Katterna har blivit hermeliner

Från så gott som alla ekonomer och politiska läger har regeringen och Anders Borg kritiserats för att den, trots att Europas är på väg att malas ner i recession, inte i tid har motverkat detta på hemmaplan genom att öka statens utgifter.

.

Med moderaterna i regeringen fortsätter vi att tappa greppet

– om de gamla och sjuka samt välfärden i stort.

När löven nu virvlar ute och höstbudgeten lagts står det klart att Borg sent omsider valt att öppna plånboken. Om än försiktigt och mest med en rejäl dusör till näringslivet i form av sänkt bolagsskatt. Detta samtidigt som pensionärerna på gamla dar får trösta sig med en ynklig napp i form av en femtiolapp i månaden…

Hur svarar då socialdemokraterna? Ja, egentligen inte alls. Som under så lång tid. ”En svensk tiger”, hette det under Andra världskrigets beredskapsår. ”En socialdemokrat tiger”, heter det med Stefan Löfvén som partiledare. Vi får i sak veta att ”det egna alternativet kommer om två veckor”. Men samtidigt kommer två utspel som ger oss en del förhandsbesked.


.

På Facebook dansar denna underbara teckning av Jan-Erik Ander

runt på massvis med sidor. Under stort jubel.

Häpnadsväckande nog valde partiets ekonomiska taleskvinna, Magdalena Andersson, att i SVT Aktuellt attackera Borg för att han med sin budget ”äventyrar ordning och reda i statens finanser”. Hon slängde i väg ett riktigt bomskott genom att främst sikta in sig på att ”statens överskottsmål på en procent riskerar att bli något mindre nästa år”. Borg, som så länge kritiserats för sin återhållsamhet, kunde elegant kommentera missen genom att säga att så ska konjunkturpolitiken se ut. ”Lite över målet i goda tider, lite under när ekonomin blir sämre”…

Visst, Andersson fick också in ett höftskott mot den sänkta bolagsskatten, ”Man ska inte låna till en vidlyftig sänkning av denna”. Men samtidigt sköt hon också därmed sin egen partiledare i foten. Han har redan sagt sig vara för en sänkning. ”Om än kanske inte lika stor”. När partiets eget budgetförslag blir klart kommer skillnaderna mellan regeringens förslag och de egna alternativen tragiskt nog att som vanligt bara kunna räknas i promille av statsbudgeten.

”Katterna har blivit hermeliner. Det politiska ointresset och likgiltigheten inför regeringsalternativen kan fortsätta att breda ut sig.”

En gång i tiden, i det sekel som var, utkämpades i det socialdemokratiska regeringskansliet en livad strid mellan ”de röda och de vita rosorna”. De ”vita” vann med sin banérförare Kjell Olof Feldt och denne kunde sedan se till att bereda vägen för alla de avregleringar och privatiseringar som vi fått utstå, oavsett färgen på regering. I dag har den vita rosen slokat. Likt oss andra som grånat är den före detta finansministern vissnad och lite skrynklig. Men en del kraft finns kvar och så här på gamla dar varnar han därför i Expressen för den utveckling han själv var barnmorska till. ”S och regeringen är mer lika än någonsin”, hävdar han. ”Stick ut! Säg att utan högre skatter kommer välfärdsstaten inte bevaras”. Trogen sin vita färg från den gamla partifejden föreslår han sedan som lösning ”höjd moms på mat”. Tanken på att beskatta de rika finns inte i den egna vokabulären. Bara ordet ”kapitalbeskattning” skulle nog få de även de vissna blombladen att tappa de rester av svagt vitt som ännu kan skönjas.

.

”Politik är att vara viljelös”

Frågan om hur man ska öka skatten för de rika är lika frånvarande hos socialdemokraternas enmansutredare i skattefrågan. Det är Leif Padgrotsky som samtidigt med regeringens budget visar upp de riktlinjer han vill rita upp för framtiden.  Allt ska egentligen förbli vid vad det är. Palmes motto om att ”Politik är att vilja” har förvandlats till dagens : ”Politik är att vara viljelös”. Visst, han mumlar också något i sitt granna skägg ”om stora skattesänkningar för pensionärer, sjukskrivna och arbetslösa”. Men sedan rutinmässigt med tillägget ”På sikt”….

