Global fackförening…

Fackförening utan gränser…

Den största fackföreningen i Storbritannien, Unite, och United Steelworkers Union i Kanada och USA har beslutat att gå samman i ett gemensamt fackförbund under namnet Workers Uniting. Initiativet är remarkabelt och syftar till att ge de fackliga organisationerna större tyngd i kampen mot multinationella bolag som spelar ut arbetare i olika länder mot varandra. Det nya förbundet får 3 miljoner medlemmar.

-De multinationella företagens politiska och ekonomiska makt är enorm, säger Derek Simpson, ordförande i Unite, till BBC och fortsätter :

-De kan spela ut en nations arbetare mot en annan nations i syfte att maximera profiten.

-Globaliseringen ger finansmännen en licens att exploatera arbetare i utvecklingsländer på beskostnad av arbetare i industriländer. Enbart en internationell solidaritet bland arbetarna kan stå emot den typen av exploatering oavsett var det sker, säger United Steelworkers ordförande Leo Gerard.

De båda fackledarna uppmanar fackföreningar världen över att ansluta sig till det nya förbundet.

Allt detta är fantastiska ord. Blir de verklighet får arbetarna ett fackligt vapen som kan bli mycket vasst. Under förutsättning att det inte bara handlar om byråkraters retorik och att allt blir vid fackligt business as usual

Derek Simpson och Leo Gerard

I media: Unite,USW

Se också: Workers Unite

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

2 svar på ”Global fackförening…

  1. Pingback: Rika bidragsfuskar mer | Svensson

  2. Pingback: Trottens Betraktelser » Ett gränslöst fackförbund

Lämna ett svar