Kejsare Bling-Bling Sarkozy höll hov

Sarkozy häcklar kapitalismen och ansluter helt till NATO

I går hade Bling -bling Sarkozy kallat samman Frankrikes största tv-kanaler till stor mediashow. Kejsarens nya kläder visades upp inför ödmjuka reportrar. Det var en märklig show. För en stund kunde man tro att det var Olivier Besancenot som hängde ut kapitalismen.

Giriga bankirer och hedge-funds attackerades med hårda ord. Skatteparadisen där skummisar okontrollerat manipulerar hundratals miljarder måste stängas eller hårt regleras. Finansen och spekulationen ska hållas i hårda tyglar och en tredjedel av vinsterna ska gå till ägarna, en tredjedel till investeringar och en tredjedel till de anställdas löner.

Men det var inte NPAs Besancenot som tv släppt fram än en gång. Det var Kejsaren själv som dundrade mot kapitalismen. Men så tog det plötsligt slut på den anti-kapitalistiska retoriken. Lagret av inövade fraser var nog slut. Fram kom i stället konkreta förslag. Då bidde det en tumme. Lägre skatt för företagen. Ooof, allt var på plats igen. Bling-bling Sarkozy kom ihåg vem han representerar- den härskande klassen i Frankrike.

Dagen innan släppte han däremot riktigt hårdvara. Frankrike upphäver med omdelebar verkan sin speciella status inom NATO och återupptar fullt ut sin roll som medlem i Alliansen. Den självständiga hållning som De Gaulle skapat för Frankrike, egen kärnvapenstrategi bland annat, är över. Den franska militärledningen integrerar sig helt i NATOs kommandostruktur igen. Detta var i det närmaste ett faktum redan sedan 2004 men nu är det också officiellt. Det innebär bland annat att Sarkozy inom kort kommer att utöka de stridande fanska förbanden i Afganistan.

Franska flaggan rättar in sig i ledet

Det franska undantaget är över. Den amerikanska hegemonin i NATO accepteras av Frankrikes ledare. Den gemensamma imperialistiska fronten mot uppror och motståndsrörelser världen över är total.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Lämna ett svar