Korrupta vapenaffärer bakom Greklands skuldkris?

.

Många människor i Grekland lider inte bara av de rikas skuldkris. De plågas också av de tyska och franska fordringsägarnas svulstiga dubbelmoral.

Inte minst gäller detta de korrupta vapenaffärerna med landet. Under många decennier har den grekiska staten haft spenderbyxorna på när det gällt pengar till militären. Detta oavsett om grekerna levt med militärdiktatur eller ett civilt styre. I genomsnitt har man varje år tryckt ner drygt sju procent av statsbudgeten i halsen på den ständigt hungriga militären. En synnerligen extravagant siffra i jämförelse med EU:s snitt på 2.2 procent. Enligt SIPRI i Stockholm var Grekland under åren 2002 – 2006 världens fjärde största importör av konventionella vapen.

 

.

Hade man under efterkrigstiden minskat denna utgiftspost till vad grannarna kostat på sig hade Grekland i dag varit skuldfritt, understryker den kände ekonomen Angelos Phillipides för Guardian i tidningens avslöjande reportage om dessa osmakliga affärer.

 

Ordföranden i den fackliga centralorganisationen GSEE, Yiannis Panagopoulos, berättar om sitt och andra fackliga företrädares möte med Angela Merkel i Berlin. När det blev hans tur att få ordet kunde han inte låta bli att fråga henne om varför Tyskland sålt vapen till Grekland, något man bevisligen inte har råd med eftersom löner och pensioner skärs ner. Merkel svarade omedelbart att ”vi aldrig har bett er om detta”. ”Vi väntar fortfarande på en restbetalning för våra ubåtar”. En ”restbetalning” på saftiga en miljard euro. En summa tre gånger så stor som den senaste kapningen av pensionerna!

 

.

Två av de tyska ubåtar som Grekland inte behöver…

.

Grekland importerar drygt tjugofem procent av sina vapen från Tyskland. Knappt tretton procent kommer från Frankrike och det är mer än en tillfällighet att det just är tyska och franska banker som gynnas av att EU spänt fast grekerna på en finansiell sträckbänk.

.

.

De lukrativa vapenaffärerna har visserligen bromsats upp i och med den skarpa blixtbelysningen av Greklands statsskuld. Men fortfarande ligger de på skyhöga fyra procent av BNP eller dubbelt så mycket som i övriga Europa. En förutsättning för den tyska ”handräckningen” för de olika ”räddningspaketen” har uppenbart varit att Grekland tvingats att garantera fortsatt vapenimport från sina krävande ekonomiska styvföräldrar.

.

.

Gödselvattnet för de stora vapenkontrakten har som vanligt varit korruption i alla led. De har tecknats i en frodig och för all insyn helt övervuxen miljö av mutor och svarta pengar.

Hos oss fick Sten Tolgfors gå för skumraskaffärerna med Saudiarabien. I Grekland har den förre försvarsministern Akis Tsochadzopoulos nyligen fängslats inför en rättegång där han kommer att anklagas för att ha tagit emot åtta miljoner euro i mutor som en ersättning för att ha godkänt just ett köp av fyra tyska ubåtar. Pengar som gått till ett köp av två egendomar i Aten, den ena ett eget luxuöst hem på stadens mest fashionabla boulevard. I Tyskland har det tyska företag Ferrostal, som förmedlade ubåtsaffären, gått med på att betala böter på 140 miljoner euro. Företagets vd och flera andra toppchefer har dessutom fått lämna sina jobb…

.

.

Den grundläggande orsaken till Grekland kroniskt sjuka statsfinanser kan härledas till högerns seger (med USA:s hjälp) i inbördeskriget 1946-49. Redare och bankirer, men också många små företagare och högt utbildade yrkesgrupper som advokater och läkare, belastades inte i dess efterdyningar med några märkbara skatter och den arbetarrörelse som nyss besegrats kunde naturligtvis inte bygga något socialt välfärdssamhälle.

