Aleppo –Bachar Assads Waterloo ?

Den rent militärt mycket ojämna strid som rasar i Syrien verkar närma sig en klimax i landets största stad, Aleppo. För regimen i Damaskus står allt på spel. Tippar Aleppo definitivt över i revolutionens läger är diktaturens dagar räknade. Assad möter då sitt Waterloo.

Porträtt av diktatorn bränns i Aleppo

Men vi är inte där ännu. Situationen är oklar och bristen på rapporter från professionella journalister öppnar för rykten, mediepropaganda och medveten falskrapportering. Ändå finns det tillgång till information och analys som sipprar ut från modiga journalister på plats. Det gäller franska dagstidningen Le Mondes reporter Florençe Aubenas som skriver direkt från Aleppodistriktet liksom reportrar på de seriösa brittiska dagstidningarna The Guardian och The Independent. Deras rapportering och mer grundliga analyser av syriska marxister tillsammans med referat av telefonsamtal med oppositionella på plats ger oss en bild som måste ses som något så när tillförlitlig. Det finns säkert fler seriösa källor men på språk som ligger utanför åtminstone mina kunskapar.

Vilken bild ser vi efter de senaste dagarnas dramatiska utveckling kring staden Aleppo med sina två och halv miljoner medborgare? Uppenbarligen har armén under den gångna helgen misslyckats i sina försök att bryta in i Aleppo, trots artillerield, helikopterangrepp och närvaro av ett hundratal stridsvagnar. Första försöket att slå ut den beväpnade oppositionen i stadsdelen Salaheddin misslyckades tydligen. Efter att ha, enligt uppgifter i The Independent, förlorat sju stridsvagnar, ett antal pansarfordon och ett hundratal soldater tvingades armén till reträtt.

Granatgevär är rebellerna bästa vapen mot regimens pansar. De biter på gamla modeller av stridvagnar men inte senare ryska modeller.

Samtidigt har uppenbarligen ett stort antal civila, två hundra tusen enligt uppgifter, under de senaste dagarna tvingats på flykt av regimens helikoptrar och artilleri som terroriserat stadsdelar i Aleppo som ställt sig på upprorets sida. I dag måndag påstår regimen att den ”rensat” Salaheddin samtidigt som den ”Fria syriska armén” säger att inga stridvagnar och trupper finns inne i stadsdelen.

Det är en situation som inte går att följa timme för timme eftersom det saknas kontinuerlig rapportering från de journalister som finns på plats.

Däremot vann oppositionen natten till söndag en viktig seger i staden Al-Bab som ligger en halvtimmes bilfärd nordost om Aleppo. Regimens styrkor tvingades fly från en armébas i staden som nu kontrolleras av FSA. Segern öppnar vägen för förstärkningar till Aleppo och införsel av vapen, ammunition och mat. Innan dess kontrollerade regimens styrkor kommunikationerna mellan Aleppo och den turkiska gränsen i norr.

Fredagen den 27 juli kunde folk protestera i Aleppo utan att beskjutas av armén.

Trots segern i Al-Bab är Bachar Assads militära övertag enormt. Medan upproret lider brist på allt utom ett stort mod har Assad tillgång till ryska vapen som svarar för över 80 procent av all syrisk vapenimport. Om bara de militära aspekterna tas i beräkning råder det ingen tvekan om att diktaturen kommer att segra. Kämparna i oppositionen har bara tillgång till Kalashnikovs, granatgevär, enstaka maskingevär och hemgjorda bomber. Tyvärr är det de salafistiska jihadisterna som är bäst beväpnade eftersom de får direkthjälp från Qatar och Saudiarabien. De är enligt alla uppgifter ännu en liten minoritet bland rebellerna. Men om resten av upproret sätts på dropp kommer fundamentalsternas inflytande att öka. Ett makabert resultat av en politik där stater som säger sig stödja upproret vägrar att ge de som gör uppror de vapen de behöver med argument att ”de kanske hamnar i fel händer”.

Men det är inte bara stridsvagnar, helikoptrar, artilleri och Maher Assads 4:e elitbrigad som ska räknas in i bilden för att analysera vad som kan ske. Vi ska också ta hänsyn till vad som sker med det politiska stöd regimen hittills kunnat räkna med från landets affärselit och ledare för landets olika minoriteter. Lika viktigt är vad som händer med stridsmoralen i regimens baracker och hur internationella krafter ingriper i kampen.

