Ingrid Betancourt fri efter sex år…

Släpp alla politiska fångar i världen !!!

I en räd, som tog gerillan FARC på sängen, befriade den colombianska armén Ingrid Betancourt och 14 andra fångar i torsdags. Ingrid Betancourt var tillsammans med Aung San Suu Kyi den mest kända och omskrivna politiska fången i världen sedan Nelson Mandelas fångenskap i den sydafrikanska apartheidregimens fängelsehålor.

Ingrid Betancourt togs till fånga av gerillarörelsen FARC den 23 april 2002. Hon var då presidentkandidat i det colombianska presidentvalet. Hennes beslut att ge sig in i gerillakontrollerat territorium för att driva sin kampanj beskrevs då som alltifrån modigt, via naivt till helt idiotiskt.

Propagandaseger

Fritagandet av Ingrid Betancourt är en stor propagandaseger för inte bara Colombias stenreaktionära president Uribe utan också för mörkermannen Nicolas Sarkozy. Fritagandet visar också att FARC har stora politiska och organisatoriska problem. Efter decennier av väpnad kamp verkar det mesta gå i baklås. Att finansiera den väpnade kampen med bland annat tagande av gisslan och beskattning av kokaodling kan inte annat än korrumpera i längden.

President Uribe sitter nu i en guldstol. Hans kontakter och spel under täcket med landets dödsskvadroner skyls över av propagandasegern. Dödsskvadronerna kan i lugn och ro fortsätta sin klappjakt på och mord av allt fler fackliga ledare i Colombia.

I Frankrike missade självfallet luslinsen Sarkozy inte tillfället att putsa upp sin illa tilltygade image. I varenda nyhetssändning i fransk TV fanns han med i både bakgrund och förgrund för att hylla alla ” hjältar i kampen mot terrorismen ”. Det franska parlamentet gav en stående ovation till Ingrid Betancourt och den colombianska armén. Det belgiska parlamentet ville inte vara sämre och stod också upp i jubel över ” frihetens seger ”.

Till sist mättas media och det hela blir till ett hyckleri med politiska förtecken. Det gäller att suga på godbiten så hårt som möjligt för att kamma hem poäng åt det politiska etablissemanget. Till och med Påven ska vara med på ett hörn för att hylla ” friheten ” då Ingrid Betancourt tas emot i Vatikanstaten nästa vecka.

Hyckleri

Jag skriver hyckleri eftersom det finns tiotusentals politiska fångar i världen och ingen av de som hyllar Uribe kräver att alla politiska fångar i världen ska släppas fria.

Det sitter hundratals politiska fångar i Guantanamo. I fem år har de hållits fångna utan att anklagas för ett brott, utan rätt att träffa en advokat och utan rätt att pröva fångenskapen i en domstol. När någon av dem släpps fri är det inga parlamentsledamöter som står upp och jublar. I Kina sitter hundratals personer i fängelse uteslutande på grund av sina politiska idéer. Ingen statschef kommer att kräva deras frigivning när de samlas i Beijing om ett par veckor. I Israels fängelser sitter massor av palestinier som kidnappats i de ockuperade områdena och som aldrig kommer att ställas inför rätta. Antalet länder som slänger politiska motståndare i fängelse är fler än månadens dagar. Amnesty International håller förtjänstfullt listan aktuell året runt.

Att Ingrid Betancourt är fri känns bra och rätt. Hennes enda ” brott ” var politisk naivitet. Ingen ska hållas som gisslan , torteras och fängslas för sina idéers skull. Nu är det bara att ta steget fullt ut och driva kravet att alla politiska fångar i världen ska släppas fria omedelbart.

Herrar Uribe, Bush, Sarkozy och fru Merkel- Upp till bevis. Carl Bildt-vad väntar du på ?

I media: DN1,DN2,SVD 1,SVD2,AB,Expressen,SVD 3,DN 3,

Andra bloggar: Svensson,Vida Latina,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

5 svar på ”Ingrid Betancourt fri efter sex år…

 1. Pingback: | Proletärbella

 2. I kväll ryktas det att fritagningen var en affär på många miljoner dollar. Vi får se – men det var fantastiskt, för fantastiskt. Men inget fel att de kidnappade blev fria.

 3. Pingback: Blev Betancourt i själva verket frigiven? | Svensson

 4. Vad är enligt K&Å en politisk fånge? I normalt språkbruk brukar det innebära dels en person som är involverad i den politiska processen/samtalet, dels inte ägnar sig åt våld.

  Är den typiske Guantanamo-fången verkligen av denna typ?

  Vill K&Å att USA släpper Ku Klux Klan-ledare som ”bara” ”ifrågasatt regeringens politik” i form av mord, mordbrand, attentat mot tidningsredaktioner och så vidare? KKK ser sig ju som ockuperade av amerikanerna och en motståndsrörelse – precis som Guantanamo-fångarna …

 5. är ”politisk fånge” ett neutralt begrepp som man som kommunist automatiskt är ”emot”? Alltså, är det alltid fel att ta politiska fångar, oavsett om det gørs av en borgerlig stat, det irakiska motståndet eller en (tänkt) arbetarstat?

  är K&Å:s, och SP:s, motstånd mot tagandet av politiska fångar alltså principiellt? Var det fel av bolsjevikerna att ta politiska fångar? Och ska även alla politiska fångar på Kuba, trotskister eller personer som ämnar störta den kubanska degenererade arbetarstaten i en borgerlig kontrarevolution, ska friges? Klarhet, tack.

Lämna ett svar