Lönsam välfärd med lönsamma barn? Peter Tillberg till minne.

Konstnären Peter Tillberg är död efter en långvarig sjukdom. Hos mig fortsätter han att finnas med i form av starka minnen från grannskapet och våra fem första skolår tillsammans. Inte minst alla långa, vindlande, lekfulla och mycket fantasifulla äventyr som vi upplevde fram och tillbaka den långa vägen till Torpaskolan i Göteborg. Han var en barndomsvän till mig. Vi lekte i samma kvarter och gick i lågstadiet tillsammans. Citerar en tidigare blogg:

”Den här är mitt klasskort i Torpaskolan Göteborg översatt till duk av barndomsvännen och klasskamraten Peter Tillberg. Skolfröken hette Hansson och var snäll. Magistern som kom senare var elak och sträng. Luggade oss så att han fick kvar våra hårtestar i sina hårda nypor och rappade oss på fingrarna med både linjalens vassa kant och pekpinnens svischande snärt. En lärare i träslöjd brukade köra upp sin fruktade ammoniakflaska i näsorna på oss pojkar om vi hyvlat snett eller för djupt.

 

Om morgnarna trampade fröken Hansson på orgeln och vi sjöng psalmer. Ibland fick vi sedan gå på led till Kålltorpsbadet där vi skrubbades blåröda av badtanternas rotborstar. De dagarna gällde det att ha rena kalsonger på sig, annars blev det skäll. Det var 1950-tal och många hem hade bara kallvattenkran och Göteborg levde fortfarande med mest utedass per invånare i Västeuropa…

Vi skulle vattenkammas, luggas och tuktas till morgondagens välanpassade arbetskraft.

Peter gav som revoltör sin målning det berömda och ofta citerade namnet ”Blir du lönsam, lille vän?”.”

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

2 svar på ”Lönsam välfärd med lönsamma barn? Peter Tillberg till minne.

  1. Den svensk skolpolitiken var bra intill början av 60-talet. Manstukt gällde tidigare. När sen kulturmarxisterna fick greppet över skolpolitiken gick det snabbt utför med den svenska skolan. Vi ser resultatet idag i Pisa-rapporterna.

  2. Jag undrar om man verkligen kan påstå att det är någons fel? 50-talets folkskola var 6-årig, och skulle duga åt utbytbara fabriksarbetare, den hade luthersk disciplin och innehåll. Några procent av befolkningen läste vid universitet. Sen dess har den lutherska disciplinen eroderat, ersatt av individcentrerad lustmaximering, stora delar av studenterna kommer från studieovana hushåll med stor tv-konsumtion, många elever är sockerbomber med tillhörande ADHD, massor av studenter behärskar inte språket, och en hel del kunskap har visat sig ha bäst-före-datum.

    Det är inte lätt att driva skola, det är inte lätt att lära sig saker, det är inte lätt att veta vad man ska lära sig och varför. Ovanpå det kommer politiska kampanjer, men jag tror själva samhälls-förändringen spelade större roll för utfallet än politiska ingrepp. Peter Tillbergs kända bild speglar sin tid på ett sätt som tar vissa saker för givet, nämligen det arv och de framtidsförhoppningar som 60-talet kunde spendera. Numera är det inte säkert att de som vill lära sig något ens får göra det, vissa kan ha lågintensivt inbördeskrig i klassrummet varje dag.

Lämna ett svar