Röda smultron på strå eller solkiga sedlar på hög?

Så var det dags igen. Ännu en socialdemokrat hittar sin plats i raden. Vi hittar honom inte likt ett daggigt glänsande rött smultron på strå utan snarare likt en av alla de andra gamla, solkiga tummade sedlarna på hög.

Det är Leif Pagrotsky, före detta närings- och handelsminister som har ”lämnat politiken” och nu börjar sitt ”civila” värv med att ta plats som styrelseledamot i Avanzas pension.   Ett av aktiespekulanten Sven Hagströmers många bolag och som på nätet i sin reklam har som sitt flugpapper för nya kunder att ”svenska miljonärer inte kan ha fel”…

Men det kan de naturligtvis. Vem har inte skrattat åt vitsen ”Miljoner flugor kan inte ha fel – ät skit!”.

Men nu har ändå mångmiljonären Leif Pagrotsky hittat tillbaka efter åren i politiken och var ska sleven vara om inte i grytan?  När Klas Eklund gick till SE-banken och blev ”senior advisor” åt finansen var det ”Paddans” tur och han blev statsråd under Göran Persson med ansvar både för att få fart på vapenexporten och att genom åtstramning i finanserna lägga grunden till den massarbetslöshet vi lever med i dag.  Han blev dessutom känd för att vara personlig rådgivare åt grekiska PASOK:s politiska katastrof Giorgos Papandreou.Vad hjälper det sedan att han verkar vara en trevlig karl rent privat…

Inte röda smultron på strå utan smutsiga sedlar på hög. Bilden av det gamla arbetarpartiets ledare som ett gäng kapitalistfarare blir allt tydligare. Daniel Suhonens artikel i DN för drygt ett år sedan om ”politikens dubbelagenter” bekräftas gång på gång:

”Men när den borgerliga alliansen vann valet 2006 togs många av medarbetarna från olika pr-byråer och de lediga platserna fylldes av de socialdemokrater som förlorade jobbet. Av statsråden i Göran Perssons regeringar 1995-2006 har 13 av 44 tagit plats i bolagsstyrelser eller driver egna företag. Bara tio finns kvar i politiken.

Göran Persson blev konsult åt JKL, Pär Nuder hos Wallenbergsfärens EQT. Björn Rosengren blev Stenbecksdirektör. Erik Åsbrink är rådgivare åt Goldman Sachs. Mona Sahlins stabschef Stefan Stern gick till Magnoras äldreomsorgsbolag Silver Life. Thomas Östros blev nyligen vd för bankföreningen. Listan kan göras längre…”

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Lämna ett svar