Är det bara Nüder som är ”åt helvete”?

Man behöver inte följa nyheterna särskilt noga för att snubbla på dem. Dessa högersossar som säljer om inte sina kroppar så åtminstone sina själar åt näringslivet. Vare sig det är åt vapenindustrin som för Jan Nygrens del, åt Bankföreningen som för Tomas Östros eller som när det gäller Per Nüder, att hyras in som politisk torped för riskkapitalbolagen. Att den senare under två år plockat in 12.7 miljoner kronor från sina bolag i kombination med en statsrådspension på 296 000 får nog inte heller många att ens höja på ögonbrynen.

.

.

Självklart blir Göran Greider däremot upprörd. Han är en av de sista rösterna inom rörelsen som fortfarande orkar vittna om att denna en gång bildades för att ge oss arbetare makt över våra liv. Arbetarrörelsen pionjärer hade definitivt inte tänkt sig att socialdemokratin skulle vara ett drivhus för penninglystna karriärister.

När jag läser hans utmärkta inlägg,”Far åt helvete Per Nüder”, i SVT Debatt, är det bara att ropa ut mitt bifall. Men jag kan samtidigt inte låta bli att i tankarna leka lite med orden. Så här skriver Greider:

”För så är det nämligen: Få saker är så värdefulla för näringslivet som en riktigt fullfjädrad högersosse, alltså en socialdemokratisk politiker som via sin rörelse bär med sig ett visst symboliskt och solidariskt kapital som berättar att personen också tänker på det allmänna bästa och på de breda löntagarskikten. Det balanserar vinstintressets elaka uppsyn!”

Så sant som det är skrivet.  Men nu när sossehögern lyckats få Stefan Löfven till rörelsens nye hövding. Kunde man inte då, lika gärna, ha skrivit så här:

 ”För så är det nämligen: Få saker är så värdefulla för näringslivet som en riktigt fullfjädrad högersosse som statsminister, alltså en socialdemokratisk politiker som via sin rörelse bär med sig ett visst symboliskt och solidariskt kapital som berättar att personen också tänker på det allmänna bästa och på de breda löntagarskikten. Det balanserar vinstintressets elaka uppsyn!”

För så är det nämligen också! Det är därför som den svenska borgerlighetens mediala flaggskepp, tidningar som DN, SvD, GP och SD med glädje saluterat Stefan Löfvens tillträde. De har villigt hjälpt till med att bygga upp myten om honom som ”den tystlåtne, norrländske svetsaren från verkstadsgolvet”, ”han som kan det här med jobben och företagen”.  I stället för att driva en antifacklig vendetta mot en man som tillbringat större delen av sitt vuxna liv i den fackliga byråkratins korridorer, vilket de skulle gjort om han varit ett problem  för finansens och bankernas intressen. För om det framöver skulle behöva  skäras ordentligt i välfärden då kan det vara riktigt bra att byta ut Reinfeldt mot Löfven, ”en socialdemokratisk politiker som via sin rörelse bär med sig ett visst symboliskt och solidariskt kapital”.

Egentligen vore det kanske inga överord om Greider hade skrivit att hela det egna partiets nuvarande ledning är åt helvete.

Eller?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

I media: SR1,DN1,DN2,DN3,DN4,

.

2 reaktion på “Är det bara Nüder som är ”åt helvete”?

  1. Pingback: Från folkhemsbyggare till girigbukar « Jakten på berättelsen

  2. Greider är sympatisk och verkar ha hjärtat på rätta stället men under ovanstående skärskådning framstår han nästan som en hycklare.

Kommentera