En ensam ”street fighting man” i Aleppo.

Den stora majoriteten av regimens armé på tre hundra tusen soldater bekänner sig till den sunnitiska tron som omfattas av cirka 70 procent av befolkningen. Enligt trovärdiga rapporter från samtal med sunnitiska soldater hålls dessa kvar i sina kaserner alltsedan upproret fick en större utbredning. Det förklarar också att Assad verkar sakna tillräckligt med trupper för att ockupera byar och städer som angripits i olika omgångar, som Idlib, Rastan, Homs och Hama. Regimen är helt enkelt rädd för massdesertering av sunnitiska soldater och håller dem kvar i kasernerna. Enligt samstämmiga rapporter från de journalister som finns på plats har armén helt övergett landsbygden norr om Aleppo som nu kontrolleras av FSA hela vägen upp mot den turkiska gränsen.

Till det ska läggas att avhoppen från militära och politiska kretsar närmast Assad verkar tillta i omfattning. Antalet avhoppade generaler som befinner sig i Turkiet anges till 28 i antal samtidigt som antalet viktiga diplomater som hoppar av också stiger i antal. Det politiska sönderfallet runt familjen Assad ska inte underskattas. Det kan bli mer avgörande än militära motgångar för regimen. Senast i raden av avhopp är en brigadgeneral tillika vice polischef i staden Lattaki, klanen Assads hemort.

Brigadgeneralen Manaf Tlass avhopp är viktigt trots att regimens media nu framställer honom som en playboy med en lägre grad än ”riktiga” generaler. Det är ett självbedrägeri eftersom Tlass var en av de som stod Assad närmast personligen. Nu verkar det som att framför allt USA vill satsa på Tlass för att ta hand om en ”övergång” mellan Assads diktatur och en parlamentarisk demokrati. Det skulle bli ett försök att kopiera ”övergången” i Egypten. Tlass blir chef för ett nationellt militärråd sedan Assad avtackats men utan att regimens armé faller samman som i Libyen. Tlass tal häromdagen passar in i det mönstret eftersom han riktade sig direkt till landets officerare i en uppmaning att vända familjen Assad ryggen.

Bachar Assad och Manaf Tlass var nära vänner.

Vad som också kan bidra till Assads fall, trots det militära övertaget, är hur landets minoriteter kommer att förhålla sig till dikaturen. Familjen Assad baserar sin makt på ett totalt stöd från den alawitiska (en variant av shia) minoriteten som utgör 10-12 procent av befolkningen. Det finns inte många tecken på att det stödet kommer att brytas ned innan allt annat rasat kring Assad.

Däremot är det inte alls klart att den kristna minoriteten kommer att sluta upp bakom regimen som den gjort hittills i tron att Assad är en försvarare av deras rättigheter gentemot en regim dominerad av landets sunnitiska majoritet. De uppgifter som finns i dag visar att den kristna minoriteten är kluven i olika uppfattningar. Det finns kristna ledare med i det självutnämnda SNC i Ankara samtidigt som den kristna kyrkans överhuvud i veckan i ett underdånigt tal ”välsignade”, folket, administrationen och soldaterna.

Den kurdiska minoriteten i norra Syrien har i stort sett inrett självstyre och tagit den militära kontrollen sedan armén övergett hela regionen. Situationen är därför explosiv. Regimen i Ankara som ser rött så fort ordet Kurdistan uttalas hotar att ingripa militärt på den syriska sidan om kurderna skapar ett självständigt syriskt Kurdistan. Samtidigt har SNC i Ankara och enskilda chefer i FSA visat upp en storebrorattityd mot kurderna. Deras krav som nationell minoritet måste naturligtvis respekteras, speciellt om revolutionen ska kunna räkna med kurdernas stöd i kampen mot diktaturen.

En annan faktor som kan rasera diktaturens murar är affärseliten i industri och handel. Den har sitt starka fäste just i Aleppo. Det finns inte ännu några bevis för ett större brott mellan dem och regimen. Men när vinsterna krymper och affärerna saknar utsikter kommer dessa välmående borgerliga krafter inte att sitta med armarna i kors och låta diktaturen ruinera dem.

Människor flyr undan artilleri och helikoptrar. Här öppnas ett läger i Jordanien.

Hur alla dessa faktorer och tendenser kommer att samverka och till slut avgöra utgången av den syriska revolutionen är det ännu för tidigt att ”spika fast”.

