Malala Yousafzi skjuten

.

I går var det Internationella dagen för flickor och unga kvinnor. Samtidigt ligger fjortonåriga Malala Yousafzai, skolflicka och politisk aktivist medvetslös efter ett nackskott av talibanerna i pakistanska Swatdalen.  Genom sina modiga framträdanden hade hon blivit en symbol för flickors rätt till utbildning. ”Enligt sharialagen måste hon då dödas” menar landets religiösa högerextremister. Hon har opererats och ligger medvetslös. Läkarna hoppas att hon kan överleva men risken är naturligtvis stor för svåra hjärnskador.

I Pakistan och på många håll i världen har ursinnet varit stort över mordförsöket. Många röster har höjts med vrede. Samtidigt fortsätter USA:s dödande drönare att svepa över landet vilket bara ger extremismen ett ökat stöd. Vi hoppas att Sverige kan öka stödet till de krafter som på plats kan bekämpa talibanerna med social och politisk organisering.

.

Här är Malala Yousafzai på ett möte

med International Marxist Tendency.

På affischen Lenin och Trotskij.

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

2 svar på ”Malala Yousafzi skjuten

 1. Bedrövligt att somliga – läs: talibaner – inte har bättre argument än våld att ta till, när deras anhängarskaror krymper! Vad är det de vill egentligen, utöver att tilltvinga sig makt i Allahs namn? De utövade ju ett sannskyldigt skräckregemente i Afghanistan i några år, innan de vältes över ända hösten 2001. De gav ju en fristad åt islamistiska terrorister – det säger ju allt! Mulla Omar är mig veterligen fortfarande på fri fot. Är det någon som har en aning om var karl´n håller hus – eller skyddas han av fraktioner inom den pakistanska underrättelsetjänsten?

  En ljuspunkt i bedrövelsen är i alla fall att talibanerna skjutit sig i foten rejält – den spontana och folkliga vreden över detta illdåd inger hopp om pakistanierna och deras land inför framtiden. Min tolkning är att folket i Pakistan är hjärtligt trötta på talibanerna och deras kalashnikov-islamism, men tills nu knutit näven i byxfickan för att de inte vågat annat. Talibanernas folkliga stöd torde vara högst försumbart, och skotten mot Malala var uppenbarligen droppen som fick bägaren att rinna över!
  Om nu amerikanerna också hade vett att genast sluta skicka drönare in på pakistanskt territorium, så finns det en sportslig chans att talibanerna reduceras till en blodig fotnot i historieböckerna. Det är, tror jag, avskyn mot drönarattackerna, som hittills gett talibanerna anhängare.

  Mulla Omar och hans anhang är väl bland de mest bisarra figurer vår moderna historia uppvisat. Han ville skapa ett lyckorike på Jorden, med 700-talet och islams gryningstimma som förebild, utan minsta hänsyn till att världen förändrats sen dess, och är stadd i ständig förändring. Tycks vara drömmen om det förlorade paradiset som spökar – något som tydligen ligger och skvalpar i det kollektiva omedvetna, för att använda en jungiansk term.
  Oavsett politisk/religiös agenda är mulla Omar samma andas barn som klanen Kim i Nordkorea, Mao, Lenin et consortes, Hitler, Pol Pot – har jag missat någon?

  Herrarna må ursäkta – jag har läst er programförklaring på den här bloggen – men jag förhåller mig sunt skeptisk till utopier, av vad slag de vara må. Utopister av alla schatteringar har en trist ovana att inte ta hänsyn till att vi människor faktiskt är olika – som tur är, annars skulle vi väl dö av pur leda – och svårligen låter oss nedtvingas i samma prokrustesbädd! De mänskliga kostnaderna är helt enkelt för höga. Tack och lov nöjer sig de flesta utopister med att sätta sina idéer på pränt.
  Finns f.ö. en genomgång av svenska utopister, skriven av den alltid lika läsvärde Ronny Ambjörnsson.

 2. Martin,
  Tack för ett inlägg som jag kan hålla med om. Att jag inte håller med dig när du packar ihop Lenin med dynastin Kim tror jag du redan insett så det behöver jag inte bråka om. Att talibanerna är ett märkligt och avskyvärt fenomen delar vi som idé.
  mvh
  Benny

Lämna ett svar