En fri finans = organiserad brottslighet

Det går snart inte att hålla räkningen. Hur många finansskandaler med brottsliga inslag ska avslöjas innan det uppenbara erkänns? En fri och avreglerad bank- och finansvärld inbjuder till organiserad brottslighet. Det handlar inte om enstaka maskätna äpplen. Hela äppelträdet ruttnar inifrån.

Barcleys VD Bob Diamond flyr undan pressen i en taxi efter förhör i Parlamentet.

Skillnaden mellan den organiserade brottsligheten i finansvärlden och ”vanlig” brottslighet handlar inte om offer och feta byten. Den största och mest absurda skillnaden är att bankirer och finansgurun får rundhänt betalt för sin brottsliga verksamhet medan ordinära brottslingar får sin ”ersättning” enbart efter att den brottsliga handlingen verkställts.

Den senast avslöjade affären i raden av finanskriminalitet skakar i dagarna City i London. Storbanken Barcleys, tillsammans med en rad andra internationella storbanker, riggade den ränta som banker använder mellan sig för lån över natten, den så kallade Libor (London Inter Bank Over night Rate). Bankerna rapporterade högre utlåning än den verkliga och kunde därmed manipulera den brittiska centralbankens dagliga fixering av Libor. Stora belopp är i cirkulation och övervinsterna för de fifflande bankerna därefter.

Som sagt får finansens brottslingar betalt för sin kriminella aktivitet. Barcleys VD amerikanen Bob Diamond kammade under perioden 2005-2008 hem inte mindre än 119 miljoner pund (runt 1,3 miljarder kronor) i lön och bonus. Inte så illa betalt för att med alla lagliga och olagliga metoder maximera sin och bankens vinster.

Bankens lejon borde ersättas med en gam.

Det är i jakten på övervinster som orsaken till kriminaliteten inom en avreglerad finansvärld ligger. Det är inte fråga om enskilda rötägg i en felfri bransch. När vinster över det normala lockar inom en viss aktivitet då rangeras regler och skrupler på hyllan och de mest vågade och enligt lagen brottsliga affärsaktiviteterna tar överhanden. Den som inte följer med i svängen hamnar på sidan om och stöts oftast ut ur ”gemenskapen”.

Barcleys räntemanipulering är bara den senaste skandalen i en lång lång rad av finansiell brottslighet som avslöjats de senaste åren. Det är när finanskriserna exploderar i ansiktet på bankirerna som brottsligheten avslöjas, eller som amerikanska finansexperter brukar säga: när högvattnet sjunker undan ser man vilka som simmade utan badbrallor.

Hur ska de kriminella finansiärerna stoppas? Genom självreglering, säger borgerliga och socialdemokratiska politiker. ”Marknaden” tar hand om sina egna rötägg sägs det. Det bygger naturligtvis på idén att det verkligen handlar om undantag och enstaka skrupellösa bankirer och finansiärer. Inser man att incitamenten till brottslighet finns inbyggt i jakten på övervinster på en marknad där regler för finansens agerande blivit ett tomt skal efter alla avregleringar då inser man också att det behövs mer än upprört moraliserande från gång till gång.

Media: DN1,DN2,DN3,DN4,DN5,DN6,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

4 reaktion på “En fri finans = organiserad brottslighet

 1. Vad har det att göra med Greklands taskiga ekonomi att göra, det förstår jag inte.
  Greker har varit ovilliga att betala skatt. Där är problemet. Staten har haft skatteintäkter, men dessa var av typ ”solstolsbiljett”.
  Som vanligt alltså:
  De som inga pengar har, får lasset dra.
  Vi som stålar har, kan däremot dra av.

 2. Och vad har din kommentar att göra med min artikel om Barcleys finanssvindel?

 3. Pål, nu fattar jag din kommentar. Jag gör som alla andra bloggare- jag länkar till ämnen/artiklar som ligger i tangenten.
  mvh
  Benny

Kommentera