ska ner kanske 20-25 procent. I vissa branscher kan det handla om ännu mer”, säger hon till radions Dagens Eko.

Vi får se hur det går med testet. Ballongen kanske exploderar i trasor innan den når ens takhöjd. Men vi har inte glömt att Annie Lööf förklarat att järnladyn Margaret Thatcher är en av hennes förebilder och hon har säker livat upp sina minnen med att se filmen om hennes och den brittiska högerns framfart på 1980-talet. På bioduken kunde hon få bekräftat att kraftiga lönesänkningar för alla vanliga inkomsttagare och mer pengar till de högavlönade inte bara var filmens utan också verklighetens ledmotiv.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

I media: SVD1,SVD2,SVD3,DN1,GP1,SVT1,SR1,

5 reaktion på “Centerpartiet – alltmer vämjeligt

  1. Precis det ordet fick jag i huvudet när jag läste om Centerns utspel – vämjeligt! Vad håller de på med? Kapplöpning mot högerns yttersta rand..

  2. Haha, dom är inte kloka!! Det är över 2år till valet och dom har allaredan börjat med att göra sitt bästa för att ramla ur riksdagen. Jag och min son brukar prata politik, och av någon anledning kommer vi alltid in på Centern urusla och märkliga politik. Jag tror jag förstår varför.. Men gör dom det själva??

  3. Kan hålla med om att Annie Lööf är lite för mycket av det goda samhället. I en TV sänd debatt med Jimmie Åkesson (SD) ansåg Annie att Sverige borde växa med ytterligare 30 miljoner nybyggare. Sverige av i dag är ett högteknologiskt och allt i genom datoriserat samhälle, där en arbetare med lätthet kan bytas ut mot en fyra watts motor. Att då som Annie förorda en massiv invandring av folk från MENA länderna finner jag sinnessjukt. Dom nybyggare som idag anländer till Sverige är oftast analfabeter, och den enda praktik dom har, bygger på erfarenheter från ett efterblivet jordbruk. Sverige av idag är en flugskit vad det en gång var. Volvo är idag bara en sammansättningsfabrik, som enbart överlever genom att dom kan konkurrera med låga löner.

    Det är bara fobier och tvångstankar att tro att Europa och västvärlden behöver arbetskraftsinvandring från underutvecklade länder. Vad hundratusentals arbetare för några decenier sedan skapade, gör det datoriserade och högteknologiska samhället med lätthet med en bråkdel av personella resurser.

    Dom analfabeter och lågutbildade personer som nu anländer till Sverige kallas för pensionsräddare. Ja, den som tror det får väl göra det.

  4. Pingback: “Trygg och stark” – med 151 000 kr i månaden | Nemokrati

Kommentera