”Socialdemokraterna jobbar för att förstärka den agenda som redan finns”. säger partiets dåliga samvete Göran Greider.

Katterna har blivit hermeliner. Det politiska ointresset och likgiltigheten inför regeringsalternativen kan fortsätta att breda ut sig.

För Vänsterpartiet borde det som sker också betyda ett uppbrott från den så länge omhuldade tanken på en ”rödgrön regering med (s), (mp) och (v). Inte så att man slutar att argumentera för ett regeringsskifte. Vi måste naturligtvis göra oss kvitt borgarna. Men politiken för en tänkt ny regering måste alltid hamna i centrum. Jonas Sjöstedt måste ta av sig kavajen, lätta upp slipsknuten och strunta i att alltid vara så välkammad när han diskuterar regeringsfrågan. En regering för Sveriges många löntagare kräver ett uppbrott från dagens underkastelse inför marknadsekonomin. Propagandan för ”Välfärd utan vinst” är en bra början. Men inte mer.

.

Från Sergels torg i måndags. Upptakten till demonstrationen för

Välfärd utan vinst. Foto: Socialistiska läkare.

I kampanjen för ”Välfärd utan vinst” blottläggs dessutom Miljöpartiets borgerliga grundsyn i ekonomiska och sociala frågor.

”Maria Wetterstrand har hävdat att Miljöpartiet ”är ett hem också för liberaler”. I dag är det tydligt att man delar både hus och säng även med moderaterna.”

När Malmös socialdemokrater i veckan röstat för ett förslag om att skicka en motion till kommande partikongress om att ”partiet ska verka för en icke-vinstprincip inom skola, vård och omsorg” firade det egna kommunalrådet Andreas Schönström detta glatt genom att säga adjö till riskkapitalisterna: ”Nu räcker det. Festen är slut. Dags för er att dra”. Ett utrop som ledde till ett ilsket utbrott från Miljöpartiets kommunalråd Nils Karlsson. I hårda ordalag fördömde han tillsammans med moderaternas Anja Sonesson Malmö Arbetarekommuns vilja att bli av med de profitörer som skor sig på välfärden. Maria Wetterstrand har hävdat att Miljöpartiet ”är ett hem också för liberaler”. I dag är det tydligt att man delar både hus och säng även med moderaterna. I en regering som vill bryta med rikskapitalister och marknadsdiktatur där kan det definitivt inte finnas några miljöpartister…

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

I media: SD,DN1,DN2,SVD1,SVD2,GP1,SVD3,SVD4,AB1,DN3,

12 reaktion på “Katterna har blivit hermeliner

 1. Hur ska man kunna bli kvitt borgarna nu? Två år av bortkastad intetsägande opposition. Det ser inte bara likadant ut som inför förra valet. Det har blivit värre med en nedtryckt vänster inom S. Hänger allt på Jonas Sjösteds kavaj nu? Måste det inte bildas en bred vänsterallians, som Danmarks Enhedslisten, för att bryta mot den allt mer svällande borgerliga alliansen? När småpartierna i regeringen ligger risigt till störtar Socialdemokraterna fram med en räddande hand – helt ofattbart. Kan man dela Socialdemokraterna mitt itu? Antagligen inte, men vänstern är munkavlade och utan S-vänster välter man inte borgarmuren.

 2. Håller med. Vi måste betona politiken, vid det som är ett nödvändigt regeringsskifte.

 3. Ytterst är det inte inte borgarna som har raserat den generella välfärden. Det är Socialdemokraterna som bär skulden genom sitt tysta medgivande.