Just nu är Aleppo epicentrum för kampen mot diktaturen. Vinner oppositionen slaget om Aleppo tack vare andra faktorer än de rent militära är regimen slut. Lyckas Assad att med artilleri och helikoptrar driva rebellerna till reträtt är det inget definitivt nederlag. De kan falla tillbaka till den landsbygd som regimen har övergett på grund av dålig tillgång till garanterat lojala trupper. Assads bror Maher kan inte vara närvarande överallt.

Media; DN1,DN2,DN3,DN4,DN5,DN6,DN7,DN8,DN9,DN10,DN11,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

36 svar på ”Aleppo –Bachar Assads Waterloo ?

 1. Som jag fattat det har Assad närstående personer tvingat bort delar av den sunnitiska affärseliten från vinstgivande export och import-monopol, samma fula tricks som i Egypten, Burma och mängder av korrupta länder. Detta är en av orsakerna till upproret, bor affärseliten i Aleppo är ju resningen där lättförklarlig. Generaler och överstar från alawiterna vill bli miljardärer på sunnitiska miljardärers bekostnad, och kundernas förstås.

 2. Hej sl,
  Det var ett tag sedan. Sommaren gör oss alla slöa. Till Syrien. Dina första kommentarer stämmer nog ganska väl med hur delar av den sunnistiska borgarklassen levt på nåd under Assad och i en viss allians med regimen. Men att det finns många affärsmän i Aleppo, främst sunniter, skulle förklara resningen i staden tror jag inte stämmer. Det förklarar snarare varför Aleppo anslöt till upproret väldigt sent. Affärsmännen var inte speciellt intresserade av demokrati och frihet. Affärerna först så länge det såg ut som att Assad kunde garantera lugn och ro. Det var i stället studenterna på stadens universitet som startade protesterna som snabbt besvarades med dödligt våld. Därefter startade protester i de fattiga kvarter som nu hålls av FSA.

 3. Utvecklingen i Syrien är intressant. Är al-Qaida och utländska legosoldater inblandade? Har revolutionen militärt stöd från Nato? Rebellerna verkar ha kvalificerade vapen, vem levererar (Nato)? Hur kommer den kristna minoriteten att behandlas efter ett eventuellt maktövertagande?

 4. hej Benny,

  resningen kommer säkert mest ur sanslös arbetslöshet, hopplöshet, korruption och en känsla av att stå med ryggen mot väggen i en stat som kontrolleras av en annan folkgrupps militärer, där man kan utsättas för vilka övergrepp som helst. Som jag fattat det har storstäderna dragits in sist. En brottslig uniformsklädd överklass skapar via utpressning sina fiender själv.

 5. Den störste vapenleverantören är såklart ryssland, inte NATO. Kvalificerade vapen…??? Kalashnikov mot de allra senaste modellerna av ryska tanks…du måste se galet Ugglan…

 6. Hej Benny,

  Tack för ett bra analys. Det du skriver stämmer bra med det jag hör ifrån mina släktingar som befinner sig i Aleppo. Jag kan också tillägga att en stor del ungdomar/studenter anslutit sig till FSA (varav mina kusiner), de berättar att de enda de behöver för att krossa regimen är RPG vapen och att Saudiarabien har sänt en stor last med vapen som de väntar på.

  Det är nu uppenbart att USA och de flesta västländer vill ha kvar Al assad iaf ett år till så det inte finns något kvar av landet.

  / Mahmoud

 7. Som ni ser så är min grammatik och stavning på väldigt låg nivå, kanske kan skyllas på Ramadan.

  / M

 8. Hej Mahmoud, kul att höra av dig igen och se att du läser vad vi skriver. Jag hoppas att är bra med dina släktingar i Aleppo. Det är säkert ett inferno. Slaktaren i Damaskus drar sig inte för någonting.
  Vad gäller stavning och grammatik är det inget vi bryr oss om. Det är mening och innehåll som räknas, inte form och stil.
  Vänligen
  Benny

 9. Mycket intressant fenomen, det här paret Kildén och Åsman. Är det för att ni har satsat så mycket prestige i er ståndpunkt att ni vägrar att justera den? Eller får ni betalt av någon för att förorena vänstermänniskors sinnen?
  http://syrienblogg.wordpress.com

