”Vapenmånglare är vi allihopa…”

.
.
.

Ja, ”morsgrisar” är de säkert. Som alla vi andra. Men uppenbart kan både moderater och socialdemokrater ta varandra i handen, dansa runt i en ring, peka finger och sjunga om att de alla är vapenmånglare. Eller som Carl Bildt uttryckte det hela. Likt en knarkhandlare på Sergels torg:

”Om inte vi säljer vapen till Saudiarabien så gör någon annan det”.

Svenska Dagbladet fortsätter i dag med radions grävande i Sveriges affärer med Saudiarabien. Nu handlar det om att vi sålt teknologi om hur man bygger bergrum för militär lagerhållning, hangarer mm. Det berättas att Olof Palme 1984 gick in med ett stort personligt engagemang för att Fortifikationsverket och industrin skulle få sitt åtråvärda avtal. Stefan Löfven som gillar att kränga vapen vidmakthåller en stark socialdemokratisk tradition. Det är därför som Urban Ahlin sagt att lagda kort ligger när det gäller vapenexporten till Saudiarabien  och att  de även kan användas efter 2015 när nuvarande avtal löper ut.

.

.

Från svenska Dagbladet i dag

När jag läser om det Svenska Dagbladets lyckats gräva fram och ser bilden på Olof Palme med  prins Feisal Bin Fahd från de åren blir det som alltid en stark påminnelse om hans motsägelsefulla tid vid makten. Om den starka rörelsen i Sverige mot USA:s krig i Indokina som fick honom att konfrontera Washingtons utrikespolitik. Men det finns också andra plågsamma minnen. Som det makabra beskedet från Rajiv Gandhi,  i samband med den sorgliga begravningen av Palme,  där denne meddelade att Indien  nu valt att säga ja till att köpa kanoner från Bofors för över 8 miljarder kronor.  Olof Palme hade fram till sin död kämpat för att Bofors skulle få kontraktet och i avtalet garanterades leveranser även under nya krig mellan Indien och Pakistan.  När det senare i Indien dessutom avslöjades att Bofors trots löften om motsatsen hade betalat ut stora mutor till ivriga mellanhänder blev Sveriges rykte i Indien nersmutsat för decennier.

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

I media: SVD1,SVD2,SVD3,DN1,DN2,DN3,DN4,SVT1,SR1,SVD4,DN5,SVD4,

AB1,DN1,DN2,DN3,SR1,SVD5,

En reaktion på “”Vapenmånglare är vi allihopa…”

  1. Pingback: Sluta ducka Carl Bildt och Ewa Björling « Jakten på berättelsen

Kommentera