Utveckling och revolution – den arabiska revolutionens rötter

.

Vi kan inte låta de av våra läsare som känner sig hemma med engelska missa detta, över en timma långa föredrag  med Gilbert Achcar, en gammal gemensam vän till mig och Benny.  En socialist och aktivist  från Libanon som för tillfället arbetar som professor vid Londons universitet och undervisar i  studier av afrikanska och orientaliska samhällen. Han medarbetar regelbundet i Le Monde Diplomatique, ZNet och International Viewpoint. Här blottlägger han rötterna till den arabiska revolutionen.

.

 


.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

4 reaktion på “Utveckling och revolution – den arabiska revolutionens rötter

 1. Hej Göte! Onekligen intressant ämna som tas upp här. Tyvärr tar det runt 20 min innan man kommer in på själva ämnet, efter en mängd ryggdunkningar och hyllningar inom den akademiska världen. Dessutom är han ingen talare. Egentligen skulle man kunna koncentrera det här till knappt 15 min riktigt matnyttigt för en ointellektuell arbetande människa.
  Man kan inte heller se hans statistiska illustrationer som han hänvisar till eftersom kameran är inzoomad på Achcar. Men det är ju den ekonomiska grunden för den arabiska revolutionen som är central här. Jag hade hellre sett detta i skrivet format. Finns det inte publicerat på detta vis någonstans? Jag har letat på nätet utan att hitta något annat än denna intervju som dock är ganska svepande:
  http://www.zcommunications.org/arab-spring-its-just-the-beginnung-of-a-revolutionary-process-neoliberal-policy-continues-social-misery-egypt-has-renewed-agreement-with-the-international-monetary-fund-by-gilbert-achcar

 2. Ja, du har rätt i att inledning är minst sagt seg. Jag har inte någon bra länk där detta finns nerskrivet. Tittar du på International Viewpoint och går in på deras arkiv och där söker på Gilbert Achcar hittar du en del av det han skrivit. Men om jag förstått det rätt så kommer hans akademiska arbete i denna fråga att och omsättas i form av en ny bok.

 3. Tack för länken, Benny! Det var mycket givande läsning. Uppenbarligen bör man hålla ett öga på vad Gilbert Achcar producerar för texter framöver. Dom finns ju lite här och var har jag sett, men väl säkert både på International Viewpoint och Marxistarkiv? Här lägger han i alla fall ut texten så man får en överblick över situationen i MellanÖstern & Nordafrika. Mycket intressant!

  Jag kollade ännu en gång på hans föredrag på videon som Göte lade upp, och detta är väl något som jag gärna skulle vilja se på papper. Den ekonomiska bakgrunden till upproren i MEANA (som han säger här) – den nyliberala ekonomins följder i detta område. Kommer det inte i någon text på nätet så får man väl köpa hans bok om detta…

  Avslutningen på artikeln du länkade till tål verkligen att upprepas för alla de som anser sig vara marxister men ändock tvekar inför den ställningstagandet till den arabiska revolutionen:
  ’There shouldn’t be any hesitation for anyone on the left in standing completely on the side of the Syrian people in their fight against this brutal, exploitive, and corrupt dictatorship. Beyond that, in Syria as in every other country of the region, you find among the forces struggling against the regimes Islamic fundamentalists. It was the case in Tunisia and Egypt likewise. They should not be taken as pretexts to denigrate the whole uprising. In Syria like everywhere else, the Left should support the popular movement against the dictatorships unhesitatingly, and in doing so, all the more once the dictatorships are down, it should support the most progressive forces within the movement, along the process of radicalization within the revolution that Marx once called “permanent revolution.”’

Kommentera