Somaliasvenskarna, Carl Bildt och Julian Assange

Ibland kan vi, trots allt, vid ett eller annat tillfälle under året få se att liberalismen kan blänka till när vi läser Dagens Nyheters ledarsida.

I morse var det en sådan dag. Redaktionen levererar hård batalj när det gäller Utrikesdepartementets handfallenhet inför USA:s gripande av två svenskar i Djibouti. Den bästa träffen står illustratören Magnus Bard för i sitt öppna hån av Carl Bildt…

 
”Varför är det USA som ska avgöra männens öde”, frågar ledarredaktionen och fortsätter:
.

”Det är inte acceptabelt att Washington tar sig rätten att utan juridisk kontroll förhöra andra länders medborgare och flyga dem över halva jordklotet för att därefter åtala dem på amerikansk mark. De misstänkta har – liksom svenskegyptierna vid Bromma flygplats – utsatts för ett kontroversiellt amerikanskt förfarande som kallas överlämnande, ”rendition”. Det är en grådaskig juridisk term och en företeelse som Barack Obama var kritisk mot innan han kom till makten, men sedan själv börjat tillämpa en variant av…

I Sverige är det inget brott att tillhöra al-Shabaab. Man borde därför kunna förvänta sig att UD har synpunkter på att svenska medborgare, gripna i Afrika, tas till USA för detta brott – av vad som framkommit utan en formell begäran till Sverige om utlämning…

UD har många frågor att besvara vad gäller behandlingen av de båda svenskarna. Rättsstatens principer gäller lika för alla. Sverige har en skyldighet att stå upp för sina medborgare när deras grundläggande rättigheter kränks.”

Så långt Dagens Nyheter. Till Aftonbladet säger UD:s presschef Anders Jörle att Sverige inte har protesterat utan anser att ”Det avgörande är att det blir en bra rättsprocess i USA. Folkrättsligt är Sverige inte en aktör i det här”.

För alla de som hävdat att ”Sverige” aldrig någonsin skulle kunna låta Julian Assange gripas på ett liknande sätt  borde detta vara en viktig tankeställare. Kunde Anna Lindh lämna över svenskegyptierna till tortyr i Kairo är det naturligtvis fullt möjligt att Carl Bildt kan göra samma sak med Assange under förevändning av ”Det viktiga är att det blir en bra rättsprocess i USA. Folkrättsligt är Sverige inte en aktör i det här. Det är en sak mellan Australien och USA”…

.

 Bradley Manning i dagens Guardian.

I USA inleds samtidigt i närtid en rättegång mot Bradley Manning, mannen som anklagas för att ha läckt tusentals sekretessbelagda dokument till WikiLeaks och Julian Assange. Manning har förklarat sig oskyldig men den militära åklagaren menar att bevisen är övertygande och att en av åtalspunkterna är att han genom sitt handlade har hjälpt fienden terroristorganisationen Al Quaida. Ett livstidsstraff i militärfängelse, utan möjlighet till ny prövning, kan vänta. Manning har innan den militärrättegång som nu drar i gång varit fängslad i nära ett år under tortyrliknande förhållanden på en militär marinbas i Virginia. Alltid helt ensam, ofta tvingad att vara helt naken i cellen och möjlighet bara till ytterligt lite motion.

Vi vet också att USA under lång tid förberett ett åtal mot Assange för att ha medverkat till att genom WikiLeaks ha hjälpt fienden…

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

I media: DN1,GP1,

4 reaktion på “Somaliasvenskarna, Carl Bildt och Julian Assange

  1. Pingback: Homeland - spännande men inte trovärdig | Svensson

  2. USA skulle lämnat bevis till en svensk åklagare. Jag är ingen älskare av al Shabab och finns det belägg för lagbrott så fram med dem på bordet. USA skulle aldrig i h-t låta Sverige hämta hem en amerikan och döma honom här för ett eventuellt brott i Somalia.

  3. Svenska regeringspolitiker oavsett färg kryper av tradition inför stormakter.
    Jag överens med er om att Sverige gjort bort sig när man inte ställer upp för svenska medborgare.
    Historiskt sett har svenskar ställt upp som frivilliga i utländska arme´er, såsom i Finland under krigen mot Ryssland och under inbördeskriget i Spanien, där svenska anarkister slogs för regeringssidan mot Francos upprorsmän. Såvitt jag vet, så blev ingen av dessa soldater åtalade, om man då bortser från de som tillfångatogs och avrättades av motståndare, vilket jag vill minnas förekom i Spanien.

Kommentera