Mats Wilander – ”bekväma svenska ungdomar med feta rövar”

.

.

Den forne professionelle tennispelaren Mats Wilander, utvandrare från Torpsbruk i Småland och numer med residens i Idaho, slår ”nät och ut” när han försöker att använda sin berömda, våldsamt överskruvade toppspin också i politiken. Förmodligen har han inspirerats av Tea Party – rörelsen i sin nya hemstat:

– De unga har det alldeles för bekvämt. Det är ett land under socialistisk dominans där staten tar hand om allt. Alla familjer har en eller två bilar, bra boende, platt-tv, datorer, internet och så vidare. Allt finns där, bara genom ett klick, säger Wilander, och menar att ingen orkar offra sig så som det krävs för att bli bra i en sport som tennis… I tennis måste du själv lyfta på röven … Sverige har inte längre några tennisstjärnor eftersom de låter sina ungdomar bli feta”

”Upp flyga orden, stilla tanken står”, brukar det heta. Fredrik Reinfeldts moderatregering skulle – utan att någon märkt det – ha infört socialism i Sverige – med staten som en curling-dadda för svenska ungdomar. Bortskämda och bekväma, feta och tungrövade får dessa allting genom ”ett klick” och vill därför ”inte offra sig längre”…

Bättre var det förstås när Wilander var ung. Då styrde Olof Palme landet och det fanns kommunalt finansierade tennisbanor även i fattiga Småland. Utan dessa och utan den svenska musikskolan hade vi inte haft vare sig ett svenskt ”tennisunder” eller en sensationell ”musikexport”. Till skillnad från i andra länder upphörde tennisen under dessa år att vara ”de vita gentlemännens sport”. Den blev tillgänglig för även en liten kille som Mats.

Wilanders dumdryga inhopp i svensk inrikespolitik visar att man får en trasig tennisboll till hjärna om man tillbringar hela sitt liv med att bara jaga fram och tillbaka på centercourten. I och för sig gör han på sitt sätt god propaganda för socialismen. För vad är det för fel på att ha ett bekvämt och bra liv?

.

.

Nu ser verkligheten dessvärre inte ut som den gestaltas i Wilanders utspel för den belgiska tidningen Le Soir. I förhållande till tidigare är Sverige ett av de länder i världen där ojämlikheten och arbetslösheten har ökat snabbast i världen. SCB:s senaste statistik bekräftar att både arbetslösheten och långtidsarbetslösen rakar i höjden. Till våren sägs att 400 000 människor kommer att vara utan arbete. Många barn och ungdomar svälter visserligen inte ihjäl och kan säkert se på TV. En del får till och med ”feta rövar” av sin dåliga mat. Men de lever i en svår social fattigdom.  Ett bra jobb och en egen bostad är för många bara en dröm. Det finns tiotusentals ungdomar i Sverige som säkert är beredda att ”offra” nästan vad som helst om de ser en möjlighet att ”ta sig upp”.

Dagens tennis är urtråkig. Den handlar mest om att slå så snabba och hårda bollar att du dödar din boll direkt. För att klara av detta tränar spelarna för mycket och slår för hårt. Det är därför exempelvis Robert Söderling har gått sönder. Men självklart, om vi ville, skulle Sverige kunna få fram en ny Björn Borg – eller Mats Wilander – även i tennis. Jag har läst Zlatans memoarer och framförallt då de första hundra sidorna som handlar om hur han kämpar sig upp ur barndomens och ungdomens sociala misär. I dagens mest utsatt förortsområden, som det brukar heta, finns mängder med barn som lever ett ”obekvämt liv”. Wilanders socialistiska regering med all sin dominans skulle lätt kunna styra över medel så att det byggdes låt säg ett tiotal bra tennisarenor i respektive Rosenlund, Hammarkullen och Rinkeby. Sätt dit massor med tränare (Wilander?) och instruktörer och vips kommer vi i slutet på detta decennium att kunna ståta med ett nytt tennisunder.

Ps. Skulle förslaget bli verklighet är det givetvis nödvändigt att dessa kommande stjärnor också får möjlighet till en bred allmänbildning. Annars är det risk för att vi om ett tiotal år har en rad med fördummade fixstjärnor som kan slå sina tennisbollar fortast  av alla – men samtidigt är helt okunniga om världen utanför centercourten. DS.

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

I media: DN1,

8 reaktion på “Mats Wilander – ”bekväma svenska ungdomar med feta rövar”

 1. Mats Willander har säkert inte fått sin feta röv ännu. Den kommer. Han som lyckats, hyllats som stjärna. Man kan ju då välja; ska jag uppmuntra och stimulera de som inte har råd med vare sig tennis- hockeyutrustning. Ja, då är det ju enkelt att lösa problemen med att säga att ungdomar är ”lata”. Det görs ju mot alla som är arbetslösa, sjuka m.m. DET ÄR LITE ROLIGT ATT DET KOMMER FRÅN EN MILJONÄR som Willander.

 2. En poäng har Mats iallafall. Vi är bortskämda i Sverige och det gäller inte bara ungdomar utan även vuxna. Jag kan säg det efter att ha jobbat i ett flertal länder. Jag ser inte en ungdom idag utan Iphone och de ser inte ut att lida heller. Allt tal om barnfattigdom måste man dividera med fem. Det är ett relativt begrepp och vid jämförelse med andra länder har de flesta ungdomar det bra. Det har inte att göra om Mats är miljonär eller inte. Så fort någon säger sanningar eller uttrycker sig rakt på sak blir det för mycket i landet där lagom är ett honnörsord. Då går drevet bland Sveriges för det mesta helt ointressanta journalister.

