Doft av medlemsförakt från Dagens Arbete

Dagens Arbete förlöjligar

LO-kongressens beslut om

A-kassa och sjukförsäkring

LO-kongressen körde över Wanja Lundby-Wedin och LO:s egen styrelse

och krävde en nittioprocentig ersättningsnivå samt att karensdagen ska

bort. Ett beslut som nu avfärdas i medlemstidningen Dagens Arbete.

Ett enda utropstecken fick journalisterna med i reportagen från den senaste LO-kongressen. LO:s styrelse, där ledamöterna tjänar tre till fyra gånger så mycket som sina medlemmar, blev trots vädjanden från Wanja överkörd när det gällde frågan om A-kassan och våra sjukförsäkringar. Inte en enda karensdag och på sikt nittioprocentiga ersättningsnivåer var kongressens klara besked till sin ledning.

Men kongressbeslut och medlemsdemokrati är ingenting för Hans Larsson, chefredaktör för IF Metalls tidning Dagens Arbete. Så här föraktfullt formulerar han sig i sin senaste ledare, riktad till 400 000 medlemmar på 12 000 arbetsplatser i Sverige:

”Ändå fattade LO-kongressen på ett par punkter beslut som alldeles uppenbart kommer att leda till problem för Mona Sahlin och socialdemokraterna inför nästa val Emot LO-styrelsens vilja fattade kongressen beslut om kostnadskrävande förslag inom såväl a-kassa som sjukförsäkring.

Att en majoritet av kongressombuden ville ta bort karensdagarna och höja ersättningsnivåerna från 80 till 90 procent är ju lätt att sympatisera med – om man bortser från kostnaderna. Mona Sahlin kommer att få fullt upp med att försöka krångla sig undan dessa LO-krav om hon vill bevara någorlunda sunda statsfinanser och sin egen trovärdighet på det ekonomiska området. Kostsamma (och ofinansierade) vallöften bör hon betacka sig för. Hur populära löftena än kan te sig.”

Larssons ledare kunde lika gärna ha lagts ut i Dagens Nyheter eller Göteborgs-Posten. Larssons uppdrag är naturligtvis att argumentera för de krav som LO-kongressen lagt fast. Inte att vara översittare mot sina egna medlemmar. Inte att hjälpa Mona Sahlin med att ”krångla sig undan dessa LO-krav”.

Att Larsson tar så lättsinnigt på demokratin i den organisation som äger Dagens Arbete beror naturligtvis på att Stefan Löven, IF Metalls ordförande, har samma inställning. Vare sig Lundby-Wedin, Larsson eller Löven behöver personligen bekymra sig över sjukdagar eller dålig A-kassa. Med sina egna höga löner och arrangemang när det gäller pensionsvillkor behöver de aldrig. Ja, inte en endaste minut, bekymra sig över ersättningsnivåerna i A-kassan eller sjukförsäkringen.

Arbetarrörelsens gamla krav om att dess heltidsanställda inte ska ha bättre villkor än de som gäller för de egna medlemmarna är mer aktuella än någonsin.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Andra bloggare: Svensson,fortsätter att kommentera det intima samarbetet mellan Sveriges och USA:s säkerhetstjänster. Proletärbella, bjuder in ungdomar till ungsocialisternas fina sommarläger i det soliga katalanska Spanien. Trotten, skriver om Volvos uppsägningar vid Volvo Torslanda.

I Tidningsmedia: SVD

Lämna ett svar