Guadeloup och Martinique i storstrejk

Storstrejken på Guadeloup fortsätter-Martinique hakar på.

Generalstrejken på Guadeloup är inne på sin tredje vecka. Paris sändebud , ministern för departmenten på andra sidan havet Yves Jégo, är på plats sedan en vecka men ingen lösning på strejken finns just nu i sikte. Dessutom har befolkningen på Martinique anslutit och också gått i generalstrejk mot arbetslösheten och dyrtiden.

30 januari samlades 60 000 i gemensam protest i Guadeloups huvudstad

Trots att de båda öarna är två departement i Frankrike lever befolkningen där som om gamla kolonialtider fortfarande råder. Misären är utbredd.

Strejken på Guadeloup leds av Lyannaj’ kont’ pwofitasyon (Kollektiv mot exploateringen, LKP), i vilken ingår öns alla fackföreningar, folkliga rörelser och medborgarorganisationer. Kampen riktar sig främst mot de dyra basvarorna och energipriserna. Därför har den viktigaste kampmetoden bestått av total stängning av alla bensinstationer. Hela öns transportsystem har i praktiken stått still. De stackars turisterna som fransk tv ömkade sig över häromdagen blir sittande på sina hotell eftersom det inte finns bensin till hyrbilarna. I torsdags öppnade några stationer på nytt.

Pointe-à-Pitre 30 januari

– Om förhandlingarna inte ger resultat stänger vi bensinstationerna igen. Oärliga företagsägare med maffiafasoner verkar vilja skapa inbördeskrig. Är det vad de vill må det bli så, säger Elie Domota som leder LKPs delegation i de förhandlingar som pågått snart en vecka med minister Yves Jégo.

-Konflikter och strejker är legitimt i en demokrati, menar Yves Jégo och försöker att med mjuka formuleringar släta över de verbala provokationer mot strejken som Bling-bling Sarkozy hävde ur sig i veckan

-Staten har inte alltid spelat sin roll, säger minister Jégo . Men de problem som befolkningen brottas med kommer Paris inte att lösa i en handvändning.

Kritiken som LKP presenterar innehåller många klagomål och krav.

Rasistisk diskriminering vid anställningar är vanlig, företagsägarna tar stora vinstmarginaler, brödpriserna är höga, hyrorna har rusat i höjden, det politiska livet genomkorrumperat, energiförsörjningen på ön är katastrofal, drickvattnet är dyrt och av dålig kvalitet, de flesta unga får en dålig skolutbildning , är några av de punkter LKP kräver att den franska staten ska göra något åt.

Demonstranter i Point-à-Pitre 24 januari

Kampen på Guadeloup är inte längre isolerad. För ett par dagar sedan startade en generalstrejk på grannön Martinique. Där har också alla fackliga organisationer och en del andra folkliga organisationer bildat en gemensam strejkkommitté, kallad 5e februarikommittén.

I staden Fort-de-France demonstrerade i torsdags mer än 20 000 personer för att protestera mot arbetslösheten och dyrtiden. Lokala förhandlingar med arbetsgivarna och lokalmyndigheterna har påbörjats men inte ännu gett något resultat. 5e februarikommittén har satt lönerna och varupriserna som första punkt på dagordningen.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Lämna ett svar