 10. Stan , du har nästan rätt. I själva verket får vi betalt för att förpesta livet för knäppgökar som du.

 11. Knäppgökar? Ja, frågan är hur man ska förstå den ”antiimperialistiska” ”vänstern”. Ett klick på den länk Stan hänvisar till ger en del förfärande insikter. Michael Chossudovsky t ex, en vänsterman som jag läst en del gedigna texter av om internationella frågor, visar sig vara ännu en av dessa nordamerikanska tänkare för vilka antiimperialismen innebär att kampen mot USA och dess allierade i alla lägen måste gå före stödet åt folkliga demokratiska revolter mot tyranni. Den nyligen bortgångne Alexander Cockburn var ett annat exempel. Finns det överhuvudtaget kvar en vänster i USA som har fattat vad som pågår i arabländerna? Och var finns den vänstern i övriga världen? Fjärde Internationalen har ett enormt ansvar att tydliggöra vad som sker och vilka krav som ställs på en revolutionär vänster idag. Den ”antiimperialistiska” allians av (post-)stalinister och andra, som beskrivits så väl på denna blogg tidigare, har förlorat allt förtroende och måste fördömas som antidemokratiska, kontrarevolutionära krafter.
  Libyen var illa, men när nu den syriska regimen görs till en antiimperialistisk kraft, som vänstern bör ägna sina krafter åt att stödja, är det nog. Här dras en skiljelinje upp som kommer att få en väldig betydelse i framtiden: för eller emot folks kamp för frihet och värdighet mot diktatorer av alla slag. Så enkelt är det! Det står var och en fritt att sakna den insikten, men då ska man inte utge sig för att vara socialist eller ens demokrat. Lustigt/beklämmande nog utgår många Khadaffi-/Assadkramare från att revolten mot envåldshärskarna inte vore revolutionär nog, att det inte handlar om socialistiska revolutioner. Det är alltså en kvicksand av ultravänster- ideer och etappteorier (front mot huvudfienden USA) som våra f d vänstervänner geggar omkring i, räddningslöst förlorade. Vi måste gå vidare.
  Men hur hanterar vi det faktum att det är lättare att enas med en folkpartist än mången vänsterperson om hur vårt konkreta stöd till den syriska revolten ska utformas? Hur kan vänstern försöka (åter)upprätta ett förtroende hos de progressiva krafter i arabländerna som vill driva revolterna vidare? ”Ni stödde inte ens revolten mot diktatorn, varför ska vi tro på ert stöd nu?”
  Det fanns en läxa att lära efter ”socialismens” sammanbrott för ett drygt decennium sedan, en läxa som större delen av vänstern inte gjorde: utan diktaturens avskaffande finns ingen väg framåt. Kreaturen måste bort, oavsett om massornas demokratiska kamp leds av socialister eller inte!

 12. Den som skrivit artikeln har tyvärr inte kuskap varken om Syrien eller om vad som händer i Syrien. Många fel förekommer när det gäller fakta om landets befolkningen och när det gäller oroligheterna. 1- ”Den rent militärt mycket ojämna strid som rasar i Syrien”. Det är känt nu och det har klinton och gulfstaterna angett vid flera tillfällen öppet att dem kommer att leverera vappen till rebellerna. vapen som rebellerna får är avancerad och överträffar t.o.m vappen som Syriska armen har. USA/Israel underrättelsetjänsten komunicerar med rebellerna från sina baser i turkiet via avancerade komunikationsapparater. 2- stadsdelen Salaheddin är rensad av rebellerna. Alla som säger tvärtom gör det bara för att ge hopp till rebellerna, för att dem inte ska ge upp. 3- ”två hundra tusen enligt uppgifter, under de senaste dagarna tvingats på flykt av regimens helikoptrar och artilleri som terroriserat stadsdelar i Aleppo”. Vilka är dina källor egentligen, Aljazera ?, enligt mina källor var det rebellerna som terroriserat civila och begått värsta brott man kan tänka sig. 4- Du erkänner själv att ”salafistiska jihadisterna” finns i Syrien och strider, vilket är bevis på att USA/Väst skickar terrorister till Syrien. och att det hela handlar om att USA vill ha ett regimbyte i Syrien. Usa vill att Whabiter ska ta över makten som det hände i Lybien och Egypten 5- ”Det förklarar också att Assad verkar sakna tillräckligt med trupper för att ockupera byar och städer som angripits i olika omgångar”. Assad har tillräckligt med soldater och han har stark kontroll över hela landet, annars skulle inte regeringen klarat sig i 1.5 år trots all försök från Väst och USA för att störta Assad. ”Assads dagar är räknade” det har vi hört många gånger och speciellt från Carl Bildt, men det verkar som att alla västledare försvinner och han är kvar. 6- På tal om Menaf Tlass, han hade blivit av med sitt jobb för ca ett år sedan. Att han ställer sig på oppositionens sida innebär inte att han har desserterat, för han var ju inte ens i armen. 7- ”Den kurdiska minoriteten i norra Syrien har i stort sett inrett självstyre och tagit den militära kontrollen sedan armén övergett hela regionen”. Helt fel, lögn, propaganda. Det är avskyvärt att man babblar saker för att bara fylla sidor. Jag har kontakt med syrier som bor i norra delen och allt där är under kontroll och inget av det du säger stämmer. Förresten kristna står vid regeringen sida till 100%. Inte bara kristna utan alla etniska grupper stödjer presidenten. folket i Syrien har levt tillsammans i flera decenier utan några konflikter, nu kommer Västmakterna och vill uppmana till religiösa mottsättningar. I regeringen finns ministrar från alla etniciteter, kristna, sunniter och alawiter och drus. Assad har fölkets stöd, annars skulle han ha fallit för länge sedan.

