IMF- chefen kastar skit på egen rumpa

En del politiker lyckas med att skjuta sig själva i foten fast de siktat på något helt annat.

För IMF:s chef Christine Lagarde blev det ännu värre. I en intervju med den brittiska tidningen Guardian lyckades hon med konststycket att skjuta sig själv i huvudet fast hon med stram och rak arm riktat sin slaktpistol mot greker i största allmänhet. Först gick hon ut storstilat med en infantil jämförelse och sa att hon hade större sympatier för fattiga afrikanska barn söder om Sahara och utan utbildning än för arbetslösa greker som klagar över åtstramningen i det egna landet. ”När det gäller Aten tänker jag hela tiden på alla dessa människor som försöker undkomma att betala skatt”, fortsatte hon sedan. ”Grekerna kan hjälpa sig själva genom att börja betala skatt. Det är payback time för vanliga greker”.

 

.

Guardian kunde snabbt med bitter brittisk sarkasm konstatera att Niger hade klarat sig bättre utan de påstådda sympatierna från IMF. I ett reportage berättar man hur inte minst landets barn alltsedan 1982 har offrats i IMF- program. Vanliga greker blev naturligtvis ursinniga. Alexis Tsipras, ledare för den radikala vänsterkoalitionen Syriza förklarade att ”det sista som Grekland behövde var hennes sympati”. När det gäller skattesmitare kan hon vända sig till Ny Demokrati och Pasok (grekiska högern samt socialdemokraterna) och fråga varför de inte rört dem med stora tillgångar utan i stället jagat vanliga arbetare i två år”.

Lagarde som själv är en fransk högerpolitiker, i flera år finansminister under Sarkozy, kunde vant nonchalera kritiken. Men när Guardian nu berättar för en i högsta grad nyfiken omvärld att hon själv är en skattesmitare av högsta rang – om än laglig – då ser det ut som om hon med sitt utspel faktiskt har lyckats med att få in ett skott på sig själv.

Hon har högre lön än exempelvis Barak Obama. I runda slängar 3.5 miljoner kronor om året. Men till skillnad från denne betalar hon som IMF-anställd ingen skatt alls.

Här kastas skit på egen rumpa så att det står härliga till.

 

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

I media: DN1,SVD1,DN2,

10 reaktion på “IMF- chefen kastar skit på egen rumpa

 1. Snart dags för avrättning a la franska revolutionen.
  Frihet, jämlikhet och broderskap.
  Frihet att slippa betala skatt.
  Jämlikhet, men det gäller inte mig.
  Broderskap gäller inte heller mig som syster.

 2. Hon smiter inte från skatt, hennes ersättning är skattebefriad. Det hon vill är att skattepliktiga ska betala den skatt som de är skyldiga att betala. Greker som är skattebefriade ska givetvis inte tvingas betala skatt, det är inte heller det hon menar. Att Lagarde själv tjänar mycket pengar är också irrelevant. Märkligt att vänstern, som ju annars förespråkar skattehöjningar, nu går i bräschen för skattesmitning (visserligen under den vanliga förevändningen att det finns folk som tjänar mycket pengar).

 3. Jag skriver också att hennes nolltaxering är laglig. Men med den lönen är det lika förbannat omoraliskt att inte betala skatt. Moralen är aldrig irrelevant. Det skattefrälse som finns på denna nivå är avskyvärt. Vanliga greker hade också applåderat henne om hon attackerat det rika Grekland för dess korruption och skattesmitning. Men det gjorde hon inte. Det är hennes egen klass. Att i hennes ställning vräka skit, på samma sätt som Anders Borg, över en hel nation är oacceptabelt.

  ”Vänstern” i största allmänhet är inte för skattehöjningar. Vi vill att de rika ska beskattas mer. Punkt slut.

 4. Omoraliskt? Varför har det med lönesumman att göra? Det är väl lika ”omoraliskt” att inte betala skatt om man tjänar mindre pengar? Lönen har inte med moral att göra utan med hur högt man värderar det personen levererar vs vad personen i fråga kräver för sin leverans. När jag löneförhandlar tar jag givetvis skatten i beaktning. Hade jag varit skattebefriad hade jag nöjt mig med mindre, hade jag haft högre skatt hade jag krävt mer. Att Lagarde inte betalar skatt är 100% i linje med de internationella regler som gäller för folk med diplomatstatus. Kritiserar du henne kan du lika gärna kritisera alla de tusentals FN-anställda som också är skattebefriade. Det kan omöjligt vara omoraliskt att undlåta att betala en skatt som hon enligt reglementet uttryckligen är befriad från på en skatt som är anpassad efter att den är just skattebefriad.

  Att attackera Lagarde är inte bara sakligt fel, det ger också (medvetet) en ursäkt till skattesmitande greker att fortsätta undvika skatt – ett av de absolut största problemen i deras ekonomi. Eller menar du på allvar att eftersom Lagarde tjänar mycket pengar och inte väljer att betala en skatt som hon är befriad från, så behöver inte heller greker betala skatt? Hål i huvudet.

