Vad flyr människorna i Syrien ifrån?

Här finns en länk till en text av den syriske socialisten Joseph Daher som lägger ansvaret för flyktingkatastrofen där det ska läggas: vid regimen Assads fötter.

https://syriafreedomforever.wordpress.com/2015/09/09/the-islamic-state-or-the-main-reason-for-the-millions-of-refugees-from-syria/

15 svar på ”Vad flyr människorna i Syrien ifrån?

 1. Varför skulle det inte vara det? Vi har i många år sagt att vår blogg vill reflektera en frihetlig socialism för att stödja all kamp i världen mot diktatur, förtryck och rasism. Om du väljer att kommentera inom de ramarna finns det plats för hur många kommentarer du vill.

 2. Du pratar precis som liberaler i Folkpartiet och Centern där kamp mot diktaturer skulle ha något överordnat värde. Jag har upptäckt att det liberala väst har en ivrig demokratiseringsmission i alla länder som inte motsvarar västs förväntningar hur ett land ska styras. Även Sverige satsar skattekronor i såna här kampanjer som kan undergräva stabiliteten i främmande länder för att kunna åstadkomma önskvärd förändring som passar västs syften. Det sker i alla länder utom möjligtvis ett för där är det numera totalt STOPP för manipulationer. Löfven sa häromdagen att ”vi är i det här tillsammans” men jag känner mig faktiskt inte hemma i det ”vi” begreppet.

  Västvärlden kan gå på vägar av lik för att kunna dra fram sin mission om ”demokrati” och ”mänskliga rättigheter” och det är det här som skapar kaos i främmande kulturer och enorma flyktingströmmar som i sin tur skapar instabilitet i västvärldens egna länder.

  Jag ställer inte upp på det här längre, låt kulturerna vara ifred och leva sina egna liv. Vill man inte ha prideparader i Ryssland så ska dom för f-n inte behöva få dem påtvingade!!!

 3. Jämförelsen med FP och C är bara plump, så den lämnar jag därhän. Vilket land det är STOPP i är jag nyfiken på. Menar du Nordkorea eller du kanske tror att det i Ryssland är så som du önskar dig.
  Kamp mot diktatur, förtryck och rasism ÄR överordnat allt annat. För den som inte har det som sitt främsta mål försvinner visionen om socialism, demokrati, frihet och rättvisa in i mörkret. Det handlar inte om geostrategi och att tvinga på någon något. Vad ”västvärldens” härskare står för vet vi och har erfarenhet av. Men att använda det som argument för att sätta sig i knäna på Putin eller någon annan ”antiimperialist” och ursäkta despoti och förtryck är bara dumhet.

 4. ”Kamp mot diktatur, förtryck och rasism ÄR överordnat allt annat. För den som inte har det som sitt främsta mål försvinner visionen om socialism, demokrati, frihet och rättvisa in i mörkret.”

  ”Erixon driver tesen att frihet är det överordnade värdet, varför man ibland måste gå i krig för att avväpna diktaturer.”
  Wikipedia

  Du verkar dela åsikter med högerbloggaren Dick Erixon. Jag är socialist och kommunist men kan inte dela era åsikter. Min tes är snarare att man mer måste lyssna på vad arbetarklassen själva vill.

 5. När du inte jämför med FP eller C drar du till med en högerbloggare. Om du inte har annat att göra än att vara oförskämd behövere du inte höra av dig mer. Jag ser inte vad du har för nöje av det.

 6. Eftersom ni äger bloggen är diskussionen inte fri utan ni kan komma med vilka anklagelser ni vill och ni har alltid rätt. Det jag ser är att vänstern börjar få problem men är inte villiga att göra nåt åt det. Mycket tråkigt tycker jag när det inte finns något utrymme för diskussion.

 7. Jag hindrar dig inte från att diskutera. Men jag förstår inte vad du får ut av att vara oförskämd. Eller tycker du det är bra samtalston mellan socialister att kalla mig ”höger”?

 8. Det gäller inte dej personligen Benny, jag ser dig som en av andra socialister i väst men problemet som jag upplever är det vikande stödet från den arbetande klassen vilket jag upplever mer och mer i mitt vardagliga liv men jag kan återkomma till det om du är beredd och lyssna.