 13. Tack och lov… så är vämjeliga bloggar som ovan nämnda Syrienblogg (och t ex Motvallsbloggen) bara organ för en mycket liten Diktatur- och Nackskottsvänster med rötter i Myrdalsrörelsen. KP, FiB och Clarte’ är organisationerna. Denna strömning, som det är högst tveksamt om det går att räkna till ”Vänstern”, har en mycket bisarr och obehaglig sektkaraktär, är helt isolerad från vanligt folks världsbild och värderingar, och sågar aktivt på sin egen gren genom att ställa sej i den ena terrordiktaturens efter den andras tjänst. De finner Assadregim legitim, liksom de såg Khadaffiregimen legitim och värd att försvara. Efter de senaste årens medlöperieskapader kommer de aldrig att finna vänner bland demokratiska socialister igen och deras chanser är med rätta rökta i det nya kommande Mellanöstern. Låt oss höja ett glas i glädje den dag de slutligen givit upp andan.

 14. Ingående analys.
  Ryssland och Iran förser Assads regim med vapen. Ryssland vill ha hamn på medelhavet. Vapen till rebellerna kommer från Saudiarabien.Turkiet tillhör NATO men har väl inte bett om dess ingripande.USA avvaktar.

 15. Maria, du får mig att sjunka ner i skorna av mindervärdeskomplex inför din genuint religiösa övertygelse. Du är som djupt kristna. De behöver inga materiella bevis för Guds existens. Han finns eftersom de tror det. Samma är det med dig. Du bara upprepar vad du tror och hoppas är sant. Att bemöta en tro med materiella bevis är bortkastad energi. Lika mycket bortkastad energi är det att gå i polemik med alla dina trossatser. Det räcker med att peka på en: -FSA är bättre beväpnad än Assads armé, skriver du. Allt är kanske relativt, men än så länge räcker inte kalachnikovs långt mot helikoptrar och haubitzar. Inga media, inte ens Syriens officiella kanaler, påstår det du torgför som sanning.
  Ett gott råd om du vill lära dig något om världen. Sluta tro och börja tänka.

 16. Maria,

  Är det inte syndigt att ljuga enligt bibeln? Min morbror och tre kusiner är i salahdin just nu och allt du skriver är ren och skär lögn. Sluta spela roulette din hycklare, när bashar faller om nån vecka kommer du och dina gelikar gå ut på gatorna och fira med oss och låtsas som ingenting, men erat hyckleri kommer inte att glömmas. Blodet på dina händer kommer inte heller att tvättas bort så lätt, du stödjer en av världens värsta diktaturer.

  Får jag fråga dig som ”minoritet”, hur fick du uppehållstillstånd i Sverige? Ljög du då och sa att du var förtryckt i Syrien?

  Du har satsat på fel häst!

  / M

 17. Mahmoud, jag vet inte om Maria är religiös och jag bryr mig inte. Det är en personlig sak. Jag bara menade att hon har samma logik som religiösa, dvs inget behöver bevisas när man tror.

