”Lonely on a bloody little island”…

I dag ska Republiken Irlands väljare säga ja eller nej till eurozonens finanspakt

Ändå är inte nervositeten särskilt uppskruvad hos Angela Merkel i Berlins Bundskansleramt. Det räcker med att bara 12 av de 17 euroländerna godkänner avtalet för att det ska bli giltigt. Generöst nog har irländarna därför denna gång också blivit lovade att ett eventuellt nej inte ska leda till ännu en omröstning…

Ja-sidan använder sig dessutom av en mycket effektiv skräckpropaganda. ”Om vi röstar nej kommer all ekonomisk aktivitet i landet att lamslås”, säger finansministern Michael Noonan.  ”Med ett nej får vi inte möjlighet att låna pengar genom ESM, med stabilitetspaktens lägre räntor”, fortsätter han. ”2013 löper avtalstiden för våra lån ut och då får vi vända oss till den gängse finansmarknaden och där ligger räntorna för tioåriga irländska statspapper på över sju procent”. Irland blir ett nytt Grekland. Fast värre. Ett nej målas upp som mer fasanasfullt än den Gorta Mór  ( Stora Hungern) som under mitten av 1800-talet skördade en miljon dödsoffer och fick ännu en miljon irländare att emigrera till USA. ”Irland röstar. Men har inget val”, som Dagens Nyheter rakt på sak uttrycker det hela.

Fasan när potatispesten upptäcktes…

.

Det stora nationella borgerliga vänsterpartiet Sin Fein och dess ledare Gerry Adams, mer populär än premiärministern Enda Kenny, säger visserligen nej till finanspakten men har inte lätt att svara på hur man ska kunna slita sig ur detta strypkoppel av straffräntor som sägs ska dras runt halsen på alla irländare. Vill man inte demokratisera kreditflödet genom att socialisera bankväsendet och knyta samman sitt motstånd mot finanspakten i en antikapitalistisk europeisk motkraft är det inte lätt att svara på skräckpropagandan. ”Gå på magkänslan. Rösta efter instinkt”, säger Adams. Men det är inte alltid lätt om inte hjärnan hänger med…

Det finns andra röster. Bland andra det Irländska Socialist party (systerparti till Rättvisepartiet), med Joe Higgins invald i Europaparlamentet som mest kända röst, som också finns med i Nej-kampanjen och argumenterar för en antikapitalistisk plattform.

En stor majoritet av Irlands och Europas befolkning är dessutom emot finanspakten. Men då är det så fiffigt ordnat att inga andra än irländarna får folkomrösta.

”Lonely on a bloody little island, maybe that`s not the best outcome”, sa en vemodig och tveksam röst som jag hörde via BBC.

(Ensamma på en jävla liten ö, det är kanske inte det bästa resultatet)

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

I media: DN1,DN2,DN3,GP1,DN4,DN5,DN6,SVD1,DN7,DN8,DN8,GP1,

Lämna ett svar