 3. Det finns en hel del att invända.

  1) Det är amerikanerna som låter sina unga bli feta.
  2) Det är amerikanerna som har två bilar och iPad.
  3) Hans bild av Sveriges offentliga åtaganden är från 80-talet. I övrigt anklagar han svenskarna för att vara som amerikanerna.

  Vare sig Borg eller Wilander gjorde sig kända som intellektuella giganter, som du säger är deras prestation att ha brutaliserat tennisen. Men kan man i dagens värld verkligen veta att han sagt detta? Nu för tiden kan A säga att B har sagt något och sen bränna ner C´s ambassad. B kan ha mumlat något, sagt något i ett annat sammanhang som sen klippts bort, eller D kan utge sig för att vara B och säga något.

  Om man slår ner bopålarna i Idaho blir det kanske tråkigt efter ett tag? Men å andra sidan behöver man inte betala så mycket i skatt?

 4. sl, morrn på dig;
  Om man ska måsta ha tråkigt för att slippa betala skatt då betalar jag hellre min beskärda, rättvisa del. Wilander och andra ”stjärnor” går via skatteparadisen för att slippa skatt. Se min artikel på bloggen.
  mvh
  Benny

 5. Wilander har i alla fall inte använt sin tid till att förkovra sig. Han gav ett sundare och mer intelligent intryck så länge han var aktiv. Kan det vara hjärnskador av alla drogerna?

 6. Mats, en del ungdomar har iphone andra har det inte. Att säga att vi svenskar är bortskämda är att säga att det inte finns sociala problem, bortsett från de fall där individen får skylla sig själv. Vad du menar med att allt tal om barnfattigdom måste divideras med fem förstår jag inte riktigt. Men med god vilja antar jag att det rör sig om att de nivåer som ibland presenteras ska divideras med fem (varför just 5), inte att talet om (…) ska divideras med fem. När du vidare skriver att svenska ungdomar har det bra jämfört med ungdomar i andra länder måste man vidare undra bra jämfört med vad? Jag uppfattar din kommentar som en attack mot att man inom forskningen förstår fattigdom relativt (det vill säga som ett socialt relaterat fenomen). Då är alternativet att förstå fattigdom som absolut. Men de allra flesta som vill förstå fattigdom absolut använder ett relativt mått som man sedan fryser fast i tiden. Detta innebär att man utgår från ett relativt förhållande och antar att samhället inte förändras över tid (detta är fallet med den amerikanska fattigdomsgränsen). Problemet som finns när man diskuterar fattigdom på det ytliga sätt som ofta sker är att man inte är intresserad av fattigdom som fenomen utan fattigdom som mått alternativt begrepp. Problemet består i att man givet detta mäter något, men man vet inte vad.

  Det som är intressant med resultaten då relativa mått används (även ganska dåliga sådana) är att det finns en tydligt korrelation mellan detta/dessa mått och andra sociala problem inklusive ohälsa och stress. Man kan även finna liknande korrelationer när man använder sig av referensgrupper, och inte bara fattiga jämfört med icke-fattiga. Orsaken till detta kan du finna hos Karl Marx likväl som hos Adam Smith (eller för den delen i Amratya Sens (nobelpristagare i ekonomi 1998) arbeten, nämligen att vi människor relaterar till varandra i förståelsen av oss själva (för att undvika skam som Smith skrev).

 7. Jag är i över 20-års åldern och jag har inte nån lyxig mobil. Jag har haft, fick en i present men dock blev jag tvungen att sälja den för att ha råd med hyran till den lilla 1an jag bor i. (har inte heller nån tv eller internet). Jag har levt på social-bidrag de senaste åren för jag har inte kunnat få nått arbete trots alla 20 jag söker aktivt per månad. Har bara fått slava på praktikplatser för att få tjäna ihop till mitt bidrag! Och jag lär antagligen aldrig få något jobb heller eftersom alla platser till och med nekar praktikplatser idag trots det är tomt med personal på varenda ställe! De flesta jag känner har det inte så lätt som du påstår att den ’normala svensken’ har, förutom då alla invandrare som till och med får ett körkort direkt i handen och stor lägenhet av soc… men vad vet jag, jag lever ju bara i den väldigt bittra VERKLIGHETEN!!!

 8. haha..det är ju skrattretande, säger bara IQ fiskemås :0 vakna upp och se hur det är i sverige idag innan du yttrar dig så nedlåtande, det är defenitivt inte alla barn och ungdomar som är bortskämda, många många lever i fattigdom med knappt mat för dagen, det har blivit mycket sämre i sverige och grundtryggheten finns där inte längre, vi har massor av ytterområden i sverige där stor del av befolkningen lever på socialbidrag, är arbetslösa, sjukskrivna, du skall inte tro att deras barn har valt detta liv själva, dom har inte råd med märkeskläder, fin mat eller dyra mobiltelefoner…som sagt glöm inte bort att du själv har varit en helt vanlig tonåring en gång i tiden som fick turen/chansen att lyckas bli förmögen på din sport..låt inte din egen lycka få dig att se ner på andra….du borde skämmas:(

Kommentera