 18. ”Maria” har nog valt sitt namn med omsorg, och det pekar säkert ut någonting väsentligt, men inte rakt på artikelförfattaren, utan dit han vill få oss att titta. Lusten att peka ut kristna i arabiska inbördeskrig är stark. Däremot är Eva´s sammanfattning korrekt. Nu väntar vi bara på Rakel och Rut 🙂

 19. Det verkar som att när Benny inte har förnuftiga svar på kommentarerna så börjar han attackera kommentatörerna. För att du ska veta, så har all fakta jag har skrivit källor och bevis. Jag kan lämna hundra länkar till dig, men jag vet vad du kommer svara; syriska kanaler är inte trovärdiga. När det gäller vapen som FSA använder, Uttrycker du dig så, ” Inga media, inte ens Syriens officiella kanaler, påstår det du torgför som sanning.” Märkligt, det kan bara inte stämma för syriska kanaler visar alla beslagtagna vapen från rebeller och berättar om hur avancerade de vapenen är, mycket är tillverkad i Israel och USA. Jag rekomenderar att du verkligen tittar på syriska kanaler för att ta reda på sanningen, dem sänder på engleska och franska också.

 20. ”Maria”; det finns bilder på rebellerna över hela nätet. De är utrustade med AK47 och RPG7, sovjetisk standardutrustning exporterad i decennier till Assads armé som rebellerna erövrat, eller tagit med sig då de deserterat. RPG7 bär inte på senaste modellerna av ryska tanks. Avancerade Nato-vapen syns ingenstans, och ingen effekt av några syns heller. Alla använder sovjetiska vapen, de är de enda på plats.

  Däremot finns det säkert wahabistiska privatister som utnyttjar situationen. De orsakar inte inbördeskriget, det gör alltid se styrande. Assads totalkorrumperade minoritetsbaserade utpressarregim har tagit på sig hela ansvaret genom att genomdriva sin diktatur.

  Naturligtvis har inte USA eller Israel skickat islamister till Syrien, de tar sig dit själva, mot USA och Israels önskan.

 21. Jag brukar titta på de syriska kanalerna (Al dunya, SANA) när jag vill ha ett gott skratt i denna blodiga tid. Till och med de som stödjer mördaren bashar till 100% kollar på de syriska kanalerna och vet att det som sägs är skitsnack. Du kunde åtminstone nämnt att vi ska kolla på Ryska RT (också lögnaktiv rapportering) eller något annat för att vi ska ta dig på halvt allvar.

  / Mahmoud

 22. Maria, den länk du hänvisar till säger bland annat att ”Aleppo rensats från väpnade gäng”. Allt är frid och fröjd. Hur kan det då komma sig att reportrar på plats beviar motsatsen? Vad gäller tyngre vapen har nu rebellerna tillgång till ett antal stridsvagnar som de erövrat från en militärbas i norra Aleppo. Men det kan ju inte vara möjligt eftersom de enligt dig och dina ”källor” redan har krossats. Däremot är det nog tyvärr inte sant att de fått Manpads av Turkiet. De skulle behöva sådana vapen mot helikoptrarna.

 23. Det står väl inget i Marias länk om att det är frid och fröjd i Aleppo utan det står väl att namngivna områden i den stora staden är rensade från rebeller, men ni kanske läser allt som kan gå emot er lika slarvigt?

  Nu visar till och svensk media att de gulliga rebellerna är allt annat än oskyldiga lamm utan mest verkar vara ett gäng avtryckarglada gudskrigare…Assad må vara en gris men alternativet verkar inte så mycket bättre.

 24. Erik,

  Jag antar att du pratar om videon som kom ut igår där rebellerna avrättar några i familjen al berri? Jag stödjer inte sådana avrättningar men om du är insatt i vad denna shabiha milis som styrs av Al berri i Aleppo området gjort så kan du lättare förstå varför de utsattes för denna avrättning.

 25. Så här står det: On Tuesday, the Syrian army cleared most areas of the northwestern city of Aleppo of armed groups, killing tens of rebels in the southwestern neighborhood of Salahuddin and the southern district of Sokari.”
  -De flesta distrikten i Aleppo. Om det inte är en skönskrivning (frid och fröjd) av situationen då finns det nog ingen.
  Ditt prat om grisar står för dig. Kackerlackor, råttor,grisar etc. Djurvärlden gillas tydligen inte av en del.
  Om klanen Berri organiserar en attack i ryggen på rebellerna som håller på att angripa flygfältet så får de nog finna sig i att de utsätts för en hämnd. Rebellerna förlorade 20 män, vissa hittades bakbundna med skott i huvudet. Alla avrättningar utan rättegång, liksom tortyr och andra brott mot mänskligheten är beklagliga och förkastliga. Men klanen Berri i Aleppo får nog stå sitt eget kast sedan den gett sig in i ”leken” utan provokation.

