-Hur fan vågar dom ?

Nyvakna makthavare sliter sig i håret och rasar över folkens obotliga dumhet. Med sträckt hand pekar de mot hela befolkningar och frågar om de fått fnatt. Hur vågar de rösta emot våra sparprogram som noga snickrats ihop under många sömnlösa nätter?

Slag i slag rasar den bekymmersfria nyliberala världsbilden samman. I söndags passade Europas befolkning på att slå tre flugor i en smäll.

Den lille sprätten Sarkozy avtackades för sina fem år av angrepp på de svaga i samhället, av bidrag och gåvor till de rika och förnedring och förföljelse av Frankrikes invandrade befolkning.

Otack är härskarnas lön. I Grekland fattade inte folket finesserna med det åtstramningsprogram som Trojkan tvingat på de arbetande med benägen hjälp av majoritetspartierna i det grekiska parlamentet.

I England fattar inte heller de arbetande sitt eget bästa. Ut med Tories och Liberalerna är det svar som valurnorna gav i de lokala valen förra veckan. De nyliberala regeringspartierna krossades lokalt.

De makthavande inser inte att det finns gränser för vilka uppoffringar befolkningarna är beredda att utstå. Gränser som de gör allt för att spränga. Rådet från Berthold Brecht att välja sig ett nytt folk kanske blir nästa punkt på EUs dagordning.

För nu visar Grekland, Frankrike och England att de arbetande människorna vet var gränserna går och att de som vill spränga dem straffas omedelbart i levande livet. Egentligen är den upprörda stämningen i de fina salongerna helt obegriplig. Tror de verkligen att vanligt folk är idioter? Lamm som villigt låter sig ledas till slakt?

I Grekland har de härskande drivit ned lönerna med 25-30 procent, fört en politik som ställt hälften av landets unga i arbetslöshetens köer, slagit undan benen på landets pensionärer som antas klara sig på nödbidrag och sedan blir de förvånade när vanliga medborgare vänder dem ryggen.

Hur kan man inbilla sig att de som trampas ned av ”marknadens” löjtnanter, förnedras av Trojkan och kastas ut i en planerad misär ska skänka de ansvariga politikerna sina röster?

-Hur fan vågar dom?

Svaret är enkelt. De har inget annat val.

Media:DN1,SVD1,SVD2,SR1,SVT1,SVD3,SR2,SVT2,DN2,DN3,DN4,SVD4,

SVD5,DN5,DN6,SR3,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Kommentera