 

De genomkorrumperade politiska eliterna i Grekland har hela tiden matat sina militärer med nya anslag. Deras hunger har aldrig stillats. Inför folket har delar av pengaflödet sekretessbelagts. Men framförallt har man lyckats att manipulera människors gamla turkskräck med en ohöljd nationalistisk retorik. Än med en botten många tusen år tillbaka i det gamla Hellas. Än med en i det Andra världskrigets motstånd mot den nazistiska ockupationen. Eller i en samvetslös exploatering av det egna fascistiska kuppförsöket på Cypern 1974. Turkiets militära försvar av öns turkiska befolkning beskrivs än i dag som blott och bart ”en invasion” där man valt bort att tala om att det handlade om en storgrekisk ”enosis” eller förening mellan hela Cypern och Grekland under styre av en militärdiktatur.

 

Hotbilden av ett Turkiet som vill invadera Grekland är genomfalsk. Bägge staterna är medlemmar i NATO, vars stab aldrig skulle tillåta något sådant. Men samtidigt vill man inte sudda alltför mycket i militärens nationalheroiska affischer. Vapenaffärer för de egna medlemsländerna är alltid bra och för det militärt strategiska Mellanöstern är det för NATO:s del ett vackert bidrag med ett väl rustad grekisk militär.

.

.

I sak betyder dessa hårda fakta om Greklands statsskuld och dess stora vapenimport att det skulle räcka med ett enda krav på den grekiska staten från EU:s sida:

 

Vi hjälper er finansiellt om ni för lång tid framöver inte överskrider en militärbudget på 2.2 procent av statens utgifter. Vapenkontrakt måste annulleras. Men gör vi så är alla problem lösta.

 

Som läsare kan du fundera över varför det inte har blivit så.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

I media: SVT1,SVD1,DN1,AB1,

2 svar på ”Korrupta vapenaffärer bakom Greklands skuldkris?

 1. Att Grekland spenderar tre – fyra gånger mer av sin BNP på militären än EU-genomsnittet var nytt för mig. Det har inte sagts halv sju om detta i vare sig TV eller dagspress under hela Greklandskrisen – och jag följer ändå ganska noga vad som händer i omvärlden. Den enda antydning jag snubblat på att här ligger en och annan hund begraven, är en uppgift mera en passant i SvD om att Grekland precis fått 400(!) nya stridsvagnar levererade. Detta var för ett par år sedan, och jag kan inte minnas att någon följde upp den uppgiften och började ställa besvärliga frågor.

  Jag kanske har fel, men det tycks finnas en tradition av nationell stolthet i Grekland, gränsande till självförhävelse, som gör att svärd prioriteras framför plogbillar. Därför kan den grekiska militären obehindrat spendera pengar på diverse vapensystem, pengar som definitivt gjort bättre nytta i det civila samhället.

  Ovanstående inlägg visar också att militärer och vapensmeder är det största hotet mot fred och allmänt välstånd. Grekland är inte det enda land som ruinerat sig på allt för dyra rustningar. T.o.m. Sovjetunionen gick ju i putten, fram för allt tack vare sina enorma militära satsningar.

  Det talades en gång i debatten i samband med 90-talskrisen om närande och tärande sektorer i samhället – mycket lägligt när vi tvingades spara – och givetvis kom ju offentlig service i skottgluggen. Dagis, skolor, sjukhus och äldrevård kom i skottgluggen, och alla offentliganställda stämplades som tärande. Inte en tanke ägnades åt att HELA samhället på längre sikt får tillbaka deras insatser. Ungarna på dagis och eleverna på skolbänken går ju en dag ut i arbetslivet och genererar skatteintäkter år staten, och sjukvårdens primära uppgift är att kurera folk så de kan återvända hem till sina familjer och sina arbetsplatser.
  Nej, den där Bo Södersten eller vad han nu hette lär knappast hamna i någon nationalekonomernas Hall of Fame – snarare Hall of Notorious…

  Vad som tigs om är att den VERKLIGT TÄRANDE sektorn är det militärindustriella komplexet, med sina förgreningar djupt in i statsapparaten, girigt plockande åt sig varenda skattepeng de kan lägga vantarna på, och med verklig potential att ödelägga resten av samhället, inte bara ekonomiskt och socialt, utan även rent fysiskt!

 2. skillnaden mellan ryssland och grekland är att ryssarna har guld och en massa annat att växla in mot stålar,ryssarna har dessutom stora industrier dom kan livnära sig på något som grekland aldrig kommer att ha…
  De mycket som inte sägs eller visas,medierna visar de dom vill vi vanliga människor ska se.

Lämna ett svar