  ””Vänstern” i största allmänhet är inte för skattehöjningar. Vi vill att de rika ska beskattas mer. Punkt slut”
  Och därmed bekräftar du vad vi alla redan vet – vänsterns solidaritet handlar alltid om att nån annan ska vara solidarisk mot just dem. Det finns inga solidariska vänsteranhängare, bara lyckade kapitalister (höger oftast) resp misslyckade kapitalister (vänster oftast).

 5. (”på en INKOMST som är anpassad efter att den är just skattebefriad” skulle det förstås stå)

 6. Jo, Håkan. Jag är helt emot de regler som gjort en internationell politisk elit till lagliga skattesmitare. Dessa regler kommer inte från Gud eller någon annan högre instans. Dessa regler har detta skattefrälse skapat själva – till fördel för sin egen klass.

  Jag tycker självklart att greker ska betala skatt. Detta gör också de allra flesta. Men alla bedömare som tittat på det faktisk skatteunderlaget är samtidigt överens om att stora delar av landets överklass kommer slingrar sig undan. Det är det rika Grekland som saknar solidaritet. Skandalen med Lagarde är att hon på samma sätt som Anders Borg grisat ner sig i nationalistisk extremism. Hon angriper alla ”greker” i stället stället för att angripa ”stora delar av den grekiska borgarklassen”.

 7. Det är helt groteskt att hon inte betalar skatt med en sådan lön, det är helt groteskt att hon förmanar andra att betala skatt när hon själv inte gör det. Hon äter bakelser när andra inte får bröd. Det är denna attityd hos styrande som skapar revolutioner. Styrande som offentligt saknar elementär moral, som inte ens fattar hur det ser ut.

  Tyvärr är vänstern i praktiken för skattehöjningar på alla som har något att ta, och verkar inte inse att det finns ett maxuttag för skatt på folkflertalet. Så fort man har ett hus eller en bil på mer än 105 hästar är man ”rik”. Inte heller finns ett uns av insikt i att en övervältring från inkomstskatt till konsumtionsskatt är impopulärt, särskilt om det är en dold skattehöjning. Vänstern är också jättesugen på att styra och ställa med folks privatliv, vill dra in en permanent stigande andel av befolkningens lön och styra vad den ska köpa för återstoden. Såna här tjänstemän lever i ett växthus värmt av just sådan politik. Den ständiga ökningen av konfiskation ger dem deras arena att leka på.

  Det är en ny verklighet. Massor av mat i butikerna, massor av bostäder, automatiserad produktion, alla går 12 år i skola och lånar till konsumtion och staten tar minst 53% i skatt. Det liknar inte 1789 eller 1917 vilken förstoring man än har på glasögonen. Kanske ska politiken anpassas till det?

 8. Fast de får ju betalt med skattemedel. Hade du föredragit att hon hade fått dubbla lönen och att hälften av den gått tillbaka i skatt? Så din kritik gäller alla diplomater? Alla FN-anställda? Har Lagarde skapat reglerna? Hennes inkomstnivå är anpassad efter att vara skattefri.

  Korruptionen och skattesmitningen i Grekland är strukturell och genomsyrar hela samhället. För några dagar sen kom rapporter om att butiker slutat ge kvitton tex. Det finns utbredd korruption i alla led. Om hon bara hade attackerat den grekiska borgarklassen hade hon ju missat alla korrupta skattesmitande icke-borgare. Är det ok för dem att smita från skatt? Har Lagarde exkluderat borgarklassen i sin kritik? Nej!

 9. poängen är ju att det är en rasistisk färgad retorik om den late greken , den siestabadande spanjoren och så vidare.
  Och att hyckleriet inte känner några gränser.

  Faktorn skattesmitning och korruption rör ju mest de övre skikten i samhället.

  Och det kan ju knappast vara så att grekisk statsförvaltning var perfekt säg före Aten-OS och därefter gick ner sig i klientelism och korruption. Tidsfaktorn talar ju starkt emot att korruption och skattemoral skulle vara den största orsakssambandet till nuvarande grekiska kris.

  ( ingår förstås i vänsterns program att ta itu med statsförvaltning och borde ju vara någonting som Sverige faktiskt kan exportera, kunskaper i hur man bygger en någorlunda fungerande förvaltning)

  fattigdomen i sig gynnar ju korruption och klientelism.
  Det är ju hittills inte bankerna eller redarkapitalet som betalat notan….

 10. Daniel, Jag vet inte om det är rasism. Men det liknar ju det till pricken. Kanske man mer ska kalla det förakt för medmänniskor. För greker och spanjorer är ju samma ”ras” som vi. Inte ens SD skulle komma på idén att hetsa mot invandrade spanjorer i Sverige.

Kommentera