Insyn i Bachar Assads propagandamaskin

Ett spektakulärt avhopp från regimens statliga radio låter oss se in bakom kulisserna av officiella lögner som serveras dagligen.

Kvinnan som hoppat av heter Ola Abbas och arbetar sedan länge som programledare i radiohuset i Damaskus. Hon hoppade av den 11 juli efter en kvällssändning, flydde till vänner och tog sig sedan till Libanon och vidare till Paris.

Ola Abbas ansvarade för ”De ungas röst”(Sawt Al-Shebab) där hon bland annat tvingades ägna sig åt förfalskade direktsändningar. Samtal togs emot, filtrerades från kritiska röster och presenterades som direktsamtal. Ola Abbas avhopp är genant för regimen eftersom hon är alawit, Bachar Assads egen klanbas.

I radiostationens korridorer säger Ola att hon dagligen mötte informationsministern som delade ut order om senaste vinklingarna att hålla sig till. I början av revolutionen fick inte ordet ”demonstration” användas. De skulle till att börja med beskrivas som ”störande av ordningen” och därefter som en ”komplott” där demonstranterna skulle kallas ”väpnade gäng” eller ”terrorister”.

En bomb exploderade i dag, 6 aug., i det statliga radio- och tevehuset.

På kvällen den 11 juli hade Ola fått nog av lögnerna. Trots att hennes mor är en regimtrogen känd poet stod Ola inte ut med att hålla tyst om en ”president som skjuter på sitt eget folk”.  Det är den franska dagstidningen Le Monde som återger Ola Abbas berättelse om arbetet i regimens propagandamaskin.

Media: DN1,DN2,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

3 reaktion på “Insyn i Bachar Assads propagandamaskin

  1. Det är intressant att andra Assadtrogna bloggare i sverige utger sig för att vara mediekritiska och avslöjare av propaganda, främst genom den sanningssägande median såsom PressTV(Irans propaganda kanal med västerländska dissidenter som målgrupp), RT(Rysslands propaganda kanal med västerländska dissidenter som målgrupp). Helt okritiskt sväljer man propagandan som understödjer den egna tesen.

  2. Anon, håller helt med dig. Det är en historisk bankrutt som drabbar stora delar av den så kallade ”revolutionära vänstern” i Sverige. Tusentals anhängare till KP och andra sekter kan inte längre se skillnaden på ett folkligt uppror och fundamentalisters agendor. Inte heller kan de längre ta avstånd från diktaturer om de på något sätt kan förknipaps med ”motstånd” mot USAs inflytande. Blir det uppror i Nordkorea mot Kims dynasti ska vi vara beredda på nästa förräderi mot folks rätt att göra uppror.
    mvh
    Benny

  3. FSA tog ju en repporter för SANA förra veckan som berättade hur de fejkade hela inslag, de åkte med en suzuki lastade med lik från dödade demonstranter och åkte ut i bushen och strödde ut dem för att de ska se ut som terrorister dödat civila.

Kommentera