 26. Maria, vad gäller dina fantasier om alla minoriteter som sluter upp bakom regimen kan du läsa det här:

  Syrian Christians ’not protected’ by regime

  Syrian Christians have a range of attitudes towards the uprising, Latakia-born priest Nadim Nassar says in an article for Comment is free. ”Some support the regime, many have refused to be drawn into the conflict, and others are active members of the opposition,” he writes.

  Because Christians are a minority, the general view is that they are sympathisers of the regime because they have been ”protected” by it. In fact, under the present regime, Christians have never been given special treatment or protection in any way.

  Although Christians have not been persecuted in Syria, and we have been free to practise our faith and go to church, we have not been exempt from suffering under the corruption that engulfed the regime and infected much of Syrian society.

  Christians were not persecuted even before the Assad family came to power – in the 1940s, Syria had a Christian prime minister. As a Syrian priest, I deeply believe that Christians do not need to hide behind any regime to be protected; we are protected by being Syrians, an original part of the fabric of our society – do not forget that Syria was one of the earliest centres of Christianity 600 years before the birth of Islam.

 27. Om det är din översättning för frid och fröjd så förstår jag att du köpt rebellernas version av kriget och med ditt sätt att se på saker så blir det helt OK för regimen att köra fult eftersom deras soldater blir utsatta för barbari av rebellerna, dessutom rätt bekvämt av rebellerna att anklaga alla som emot dem att vara shabihamilis fast det kanske bara var folk som ville försvara sitt bostadsområde från terrorister. Freden är nog mer avlägsen än någonsin med hjälp av sådana som dig…ha dett gott.

 28. ERik,
  Vad jag tycker och tänker har nog inte mer inverkan på freden i Syrien än dina spottloskor på ett folk som gör uppror mot en diktatur. Det kan du tydligen inte inse. Det är ditt problem.

 29. Efter att ha läst artikeln och alla kommentarer så ser jag att jag redan har läst samma saker i DN som vid denna blogg.
  Hej då!

 30. Göran, vad praktiskt. Då kan du ju spara pengar genom att låta bli att köpa DN.

 31. Att alla ”motvallsbloggare” viftar undan de fredliga demonstrationerna, som saknar motstycke i antal och omfattning, är minst sagt skamligt. De idisslar samma dumheter som syriska staten basunerar ut – terrorister och beväpnade gäng. Den väpnade kampen (eller försvaret) var och är inget provokationsanfall. Provocerande så att man verkligen blir förbannad och ledsen är dock regimens urskillningslösa bombardemang rakt in i städer dag efter dag. Vecka efter vecka, månad efter månad. Frågan är också vad man ska ha FN till? Total tandlossning..

 32. Paul, Till en del liknar dagens regimkramare de som 1956 kallade de ungerska arbetarna för fascister när de gjorde uppror mot enpartisystemet och inrättade sina egna arbetar- och fabriksråd över hela landet. Endast tack vare total rysk militär övermakt kunde lydregimen räddas. Tusentals ungerska arbetare mördades och avrättades under livliga applåder från europeiska ”anti-imperialister”, då främst de kommunistiska partierna med det franska kommunistpartiet i spetsen. Motvallasbloggare, myrdalianer och andra nötter är bara en parodi på de mäktiga kommunistpartiernas totala svek mot den ungerska arbetarklassens revolt.

 33. Enligt andra mer trovärdiga källor än Marias har kurderna etablerat kontrol över den del av Kurdistan som ligger i Syrien och anslutit sig till oberoende Kurdistan i Irak. Syrien låter det området gå för nu. Däremot vill inte Turkiet låta kurderna i sitt land ansluta sig till de Irakiska kurderna. Turkiet som annars inte har något emot att alliera sig med terrorister anfaller Iraks kurder med svepskälet att de bekämpar PKK.
  Det är inte klart att USA vill ha ett regimbyte i Syrien. Däremot har de inget emot att Al quaidas militära grupp decimeras.

 34. Eva, jag kan inte finna några bevis för att kurderna i Syrien, som effektivt tagit kontroll över sin region, har ”anslutit” sig till det irakiska Kurdistan/

Lämna ett svar