  Ingen säger det men alla vet om det. 8(

 4. Sänkt bolagsskatt var ingen prioriterad fråga för näringslivet. Näringslivet hade helt andra prioriteringar vad beträffar skattesänkningar.
  Varför skulle Jonas Sjöstedt ta av sig kavajen och lätta på slipsknuten? Karln bor ju på en av Sthlm-s innerstads mest exklusiva adresser, fjärran från det mångkulturella samhälle han parti förespråkar. Läste nyligen en artikel i media att alla politiker från höger till vänster bor i etniskt rena områden. Sjöstedt är numera en borgare och efter sina år som EU parlamentariker har han säkert placerat sina pensionspengar från EU i något skatteparadis liksom många andra EU parlamentariker. Man måste vara mer än lovligt korkad om man tror att VpK skulle ändra på det nuvarande samhällssystemet. Ett system som har tjänat dess politruker väl.

 5. Ugglan,
  Om vi hade trott att V kunde bidra till att ändra samhället hade vi båda inte kämpat i 45 år i ett annat politiskt parti.

 6. Det låter förtroendeingivande. 🙂

  Jag försökte med V men upptäckte ganska snart det inte var som jag hoppats. V hade (då i.a.f.) koppling till S och S har koppling till borgarna så vad är då V?

  Så enkelt stoppade kapitalet socialismen. 🙁

 7. Ref Jonas Sjöstedt.

  1. Han bor i en hyreslägenhet på tre rum och kök med familj. Lägenheten tillhör UD , det är en tjänstebostad av nåt slag . Hans fru är diplomat.

  2. Vänsterpartiet har en partiskatt som begränsar Sjöstedts och alla andra heltidsparlamentarikers inkomst till 35000 före skatt. Man kan ha åsikter om summan hit och dit men det tog lång tid att få igenom nuvarande system ( förra var mindre bindande) och det är stor skillnad mot de andra .

  Så gärna en politisk kritik av (v) men håll lite fakta klart kring det här med politruker och annat .

  kamratligen/d

 8. @daniel håkansson

  Det var ju tur det då, att det bara var en hyresrätt som Sjöstedt bor i på en av Sthlm-s innerstads mest attraktiva adresser, fjärran från det mångkulturella samhälle som han förespråkar. Hade det varit en bostadsrätt så hade det väl blivit ett ramaskri bland kamraterna på Kungsgatan 84. Bekvämt att påpeka att det är någon annan som är ägaren till bostaden ( i det här fallet UD) så att man slipper få skit på sig. Hur var det nu med företrädaren till Sjöstedt, fickrunkaren Lars Ohly? Gjorde han inte en del klipp på bostadsmarknaden när han sålde av sin bostadsrätt för en nyinvestering i en annan bostad?

  Ser ni inte själva vilka hycklare ni är, ni som kallar er för socialister?

 9. Pingback: Svåra effekter för vilka, Pagrotsky? « PEPPRAT RÖDGRÖNT

 10. ”Läste nyligen en artikel i media att alla politiker från höger till vänster bor i etniskt rena områden.”

  Var läste du den ”artikeln”? Avpixlat? Politiker bor väl lite varstans, det är liksom poängen med att ha ett representativt valsystem, att de representerar olika områden.

  Själv har jag vuxit upp i det där hemska ”mångkulturella” som du viskar om. En av landets mest mångkulturella kommuner faktiskt. Och jag tycker att det är bra med invandring, den berikar Sverige, och fördelarna uppväger nackdelarna många gånger om. Hur stämmer det med dina insinuationer om att alla som gillar mångkultur bor i ”etniskt rena” områden?

  Det som saknats i vänstern hittills har inte varit krypskytte och misstänkliggöranden. Eller kanske jag ska säga gnäll, helt enkelt, för kritiken mot v här ovan liknar rätt mycket gnäll. Vi får de partier vi förtjänar och är vänstern inte tillräckligt bra så är det allas vårt fel, inte Jonas Sjöstedts eller någon annan enskilds.

 11. ugglan ,

  Ch Hermansson bodde på Gärdet. Lars Werner i Tyresö. UD har dom tjänstelägenheter dom har.
  Det viktiga är partiskatten . Den kan vara ett vaccin .
  Det finns en färsk undersökning om var olika kommunpolitiker bor i Stockholm.
  För övrigt har Jimmie Åkesson 100 papp i månaden.

Kommentera