 9. Stackars dig Benny att du tvingas att stå ut med sådana kommentarer.Jag lider med dig.Till en annan sak,jag kom att tänka på de två ”fredsapostlarna”Peter Widen och Martin Fahlgren.P.W. skitade ner tidningen Röda Rummet med en hela tolv sidor lång artikel om syrien(fotosidor inräknat),artikelns konsensus var att enda vägen ut ur helvetet i syrien är världssamfundets vilja att skapa fred.Det är fullständigt uppenbart att vare sig USA,RYSSLAND eller KINA har fred på agendan.Istället för fred har de seger på agendan.Assads seger.Assads seger kallar Assad själv för fred.M.F och P.W. tycker det är bättre att lägga sig på knä och knäppa sina händer och gråta en skvätt och be den internationella borgerligheten om fred som de facto inte har på agendan.Assad har tillåtit USA att bomba IS om Assad själv får lämnas ifred att bomba den Fria Syriska Armen.Benny,Göte och mig själv m.fl. lägger sig inte på knä för att vi kräver att NATO måste leverera tung krigsmateriel till FSA därför att FSA har ett sekulariserat borgerligt demokratiskt program.Ett program för alla syrier.Visserligen ur vår synpunkt sett borgerligt program som är otillräckligt,men kan förlängningen av detta program,beroende på styrkeförhållandena inom FSA gå över i en socialistisk revolution en kamp som är samordnad med den kurdiska kampen.Det förutsätter att FSA och kurderna i nuvarande styrkeförhållande kan hålla ställningarna till att det vänder för att sedan i snabbare takt forcera.Men som sagt den svagaste länken är alltid nivån på ledarskapet.USA har i nuvarande situation försatt sig själv,från deras perspektiv sett i en ännu värre situation med att inte understödja FSA.När som i detta politiska scenario USAs och de borgerligt demokratiska krafternas egentliga intressen sammanfaller,så varför inte ”spinna” på att leverera till FSA.M.F.skriver ”skulle USA vara garanten för att det syriska folket blir fria?”.Nu är det facto världssituationen sådan att den internationella borgerligheten har kommit ljusår längre i sin överhuvudtaget internationella organisering jämfört med vänstern varhelst i värden.Så att styrkeförhållandena är så extremt till borgerlighetens fördel så att det finns inget annat att göra än att kräva av NATO att leverera till FSA.I annat fall kommer bara tragedin att fortsätta och drabba dem själva än värre.Jag ska villigt erkänna att jag läste inte hela P.W. artikel.Jag orkade helt enkelt inte därför att den började så tragiskt som beskrivits ovan.Har jag gjort någon miss,så ber jag om ursäkt för det på förhand.

 10. Återkom gärna. All seriös diskussion om den svåra situationen för arbetarrörelsen i USA/Europa intresserar mig. Pajkastning avstår jag ifrån.

 11. Benny Åsman den 14 Sep 2015 kl. 06:55 skrev:
  ”Återkom gärna. All seriös diskussion om den svåra situationen för arbetarrörelsen i USA/Europa intresserar mig.”

  Jag har ångrat mig och tror jag avstår vidare diskussion. Inte för att jag inte vill eller vågar men jag tycker verkligheten gör det så mycket bättre och verkligheten kan du heller inte köra ut och stänga av för den måste du förhålla dig till vare sig du vill eller ej. Helt kort kan jag bara säja att jag upptäckt att proletariatets företrädare inte företräder proletariatet utan endast sina egna idéer och som numera sällan tycks överensstämma med folkets vilja. Varför fäkta? Jag tror det bara är och sitta still i båten och säja Amen, låt så ske.

  Upprinnelsen till det här ”bråket” tror jag är att jag råkade trampa på ömma tår. För visst finns den nära kopplingen mellan s.k. socialister och liberaler?

  Självklart missar man då målet eftersom den arbetande klassen i sig är både konservativ nationalistisk.

 12. Inbördeskriget i Syrien är av inhemskt. Diktatorn Assads klan är en muslimsk minoritet, den har blivit förföljd av sunnimajoriteten för inte länge sen alls. Det kan förklara varför den använder sånt massivt våld, de är rädda att utrotas. Utlandet, Ryssland/Iran och sunnitiska gulfstater stöder varsin sida, Turkiet passar nu på att slå mot sina kurder under sken av ”antiterrorism”. Det är Turkiet som terroriserar kurderna, inte tvärtom. På mången vänstersida trallas gamla visor om USA-imperialismen, medan det är den ryska imperialismen som håller diktatorn vid liv, och det är saudiarabiens islamistiska imperialismen som finansierar IS våldsorgie, USA är inte med någonstans, de köper inte ens olja av saudi längre, och Europa får flyktingarna. Ingen utomstående har en lösning, eftersom kombattanterna vill förinta varandra.
  ”Välkommen till mångkulturen”, USA förutan.

 13. Bra rutet sl, med såna skriverier har du säkert en garanterad plats som ständig huskommentator på den här sajten 🙂

 14. ”Våra landsgränser är något vi hittat på. Vi delar vårt jordklot. Du som invånare har inte rätt att neka någon att komma in till det du kallar ditt land. Du har inte ens rätt att tänka tanken att det är jobbigt”

  Låter som kommet från socialister men är från nån helt annan jag inte kan samarbeta med.
  Kan du förstå att jag börjar tröttna nu Benny?

  Ska socialister gå med såna är dom inte socialister enligt min mening, då har dom blivit Syltryggar precis som Tsipras.

Lämna ett svar